DEMONSTRERER: Det har vært mange demontrasjoner utenfor USAs høyesterett mens de behandlet saken som ble avgjort i dag Foto: Jonathan Ernst / X90178

Stor seier for LHBTQ-rettigheter i USAs høyesterett

USAs høyesterett gjør det ulovlig å sparke ansatte ut fra deres seksuelle orientering. USA-ekspert tviler på at Trump-administrasjonen vil følge avgjørelsen.

 • Håkon F. Høydal
 • Martha C. S. Holmes

Mandagens avgjørelse var en stor overraskelse på mange, forteller professor
Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

– Vi har en republikansk dominert Høyesterett, så det var ikke klart at dette var avgjørelsen de ville komme med. Det er mange på venstresiden som er overrasket over at det gikk denne veien, sier hun til VG.

Avgjørelsen kom i et søksmål fra tre personer som alle hadde mistet jobben etter at det opplyste om legning.

Gerald Bostock ble sagt opp fra sin jobb i Georgia etter at han begynte på et softball-lag for homofile, skriver NBC. Donald Zarda ble sagt opp som fallskjerminstruktør da han fortalte en kvinne at han var «hundre prosent homofil». Avdøde Aimee Stephens mistet jobben i et begravelsesbyrå fordi hun var transperson.

JA OG NEI: De to høyesterettsdommerne utnevnt av president Donald Trump, Neil Gorsuch (t.v.) og Brett Kavanaugh, gikk hver sin vei i dagens avgjørelse. Foto: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Høyesterettsdommer Neil Gorsuch, en konservativ jurist som ble nominert til høyesterett av USAs president Donald Trump, begrunner avgjørelsen slik:

– En arbeidsgiver som gir en person sparken for å være homofil eller trans, gir denne personen sparken for egenskaper eller handlinger den ikke ellers ville stilt spørsmål ved om personen hadde et annet kjønn. Kjønn spiller en nødvendig og ubestridelig rolle i avgjørelsen.

Beslutningen ble fattet med seks mot tre stemmer. Brett Kavanaugh, den andre høyesterettsdommeren nominert av Trump, tok ifølge USA Today dissens.

Det gir mulighet for ansatte til å saksøke for diskriminering på arbeidsplassen, skriver AP.

21 av 50 delstater har sine egne lover for å beskytte LHBTQ-ansatte fra diskriminering fra før, og syv andre delstater har lover for å beskytte ansatte mot diskriminering kun i offentlig sektor, skriver NBC News.

OVERRASKET: Professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU er overrasket over at en republikansk dominert høyesterett kom til dagens avgjørelse. - Det republikanske partiet har tradisjonelt ikke vært først i rekken for å beskytte LHBTQ-personer, sier hun. Foto: NTNU

– Det har vært et stort press fra venstresiden for dette. Det har vært mye folk i gatene, og for dem er dommen en seier. Men denne saken er ennå ikke over, sier Jennifer Leigh Bailey.

Hun tviler på at Trump-administrasjonen vil gjøre særlig mye for å få delstatene til å følge avgjørelsen.

– Du trenger folk i justisdepartementet til å presse dette gjennom. Da er det et problem at vi har dagens president, sier hun.

Trump kunngjorde fredag forrige uke at han ville fjerne en regel fra Obamas presidentperiode som forbød å diskriminere i å gi helsehjelp til transpersoner. Begrunnelsen var at Trump-administrasjonen vil definere «kjønn» som mann eller kvinne, ifølge en uttalelse fra USAs helsedepartement, skriver CNN.

Mer om

 1. Høyesterett
 2. USA
 3. Kjønn

Flere artikler

 1. Høyesterettsdommer Ginsburgs død: – Kan gi endringer i abortloven

 2. Høyesterett: Romney støtter avstemning i år

 3. Ekspert om Melanias tale: - Krasjet med resten av partiet

 4. Amerikanske medier: Trump vil velge Barrett som ny høyesterettsdommer

 5. Cohen tror at Trump må i fengsel

Fra andre aviser

 1. Stor seier for LHBT-rettigheter i USAs høyesterett

  Aftenposten
 2. I fire år har Trump kjempet med nebb og klør mot å utlevere selvangivelsen. Nå kan han bli tvunget til å føye seg.

  Aftenposten
 3. Ikke kan man bruke n-ordet, og ikke kan man sparke homofile. Snart er det ingen å se ned på.

  Aftenposten
 4. USAs sjefdommer kalles forræder av konservative som føler seg sveket. Er dommerne politisk lydige?

  Aftenposten
 5. USAs høyesterett avviser Trumps forsøk på å avslutte migrant-program

  Bergens Tidende
 6. USAs høyesterett påførte Trump nederlag i omstridt innvandringssak. «Som haglskudd i ansiktet», mener Trump.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no