Nå gravlegges Putin-kritikeren Boris Nemtsov

Modellkjæresten har forlatt Russland

Politikere nektes innreise

Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov gravlegges i
nærheten av den drepte journalisten Anna Politkovskaya.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge arrangørene samlet 70.000 russere i Moskva seg i en minnemarsj for å hedre den den avdøde opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov søndag. Nemtsov var kjent som en høyrøstet kritiker av Vladimir Putin, og i et TV-intervju bare timer før han ble drept kritiserte han presidenten for «sensur og løgnaktig propaganda».

Tirsdag skal 55-åringen begraves ved gravplassen Troyekurovskoye, i nærheten av gravplassen til den drepte journalisten Anna Politkovskaya i den russiske hovedstaden.

Den 55 år gamle tidligere visestatsministeren ble skutt i ryggen flere ganger sent fredag kveld da han krysset Bolsjoj Moskvoretskij-broen rett utenfor Kreml i Moskva.

Gjerningsmannen er fortsatt på frifot, og russiske myndigheter har utlovet en dusør på tre millioner kroner de de til som måtte ha informasjon i saken.

Kona til den russiske KGB-agenten Alexander Litvinenko (43) som døde etter å ha blitt forgiftet i London, anklaget søndag russiske myndigheter for å stå bak drapet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

KOMMENTAR:Han talte Putin midt imot

Kjæresten får forlate Russland

Den ukrainske modellkjæresten til Nemtsov, Anna Duritskaja (23), er nøkkelvitne til drapet. I et intervju med russiske medier har hun uttalt at hun ikke så hvem som avfyrte de dødelige skuddene.

– Jeg så ham ikke fordi alt skjedde bak ryggen min, sier hun til TV-kanalen TV Rain.

Sent mandag kveld fikk hun lov til å forlate Russland. Hun hadde i flere dager siden drapet klagd over å ha blitt holdt tilbake av væpnet politi, trass i at hun hadde fortalt alt hun visste til etterforskerne gjennom flere avhør.

KRONIKK:Mordet i Moskva

En talsmann for det ukrainske utenriksdepartementet, Jevhen Perebynis, skrev på Twitter sent mandag kveld at Hanna Durytska hadde reist fra Moskva med bistand fra ukrainske diplomater.

Durytskas advokat, som fulgte henne fra Moskva, sa til pressen at hun var kommet trygt fram til Kiev, men at hun nå trengte å hvile.

Putin deltar ikke

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte omverdenen mot å bruke drapet på Nemtsov til politisk propaganda mot Russland.

Han lovte også en grundig etterforskning som president Vladimir Putin selv skal lede. Denne etterforskningen har eksperter ingen tro på.

Putin skal imidlertid ikke delta i begravelsen, men sender i stedet et medlem av nasjonalforsamlingen, Garry Minkh.

Nektes innreise

Både en latvisk og en polsk politiker ble mandag nektet innreise til Russland for å delta i begravelsen til Nemtsov.

Den latviske parlamentarikeren Sandra Kalniete ble mandag stanset på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Hun hadde planlagt å delta i begravelse til den drepte russiske opposisjonslederen tirsdag.

– Etter to timers venting ga de beskjed om at jeg var nektet innreise til Russland i henhold til paragraf 27, punkt 1. Jeg spurte etter det nøyaktige innholdet i denne paragrafen, men ingen var i stand til å svare, sier Kalniete til nyhetsbyrået AFP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder