Politisk krise etter massiv protest mot utleveringslov i Hongkong

Hongkongs leder sier at det ikke er aktuelt å trekke planene om en utleveringsavtale med Kina.

NTB

Uttalelsen kommer mandag, dagen etter massive demonstrasjoner i Hongkong mot lovendringer som skal gjøre det mulig å utlevere personer til det kinesiske fastlandet.

– Dette er en svært viktig del av lovverket som vil hjelpe oss å opprettholde rettferdighet og dessuten sikre at Hongkong innfrir sine internasjonale forpliktelser hva angår forbrytelser begått på tvers av landegrenser og internasjonalt, sier Carrie Lam, som ble tatt i ed i 2017, til pressen mandag.

Søndagens protester i Hongkong begynte som en fredelig demonstrasjon, men utviklet seg til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi søndag, der politifolk brukte køller og pepperspray, mens noen av demonstrantene svarte med å kaste flasker.

les også

Hundretusener demonstrerte i Hongkong

Mandag morgen sto politiet fremdeles vakt rundt parlamentsbygningen, melder Reuters.

Hongkongs politiske lederskap mener den nye loven er nødvendig for å tette smutthull og å hindre at byen blir brukt som gjemmested for kjeltringer på flukt fra det kinesiske fastlandet.

Arrangørene av demonstrasjonene hevder at 1.030.000 personer deltok i protestene søndag. Politiet mener det korrekte antallet var 240.000. Se video her:

En lignende demonstrasjon samlet rundt 130.000 mennesker i Hongkong i april, ifølge arrangøren Civil Human Rights Front.

3.000 medlemmer av advokatforeningen Law Society gjennomførte torsdag en stille protest mot lovforslaget.

Den lovgivende forsamlingen i landet vil starte diskusjonene rundt lovforslaget onsdag.

I kjølvannet av demonstrasjonen i Hongkong demonstrerte også flere hundre personer utenfor det kinesiske konsulatet i Vancouver søndag.

– Denne lovendringen vil berøre flere millioner mennesker, ikke bare i Hongkong, mennesker over hele verden, sier Mabel Tung, som organiserte protesten i Vancouver.

Hun er styreleder i Vancouver Society in Support of Democratic Movement og kom til Canada fra Hongkong for 40 år siden.

En lederkommentar i The China Daily mandag går langt i å anklage andre land for å stå bak det de omtaler som forsøk på å forårsake uro i regionen.

– Alle disse utenlandske trekkene er udiskutable politiske grep og forsøk på å blande seg i Hongkongs interne anliggende, med det endelige målet å undergrave Kinas suverenitet, heter det i avisens leder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder