Ingrid Martinussen (32) er fengslet i Japan. Foto: Privat

Elden-advokat drar til Japan for å bistå Ingrid

Advokat Farid Bouras i advokatkontoret Elden skal dra til Japan for å bistå Ingrid Martinussen som sitter fengslet der.

 • Jørn E. Kaalstad
 • Malene Birkeland

Det bekrefter Bouras overfor VG søndag.

Han opplyser at de jobber intenst med informasjonsinnhenting i saken og at han vil dra til Tokyo så raskt som mulig, men ikke søndag.

les også

Ingrid (32) fengslet i Japan

Den kvinnelige studenten Ingrid Martinussen (32) har sittet fengslet i Tokyo siden 20. november.

VG kjenner til at årsaken skal være en pakke sendt fra USA som inneholdt lettere narkotiske stoffer. Det er uklart nøyaktig hva innholdet i pakken var.

Familien har engasjert advokatfirmaet Elden og Ingrids bror Bjarne Martinussen forteller at de har tett dialog med advokat Farid Bouras som skal være den norske kvinnens bistandsadvokat.

Elden skrev i en SMS til VG lørdag at det fremstår som uklart når pakken var sendt, hvor den var sendt fra og hvem pakken var til.

Elden: Møte med japansk påtalemyndighet til uken

– Det er høyst uklart hvor hun (Ingrid, journ anm) kommer inn i relasjon til denne pakken, skriver John Christian Elden i en mail til VG søndag.

Avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo, Stian Šmakić Sopp, har tidligere sagt til VG at han har vært i dialog med en annen utenlandsk student, som angivelig ble fengslet i forbindelse med samme sak 12. november.

Kvinnen, som skal være en venn av Martinussen, ble ifølge Sopp pågrepet på flyplassen.

– En venninne av henne satt først arrestert i 8 dager, og etter at hun ble løslatt kom politiet og arresterte Ingrid, skriver Elden på mail.

Han skriver at de nå jobber med å samle opplysninger om saken for å gjennomføre et møte med japansk påtalemyndighet til uken.

– Har dere vært i kontakt med Ingrid?

– Bare skriftlig gjennom fullmakt som bistandsadvokat, men vi arbeider med å få satt opp et møte på politistasjonen der hun sitter.

Videre skriver Elden at planen er å dra til Tokyo «straks til uken når vi får nærmere avklaring».

– Veldig glade

VG har snakket med Bjarne Martinussen søndag. Han har fått beskjed om at Elden-advokaten drar til Japan.

– Ja, jeg fikk beskjed om at han drar over til Japan for å bistå i saken. Det er vi i familien veldig glade for, sier Martinussen til VG, og fortsetter:

– Vi håper jo at denne saken løser seg fort.

HÅPER: Ingrid Martinussens bror Bjarne har tett dialog med advokat Farid Bouras som skal være søsterens bistandsadvokat. Foto: Privat

Martinussen forteller at de ikke ennå har fått kontakt med Ingrid og at de heller ikke vet om hun er klar over at noen jobber med saken hennes.

– Jeg håper at en advokat skal nå inn til Ingrid slik at hun kan få vite at hun nå har folk som jobber for henne og at hun har den beste advokaten på sin side, sier han.

Han er ikke er fornøyd med informasjonen familien får fra Utenriksdepartementet og sier de henviser til ambassaden i Tokyo.

– Føler oss hjelpeløse

Han forteller at hans far har fått en kontaktperson der, men familien opplever at ambassaden har vært lite tilgjengelig og han sier de nesten har gitt opp kontakten med dem.

– Vi føler oss hjelpeløse og satser nå på at advokat Bouras får kontakt med Ingrid, sier broren.

– Saken har bare blitt mørkere og mørkere og det toppet seg på fredag da vi fikk vite at hun fikk ti nye dager i varetekt.

VG vet at det er krevende for norske myndigheter å få kontakt med nordmenn som blir fengslet i utlandet og at ikke UD kan blande seg inn i andre lands juridiske prosesser.

– Vi yter konsulær bistand på vanlig måte, blant annet gjennom besøk i fengselet. Av hensyn til taushetsplikten har vi ikke mulighet til å gi ytterligere opplysninger, sier Ingrid Kvammen Ekker, pressetalsperson i UD til VG.

– Kan bli traumatisert

Hvordan tror du hun takler forholdene i varetekt?

– Jeg tror hun har det veldig vanskelig, men håper hun klarer å holde seg sterk og ikke gi opp. Vi er redd for at de prøver å presse en tilståelse av henne, sier bror Bjarne Martiniussen.

Hvis de har klart å presse henne til å tilstå vil hun nok være mentalt utkjørt, mener han.

– Det er ikke til å komme fra at jeg innimellom tenker at hun kan bli traumatisert for livet av dette.

Martiniussen forteller at han har håp om at hun har stått imot i avhørene og spekulerer i at dersom du hun har tilstått så ville hun kanskje ha blitt løslatt. Så det faktum at hun fortsatt er i varetekt kan være et bra tegn, mener han.

– Mine foreldre er helt knust

Ifølge Bjarne er familien bekymret for situasjonen for Ingrid i fengselet og de setter sin lit til at Elden kan nå frem.

– Hvis hun får vite at hun får hjelp fra Norge så vil hun være bedre i stand til å stå i situasjonen hun er i, uansett hva den er, sier han.

Han forteller at denne situasjonen har tatt veldig på familien og at han som bror er den som er best egnet til å uttale seg i saken.

– Mine foreldre er helt knust og orker ikke kontakt med mediene eller andre om dette.

Mer om

 1. Japan
 2. John Christian Elden

Flere artikler

 1. Norske Ingrid (32) løslatt: – Det har vært veldig tøft

 2. Ingrid (32) fengslet i Japan

 3. Familiens talsperson om Ingrid Martinussen: – Bekymret for dårlige forhold og tøffe avhør

 4. Fengslede Ingrids norske advokat: - Hun har det veldig vondt

 5. Venn av norske Ingrid (32): - Livredd for hva som venter henne

Fra andre aviser

 1. Ålgård-kvinne (32) fengslet i Japan

  Fædrelandsvennen
 2. Norsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan: – Det har vært veldig tøft

  Fædrelandsvennen
 3. Narkotikasaken mot norsk kvinne i Japan er henlagt

  Aftenposten
 4. Den tidligere Nissan-sjefens elleville flukt fra Japan: Skal ha blitt smuglet ut i en kontrabasskoffert med dobbelt bunn

  Aftenposten
 5. Nord-Korea går hardt ut mot statsminister: – Den dummeste mannen i historien

  Aftenposten
 6. Japans tidligere statsminister er død

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder