TV2-Fredrik: - Blir veldig sint

PÅ GAZA: Fredrik Græsvik i TV 2, Line Fransson i Dagbladet og Kristin Solberg i Aftenposten. Foto:TV 2/ DAGBLADET/ ANAS BABA,

Slik hetses krigsreporterne i Gaza: Beskyldes for å støtte terror

Følelsene rundt konflikten i Israel og Palestina er ekstremt
sterke. Derfor hagler kritikken mot norske utenriksreportere.

 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fem år gammel

VG 15/07-204 Foto: Faksimile,

I tirsdagens VG fortalte NRKs utenriksreporter Sidsel Wold om hatet og hetsen fra seerne. Wold har fått utallige hatmeldinger i alle kanaler mens hun har dekket Gaza-konflikten.

Men Sidsel Wold er langt ifra den eneste som er blitt hetset.

– «Terroristsympatisør, antisemitt, har du ikke forstått noen ting?»

Slike meldinger kommer inn i innboksen til Aftenpostens korrespondent, Kristin Solberg, som for tiden dekker konflikten på Gaza og i Israel.

– Jeg er åpen for kritikk, men det er klart det ikke er noe hyggelig med hets. Jeg ser drepte mennesker og likrester, jeg ser hardt skadede barn, jeg jobber 24 timer i døgnet og får ikke sove fordi hotellet rister på grunn av bombene. Jeg rapporterer bare om det som skjer, og da er det nokså trist og provoserende når noen sier at jeg ikke skjønner noe, sier hun til VG.

Kritikken hun mottar kommer hovedsakelig fra israelsk side på at konflikten dekkes på en ubalansert måte.

- Spesiell konflikt

Hun forklarer at Israel/Palestina-konflikten er spesiell.

– I Israel og Palestina er følelsene ekstremt sterke, og de tror på to forskjellige historier, sier journalisten.

Det er nåværende Midtøsten-korrespondent for NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, enig i.

– Dette er nok den konflikten som vekker mest følelser, og det dukker ofte opp e-poster, sier han til VG.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen Foto:TERJE BRINGEDAL,

Hovedtyngden av kritikken han får kommer fra den israelvennlige siden.

– Dette er en del av jobben, og det er et konfliktfylt område. For meg er det viktigste å gjøre den journalistiske jobben, og så får kritikken komme i etterkant, sier han.

Samleside: Les flere saker om Midtøsten her

- Blir så sint!

Mangeårig utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV 2 har også opplevd massiv kritikk mens han har dekket konflikten.

– Det var helt stille da jeg var i Irak og skrev om ISIL. Det er bare denne konflikten jeg får kritikk for. Jeg tviler på at de som sender kritikken har vært i de palestinske områdene og sett hva som faktisk skjer, sier han.

Han får mest hets på Twitter, hvor han daglig oppdaterer sine følgere om situasjonen på Gaza. For ham oppleves kritikken og hetsen som helt meningsløs.

– Jeg blir veldig sint! Jeg forsøker å gjøre en jobb, og det er ekstremt frustrerende og svært irriterende å bli beskyldt for løgn. Det er en slags svertekampanje som pågår, og jeg er usikker på hva slags mål kritikerne egentlig har, utenom å fortelle at palestinerne er grusomme, sier han.

- Hatet florerer

Roger Hercz er Midtøsten-korrespondent for Dagsavisen, og sier han etter hvert har måttet lære seg å anse kritikken som en del av jobben.

– Hatet og forakten florerer på begge sider. Nå har jeg vært i Midtøsten en stund, så jeg bryr meg ikke lenger så mye om hatpregede og usaklige meldinger, sier journalisten.

Han mener det er viktig at journalister har et åpent sinn når de dekker konflikten:

Roger Hercz i Dagsavisen. Foto:PRIVAT,

- Hvis en kommer hit og tror en vet svaret på alt, gjør man ikke en god jobb. Også journalister kan bli hektet på det de mener er sant. I stedet må en journalist komme med et åpent sinn, og hele tiden være villig til å utfordre sitt eget verdensbilde, sier Hercz.

For Line Fransson, utenriksreporter i Dagbladet, var hetsen verre da hun først startet å dekke Midtøsten-problematikken på slutten av 90-tallet.

– Nå er inntrykket mitt at de mest engasjerte har sluttet å sende e-poster. Jeg får mest spørsmål og innspill på det jeg skriver, sier Fransson til VG.

- Mange, sinte og følelsesladede

Også for VGs team i Gaza renner e-postene fra leserne inn.

- E-postene er mange, sinte og følelsesladede. De siste dagene har jeg blitt kalt latterlig, patetisk, kunnskapsløs og historieløs. I ganske sterke ordelag har jeg både blitt beskyldt for alt fra å fremme folkemord mot palestinere til å støtte ISILs krigføring i Syria og Irak, sier utenriksjournalist Rune Thomas Ege, som sammen med fotograf Harald Henden den siste uken har dekket konflikten både fra Israel og Gaza.

- Vanligvis er jeg glad i dialog med leserne. Men når jeg er i felt, prøver jeg å styre unna kommentarfeltene. Jeg konsentrerer meg om å rapportere om det vi ser og opplever, sier Ege.

PÅ GAZA: Fotograf Harald Henden og journalist Rune Thomas Ege i VG. Foto:,

Han mener at både antallet tilbakemeldinger og temperaturen i det som blir sagt er langt høyere i saker om Israel/Palestina-konflikten enn i andre saker han dekker.

- Det er fordi de aller fleste har en mening om konflikten. Og for de aller fleste er meningene sterke, og bygget på følelser. Det bærer også tilbakemeldingene preg av, sier han.

Ege poengterer at han ikke har noe imot hverken innspill, utspill, ris eller ros.

- Men på én og samme sak ble jeg skjelt ut av ulike lesere for å være «talerør for terrorister» og for å «som vanlig se alt gjennom israelske og amerikanske briller». Det er kanskje et tegn på at jeg har gjort noe riktig og balansert, så det skal jeg leve godt med, sier Ege.

Positiv beskyttelse

For Kristin Solberg i Aftenposten hjelper det å vite at hun ikke er den eneste som får kritikk. Hetsen er et velkjent fenomen i utenriksjournalist-miljøet, også internasjonalt.

– Jeg får også svært mange støttemeldinger. Det varmer veldig og har vært overveldende. For meg føles den positive responsen som en slags beskyttelse, sier Solberg.

Også Græsvik får flere støtteerklæringer enn hatmeldinger. Det holder ham motivert til å rapportere hjem til Norge om grusomhetene og lidelsene.

– Det er krevende nok å dekke en konflikt som dette, og det er klart at kritikken underveis suger mye energi ut av arbeidet, sier han.

Les mer: Israel bombet sykehusdirektørens hus

– Umulig å være balansert

Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal ved Universitet i Oslo reagerer på at norske journalister opplever hets.

– De som etterlyser balanse, har misforstått helt. Da ser man etter balanse i en konflikt som er preget av alt annet. Dette er en asymmetrisk konflikt, og når det er nesten 200 drepte på den ene siden, er det helt naturlig å omtale det, sier Heian-Engdal til VG.

Hun flyttet nylig hjem etter å ha bodd seks år i Israel og USA, og er fascinert over fort man blir anklaget for å ta side i konflikten.

– Dette er en spesiell konflikt, og religionsfaktoren gjør det mer brennbart, og kan kanskje skille det fra andre konflikter. Man kan ikke diskutere denne konflikten uten at det blir emosjonelt, og også i akademia er det polarisert og veldig høy temperatur, sier doktorgradsstipendiaten.

Les også

Mer om

 1. Israel
 2. Midtøsten
 3. Medier

Flere artikler

 1. Derfor er de kritiske til Sidsel Wold

 2. Pluss content

  Fredrik Græsvik: - Har aldri tvitret i fylla

 3. Sidsel Wold om hetsen: – Jeg ville dra hjem

 4. Talsperson for israelsk UD: - Sidsel Wold er en svikefull bedrager

 5. TV 2-reporter Fredrik Græsvik: Avkrefter at TV 2 fjernet ham fra Midtøsten-dekningen

 6. I nyhetene: «BRENN I HELVETE»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder