KREVER ENDRING: Maliske kvinner demonstrerer i Bamako mot den politiske lammelsen i landet som har åpnet for at islamister tok kontrollen over Nord-Mali. Foto: François Rihouay / Reuters / NTB scanpix

Franske og afrikanske styrker griper inn i Mali

Franske, senegalesiske og nigerianske styrker er i gang med en militærintervensjon i Mali. De deltar i motoffensiven som Malis regjeringshær innledet fredag.

Artikkelen er over syv år gammel

Dermed er den utenlandske intervensjonen som FN har gitt grønt lys for, i gang.

- Mens vi snakker med dere nå, støtter soldater fra Nigeria, Senegal og Frankrike Malis hær i Sevare, sa oberst Oumar Dao på en pressekonferanse i Malis hovedstad Bamako tidlig fredag kveld.

Opplysningene ble kort tid etter bekreftet av Frankrikes president François Hollande.

- Franske væpnede styrker begynte i dag intervensjonen til støtte for Malis regjeringsstyrker, sa president Hollande i en uttalelse fra Elysee-palasset.

- Operasjonen vil vare så lenge det er nødvendig, tilføyde han.

- Åpenbar aggresjon

Hollande hadde tidligere fredag sterkt antydet en rask fransk reaksjon.

- Vi står overfor en åpenbar aggresjon som truer hele Malis eksistens, sa han i en tale til diplomater og journalister i presidentpalasset i Paris.

- Jeg har besluttet at Frankrike vil reagere, sammen med våre afrikanske partnere, på forespørselen fra Malis myndigheter. Vi vil gjøre det strengt innenfor rammene av resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Vi er klare til å stanse terroristenes offensiv hvis den fortsetter, sa Hollande.

En ikke navngitt kilde opplyste at Hollande skal møte Malis president Dioncounda Traore i Paris onsdag.

EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton lovet fredag at EU vil sette opp tempoet i arbeidet med å sende militært personell til Mali for å trene maliske regjeringsstyrker.

Islamister tok by

Mali ba FN og Frankrike om hjelp etter at den strategisk viktige byen Konna nord i landet falt torsdag. Islamistenes offensiv mot Konna var et betydelig nederlag for regjeringsstyrkene, som tidligere har sagt at de hadde gjort framgang i kampen mot islamistene.

Det er første gang islamistene går til offensiv og rykker fram utenfor ørkenområdet siden de tok kontrollen i nord i mars i fjor.

Konna var den siste bufferen mellom Mopti og den nordlige ørkenregionen som islamistbevegelsene Ansar Dine, Mujao og Al-Qaida i islamsk Maghreb (Aqim) erobret i fjor.

Fredagens motoffensiv er et forsøk på å stanse framrykkingen og drive islamistene tilbake.

- Hensikten er å ta tilbake kontrollen over Konna og fortsette videre derfra, sa en ikke navngitt militærtjenestemann til nyhetsbyrået AFP fredag.

Han fortalte også at «militærfly fra allierte land» er satt inn i offensiven.

ENGASJERER SEG: Frankrikes president François Hollande (nummer to f.v.) snakket om Mali da han fredag inviterte journalister og diplomater til presidentpalasset. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix


FN-vedtak

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt en resolusjon som åpner for en utenlandsk intervensjon i Mali, der islamistiske opprørere har tatt kontroll over en stor del av landet. Ifølge en fransk diplomat var den vedtatte resolusjonen nok til å tillate en fransk intervensjon i Mali.

Jo lengre tid det gikk før en militær intervensjon, jo bedre ville islamistene bite seg fast. Vitner forteller at de allerede har bygd leirer og forsvarsverker og lagt seg opp betydelige forsyninger av drivstoff og våpen i store fjellhuler.

Siden de tok kontrollen i området for ni måneder siden, har de innført streng sharialovgivning som blant annet innebærer at de ødelegger mausoleer de betrakter som ugudelige, hogger hendene av tyver og tvinger kvinner til å dekke seg til.

Vestlige land frykter at området kan bli et nytt kjerneområde for al-Qaida og arnested for global islamistisk terror.

Flere artikler

 1. Mali-opprørere: Frankrike har åpnet døren til helvete

 2. Hollande på offensiven med Mali-aksjon

 3. Frankrike vil ha FN-styrke i Mali

 4. Norske misjonærer flyktet fra Mali

 5. Regjeringssoldater må svare for overgrep i Mali

Fra andre aviser

 1. Frankrike griper inn i Mali

  Aftenposten
 2. Hollande lover militær hjelp til Mali

  Fædrelandsvennen
 3. Hollande: - Mali-inngripen har stanset islamistene

  Bergens Tidende
 4. Algerie og Vest-Afrika støtter Malis regjering

  Bergens Tidende
 5. Mali ber FN og Frankrike om hjelp

  Aftenposten
 6. USA vurderer støtte til franske styrker i Mali

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder