DRAPSMANNEN: Bildet viser den 28 år gamle amerikaneren som drepte to politimenn lørdag kveld norsk tid. Etter angrepet løp mannen, som politiet har identifisert som Ismaaiyl Brinsley, videre til en undergrunnsstasjon i nærheten, hvor han tok sitt eget liv. Foto: John Marshall Mantel / Skjermdump: Arrests.org,

Skjøt ekskjæresten, angrep politiet, tok sitt eget liv: Dette er mannen som henrettet New York-politimennene

«Jeg skal sette vinger på purker i dag. Dere tok en av våre ... nå tar jeg to av deres»

Politiet ble advart om trusselen

Først la han ut hatmeldinger om at han ville hevne seg, så gikk Ismaaiyl Brinsley (28) opp til politibilen og skjøt de to politimennene i hodet.

  • Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter å ha lagt ut et instagrambilde av en pistol, og en melding hvor det står «Dere tok en av våre ... nå tar jeg to av deres» går han bort til politimennene -som var på vei til et oppdrag i et belastet strøk i New York, -og henretter dem på kloss hold.

Ifølge Washington Post publiserte han bildet, bare tre timer før han ønsket å hevne drapene på Michael Brown og Eric Garner.

TRUSSEL: Kort til før drapet skal han ha lagt inn denne meldingen på sin private Instagramkonto. Foto: Screenshot Instagram,

Trolig så tjenestemennene aldri pistolen før de ble skutt med flere dødelige skudd i hodet, skriver politiet i en pressemelding.

Les også:Dette er politimennene som ble drept

Tidligere på dager skal gjerningsmannen ha skutt sin ekskjæreste i Baltimore i Maryland, før han reiste til New York på hevntokt.

Før drapene skal politiet i Baltimore ha mottatt advarsel om trusselen til Brinsley. De sendte ut varsel til New York politiet, men advarselen kom for sent. Meldingen kom nærmest samtidig som drapene skjedde, skriver CNN.

Langt rulleblad

Gjerningsmannen har den siste tiden engasjert seg i debatten om politivold mot mørkhudede amerikanere. Politiet undersøker nå om han har deltatt i noen av de mange demonstrasjonene som har funnet sted i USA den siste tiden.

BAKGRUNN:Erics (48) siste ord: I can't breathe!

Engasjementet ble gjort om til hatefulle meldinger, og lørdag kveld norsk tid henrettet han to polititjenestemenn på kloss hold, før han løp videre til en undergrunnsstasjon i nærheten, hvor han tok sitt eget liv.

Hans første møte med loven var som 25 åring. På tre år har rullebladet hans vokst til ti siktelser omhandlet blant annet tyveri, utagerende oppførsel og ulovlig bæring av skjult våpen.

Drept på grunn av uniformen

Han drepte dem på grunn av uniformen deres, og hva han mente de representerte, sa William Bratton, politisjef i New York, til Fox News.

– Vi stoler på at politiet beskytter oss mot kriminalitet og ondskap. De er grunnmuren i samfunnet vårt, og når de blir angrepet er det et angrep på samfunnet.

Politiet omtaler drapene som en henrettelse.

– I dag ble to av New Yorks beste skutt og drept uten forvarsel. De ble henrettet. Jeg uttrykker mine dypeste kondolanser til de avdødes familier, sa politisjef Bratton i under en pressekonferanse på Woodhull Hospital.

Både politiet og New Yorks ordfører Bill de Blasio besøkte lørdag ofrenes familier.

Politimester Bratton kunne ikke si noe om motivet for handlingen, men opplyser at politiet ikke tror det dreier seg om en terrorhandling.

USAs president Barack Obama fordømmer drapene:

– Jeg fordømmer disse drapene. I dag er det to modige menn som ikke får returnere til sine familier, sier presidenten i en uttalelse. Obama har akkurat reist på juleferie til Hawaii.

Nygift

Wenjian Liu (til høyre på bildet ovenfor) hadde bare vært gift i to måneder da han ble drept. 32-åringen hadde vært i politiet i syv år. Makkeren han, Rafael Ramos, hadde nettopp feiret 40 årsdagen sin. Han hadde jobbet i politiet i tre år.

– Dette er ikke lett og vi har vært gjennom dette for mange ganger i årenes løp. Du håper alltid at du ikke skal måtte oppleve det igjen, sa politisjefen.

Da hadde han nettopp vært hjemme hos de pårørende til de to drepte, sammen med New Yorks borgermester, Bill de Blasio.

Der møtte de Ramos kone, og hans 13 år gamle sønn.

– Han kunne ikke forstå hva som hadde skjedd med faren sin, fortalte Blasio på pressekonferansen.

De som kjente Ramos, forteller at han elsket å jobbe i 84. distrikt, skriver CBS Local.

LES OGSÅ: Klemmen som rører hele USA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder