Angrep utenfor karikatur-utstilling i Texas

Omstridt taler står på al-Qaidas dødsliste: – Jeg er sjokkert

To angripere skutt og drept

NEW YORK (VG) To mistenkte gjerningsmenn er drept og en sikkerhetsvakt er skadet etter skyting utenfor en en anti-islamsk utstilling av Muhammed-karikaturer i Texas.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den kjente anti-islamisten og svært omstridte nederlandske politikeren Geert Wilders var invitert som hovedtaler til arrangementet.

Skytingen fant sted på parkeringsplassen utenfor Curtis Caldwell Center i byen Garland, nordøst for Dallas.

sin egen Facebook-side skriver Garland-politiet at to bevæpnede menn kjørte mot inngangen av bygningen og åpnet ild mot en sikkerhetsvakt.

Ifølge observatørgruppen Site (ekstern lenke) har en kriger fra Den islamske stat (IS) uttalt på Twitter at to av deres sympatisører står bak angrepet. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Er du eller kjenner du noen som er i Garland? Ta kontakt med VGs journalist.

Politi på stedet aksjonerte ved å skyte og drepe de to mistenkte mennene. Ifølge CNN bekrefter politiet at de to mennene var bevæpnet med automatvåpen.

Sikkerhetsvakten ble fraktet til sykehus med skader i beinet, men ble etter kort tid skrevet ut.

Politiet mistenkte at bilen mennene kjørte i kunne inneholde sprengstoff, men bombegruppen som undersøkte kjøretøyet konkluderte med at den ikke utgjorde noen trussel. Undersøkelsene fortsetter, skriver CNN.

Jaktet mulig tredjeperson

Det ble også spekulert i at en mulig bevæpnet tredjeperson befant seg i området, noe som førte til at en Walmart-butikk i nærheten ble evakuert.

Politiet uttalte senere at det ikke var noen umiddelbar trussel i området, skriver CNN.

På innsiden av bygget hvor skytingen skjedde ble det natt til mandag norsk tid arrangert en utstilling i forbindelse med en konkurranse i å tegne karikaturer av profeten Muhammed. Det anti-islamske arrangementet har lenge vært omdiskutert, og opp mot 40 ekstra politifolk holdt vakt.

Da skytingen startet ble alle som var til stede i lokalet bedt om å søke dekning.

En av dem var den meget kontroversielle, nasjonalistiske nederlandske politikeren Geert Wilders, som like før skytingen hadde holdt tale. Han har uttalt at han hater islam, og står på al-Qaidas dødsliste.

– Jeg er sjokkert. Jeg snakket om karikaturene, islam og ytringsfrihet i en halv time og hadde akkurat forlatt bygningen, sier Wilders til AFP i etterkant av skyteepisoden.

Les også:Disse står på al-Qaidas dødsliste

– Angrep i Paris, København og nå Texas

Johnny Roby fra Oklahoma, som var utenfor bygningen da skytingen startet , sier til nyhetsbyrået AP at han hørte rundt 20 skudd som han oppfattet ble løsnet fra en bil. Deretter hørte han to skudd fra annet hold.

KONTROVERSIELL: Den politiske bloggeren Pamela Geller er skråsikker på at nattens skyteepisode var rettet mot karikatur-utstillingen. Foto:,Reuters

De to døde mennene skal foreløpig ikke være identifisert. Det er heller ikke bekreftet at disse tilhører noen gruppering, eller om angrepet var rettet mot karikatur-utstillingen – noe den kontroversielle arrangøren Pamela Geller mener er tilfelle:

– De islamske jihadistene er fast bestemt på å undertrykke vår ytringsfrihet med vold. De angrep i Paris, Købehavn og nå i Texas, sier Geller.

Det var utlovet en premie på nærmere 80 000 norske kroner til vinneren av konkurransen, og minst 200 karikaturtegninger skal ha vært med i nattens utstilling,

AVSPERRET: Politiet har evakuertet større område i frykt for at det finnes eksplosiver og en mulig tredjemann. Foto:Lm Otero,Ap


Angrep karikaturtegnere

Geller som fortløpende oppdaterer om angrepet på sin egen hjemmeside mener episoden viser hvor viktig utstillingen var:

– Dette er en krig. Dette er en krig på ytringsfriheten.

HER TALER HAN: Den nederlandske politikeren Geert Wilders talte på arrangementet i Texas før skytingen startet. Foto:Gregory Castillo,Ap

På al-Qaidas dødsliste sto også redaktør i satiremagasinet Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier.

Han var en av 12 personer som ble drept i terrorangrepet i Paris i januar. Kort tid etter påtok al-Qaidas avdeling på den arabiske halvøy (AQAP) seg ansvaret for terroren.

38 dager senere ble karikaturtegneren Lars Vilks, som står på samme liste, forsøkt tatt livet av i terrorangrepet i København.

Multiple shootings, possible bomb at AFDI/Jihad Watch free speech event in Texas: This is a war. This is war o... http://t.co/eAyMlcowMd

UNDERSØKER BILER: Politiet undersøker biler i området i frykt for at de mistenkte kan ha plantet sprengstoff. Foto:Mike Stone,Reuters

Det var i 2013 at al-Qaida i sitt propagandamagasin Inspire publiserte en liste over personer som er «ønsket død eller levende for å ha forbrutt seg mot islam».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder