RESPEKTERER OBAMA: Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte mandag foran lobbyorganisasjonen AIPAC. Foto:,Reuters

Netanyahu: - Israel og USAs allianse sterkere enn noensinne

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser at han er i Washington for å fornærme USAs president Barack Obama.

  • Line Blokhus

Netanyahu kom søndag til USA for det han kaller et historisk oppdrag for å stanse en livsfarlig atomavtale med Iran. Tirsdagens tale, som skal finne sted i Kongressen, har ført til stor debatt både i Israel og i Washington.

På en konferanse i den viktige jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC talte Netanyahu mandag ettermiddag foran 16.000 delegater, og kommenterte den omstridte talen.

Netanyahu uttalte at rapportene om forholdet mellom Israel og USA er feilaktige og at intensjonen med talen er fredelig.

- Talen er ikke ment å fornærme president Obama eller hans verv. Jeg har stor respekt for de begge, sa Netanyahu.

KOMMENTAR: Iskaldt mellom venner

Han karakteriserte uenighetene med USA som en «familiekrangel» som til sist vil kunne løses, skriver The New York Times.

Den israelske statsministeren priste president Obama for samarbeidet innenfor blant annet sikkerhet, etterretning og støtte i FN, og avfeide at forholdet mellom statene skal være svekket.

- Alliansen mellom Israel og USA er sterkere enn noensinne, sa statslederen.

Ikke invitert til det ovale kontor

Det hvite hus har ikke invitert Netanyahu til å møte Obama til det ovale kontor ved besøket i Washington denne uken. Den offisielle begrunnelsen er at Obama ikke tar imot statsledere som befinner seg midt i en valgkamp.

Netanyahu er invitert til å tale i Kongressen av republikanske ledere, som deler Netanyahus syn om at Obama er for ettergivende i forhandlingene om Irans atomprogram.

Det hvite hus mener at Netanyahu har brutt protokollen ved å akseptere invitasjonen til å tale i Kongressen uten å konferere med Obama.

Moralsk forpliktet til å tale

Videre uttalte Netanyahu i talen mandag at han føler seg moralsk forpiktet til å snakke om farene knyttet til det iranske atomprogrammet.

- Når det fortsatt er tid til å forhindre disse farene, må jeg si ifra. I 2000 år var mitt folk, det jødiske folket, statsløse, forsvarsløse og stemmeløse. Nå er vi ikke lenger stille. Vi har en stemme, og i morgen, som statsminister i den eneste jødiske staten, har jeg tenkt til å bruke den stemmen.

Netanyahu anser Irans atomprogram som en dødelig fare for Israel og frykter at Iran skal fortsette å utvikle atomvåpen i ly av en avtale, samtidig som de kan få fjernet noen av sanksjonene som lammer den iranske økonomien.

Republikanerne deler denne oppfatningen og benytter Netanyahu som et sannhetsvitne for sitt syn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder