MARSJERER: IS-styrker paraderer i Raqqa, på et bilde som ble postet 14. januar i år. Foto:,Ap

Britiske medisinstudenter kan ha sluttet seg til IS

Politiker: – Familiene leter etter barna sine

Elleve medisinstudenter, syv av dem fra Storbritannia, fryktes å ha sluttet seg til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) etter en reise til Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Medisinstudentene, som er mellom 19 og 25 år gamle, er meldt savnet i Tyrkia. Ifølge et tyrkisk parlamentsmedlem har de krysset grensen til Syria for å arbeide på IS-kontrollerte sykehus.

– Familiene til de unge studentene har vært i Tyrkia og lett etter barna sine i håp om å få dem hjem. Vi regner med at de oppholder seg i Tel Abyad nå, sier politikeren Mehmet Ali Ediboglu.

Syv av studentene er fra Storbritannia, én fra USA og én fra Canada. De to siste er fra Sudan, men alle elleve er av sudansk opphav. Tyrkiske, britiske og sudanske myndigheter hjelper til i søket etter medisinstudentene, men så langt har de ikke blitt funnet.

– Disse ungdommene er født og oppvokst i England, men de ble sendt til Sudan for å studere medisin. Jeg har spurt foreldrene om hvorfor de sendte dem dit, og det skal ha vært for at de bedre fikk oppleve islamsk kultur, sier Ediboglu.

En kilde i det britiske innenriksdepartementet skal også ha uttalt seg i saken:

– Det å kjempe i en krig gir nødvendigvis ikke juridiske konsekvenser. Men det kommer an på konfliktens natur og det enkelte individs aktiviteter, ifølge The Guardian.

En av kvinnene skal ha sendt en teksmelding til sin søster - hvor hun forklarte nærmere grunnen til reisen.

– Jeg skal jobbe som frivillig for å hjelpe skadede syriere.

Men faren hennes tviler på at det er tilfellet.

– Hun bodde i et land med et stort behov for leger overalt. Hvorfor skulle hun da dra til Syria, skal han ha sagt til avisen Birgün?

Vil hjem

En rekke nordmenn befinner seg også i Syria. Men i takt med IS-krigernes blodige henrettelser øker antallet nordmenn som vil hjem fra de terrorherjede områdene i Syria.

Det får VG opplyst av kilder med nær kjennskap til IS-kontrollerte områder i Syria:

– Situasjonen der nede blir stadig verre, og flere enn før vil hjem. Det er altfor mange som vil ut, samtidig er det altfor mange som vil inn. De som rekrutterer guttene og jentene våre er veldig proffe, og veldig farlige.

Ifølge VGs kilder har over 150 nordmenn reist til IS-kontrollerte områder i Syria.

Les alle VG-saker om krigen i Syria her

– Vi har ikke noe apparat som kan sikre norske borgere en trygg utreise fra Syria, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

I 2012 ble Norges ambassade i Damaskus stengt av hensyn til sikkerheten.

– Vi har ingen diplomater vi kan sende inn. Og hvis vi sender henvendelse til lokale myndigheter, er det ikke sikkert vi får svar. Det er dessverre ingenting vi kan gjøre.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VGs journalister her

VG har vært i kontakt med familiene til flere nordmenn som har gitt uttrykk for at de vil ut fra Syria. De ønsker ikke å stille til intervju.

Utenriksdepartementet har de to siste årene frarådet alle reiser til eller opphold i Syria, og da ambassaden ble stengt ble alle nordmenn som befant seg i Syria oppfordret til å forlate landet. Dermed reiser de på eget ansvar.

– Hvorvidt noen holdes i Syria mot sin vilje er vanskelig å si med sikkerhet, sier Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det vi vet, er at omtrent 70 nordmenn har reist for å tilslutte seg IS. Blant dem er noen døde, og noen har kommet hjem igjen. I tillegg er det mørketall.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder