Unik bildeserie viser hvordan barn på flukt sover

ABDULLAH (5), BEOGRAD, SERBIA: Abdullah har en blodsykdom. I to dager har han sovet utenfor jernbanestasjonen i Beograd. Han så sin søster miste livet i deres hjem i Daraa. – Han er fortsatt i sjokk og har mareritt hver natt, forklarer hans mamma. Abdullah er utslitt og syk, men moren har ikke penger til å kjøpe medisin. FOTO: Magnus Wennman / Aftonbladet ,

Flyktningehjelpen: – Blir livsfarlig for flyktningbarna når vinteren kommer

De har vokst opp i krig. Nå møtes de av europeiske grenser stengt med piggtråd, og sover under åpen himmel i skog og
på asfalt.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Selv om flertallet av dem som flykter er unge, enslige menn, er det også et økende antall barnefamilier. Det vi ser viser håpløsheten i situasjonen de flykter fra, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen.

– Barn, og gravide kvinner, er de mest sårbare. Vi vet at det er et voldsomt traume for barn å oppleve at de ikke er ønsket, at ingen slipper dem inn. Det skaper forvirring og usikkerhet.

LAMAR (5), GRENSEN SERBIA/UNGARN: Hjemme i Bagdad er dukkene, leketoget og ballen som Lamar snakker om når hjemmet blir nevnt. Familien var ute for å kjøpe mat når en bombe eksploderte nær hjemmet. «Her kan vi ikke bli», sa Lamars bestemor Sara. Etter to forsøk på å krysse havet fra Tyrkia i en oppblåsbar gummibåt, klarte de å nå Europa. Flukten stanset opp ved den stengte grensen i Ungarn. Der sover Lamar på et teppe i skogen. Redd, kald og trist. FOTO Magnus Wennman / Aftonbladet ,

Jan Egeland påpeker at bildene vi har sett så langt viser barn og voksne som sover ute i et høstkjølig Europa. Det er i ferd med å bli verre.

– Det er ille å sove ute under åpne himmel i Europa nå. Men om bare noen få måneder vil det bli livsfarlig å sove ute i vinterkulden, sier Egeland.

Bildeserie fra flukten

Mahdi er ett og et halvt år gammel. I sitt korte liv har han kun opplevd to ting: Flukt og krig.

Likevel sover han dypt, med hundrevis av flyktninger av rundt ham, på grensen mellom Serbia og Ungarn. Flyktningene protesterer mot at de ikke får reise videre. På den andre siden av grensen står hundrevis av politimenn.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Mahdi er ett av de sovende flyktningbarna som fotograf Magnus Wennman fra Aftonbladet har tatt bilde av. Se hele bildeserien i bunn av saken.

Barna Wennman har tatt bilder av har overlevd krigen, de har krysset Middelhavet i live, de har kommet seg til Europa. Her fortsetter flukten, mens Europa krangler om hvor de skal få søke asyl.

MAHDI (1,5), GRENSEN SERBIA/UNGARN: Mahdi sover på grensen mellom Serbia og Ungarn. Dagen etter dette bildet ble tatt bruker politiet tåregass og vannkanoner mot flyktningene. FOTO Magnus Wennman / Aftonbladet ,

Utenfor Politiets utlendingsenhets lokaler på Tøyen i Oslo har det også vært sprengt kapasitet de siste ukene, der flyktninger har sovet på gaten.

Professor Berit Berg ved NTNU, som har forsket på migrasjon i over 30 år, beskriver dagens flyktningkrise i Europa som en fullstendig kollaps.

– Å møte stengte grenser, og å miste retten til å søke asyl, legger nok en byrde på mennesker som har opplevd krig og flukt, sier Berg.

– Jeg er særlig bekymret for hvordan det påvirker barn, og tenker særlig på de mange enslige mindreårige, som er på flukt uten noen voksne, fortsetter hun.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

SHEHD (7), HORGOS, SERBIA: Shehd elsker å tegne, men til slutt hadde alle tegningene samme motiv: Våpen. Nå tegner hun ikke i det hele tatt. Familien fikk ikke med seg papir og fargestifter på flukten. Hun leker ikke lenger heller. Dersom familien hadde visst hvor vanskelig reisen ville være, ville de heller ha risikert livet ved å bli i Syria. FOTO Magnus Wennman / Aftonbladet ,

Forrige tirsdag møttes EUs innenriks- og justisministre til nok et hastemøte i Brussel i Belgia om flyktningkrisen. Resultatet ble at man tvinger gjennom en relokalisering av 120.000 flyktninger. Men flere av de østeuropeiske landene har sagt de vil kjempe mot avtalen.

– Nå må vi raskt få et europeisk samarbeid for å motta og registrere flyktninger, avvise dem som skal avvises, og fordele ansvaret for dem som har rett og krav på beskyttelse, sier Egeland.

FARA (2), AZRAQ, JORDAN: Fara elsker fotball. Hennes far forsøker å rulle sammen baller av alt egnet material han kan finne, men de går fort i stykker. Hver kveld når han sier god natt til datteren og hennes eldre søster Tisam (9) håper han at de vil våkne til en ny dag når de vil ha en ekte ball å spille med. Alle andre drømmer føles uoppnåelig for ham, men den holder han seg til. FOTO Magnus Wennman / Aftonbladet ,

Les også: Her plukker Norge ut sine flyktninger

PS: Wennmanns bilder skal stilles Fotografiska Museet i Stockholm denne uken, overskuddet går til FNs Høykommisær for flyktninger, UNHCR.

Les også

 1. Her sover asylsøkerne utenfor politiets kontorer

  Natt til mandag lå det flere titall asylsøkere og sov utenfor lokalene til Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.
 2. PST lette etter terrorister blant kvoteflyktningene

  ANKARA (VG) Fra et adskilt hotellrom jobbet PST med å sikre at ingen terrorister skjuler seg blant de syriske…
 3. Stoltenberg: Putin må si hvorfor han sender tropper til Syria

  NATO-sjefen Jens Stoltenberg går nå ut og advarer Russlands president Vladimir Putin mot å støtte Syrias president…
 4. Familien Hannan håper å få komme til Norge: - Bekymret for et nei

  ANKARA/ISTANBUL (VG) Sherin (4) var bare noen uker gammel da hun flyktet fra Syria på morens bryst.
 5. Disse syv flyktning-flokene må Europa løse

  Dette er de vanskeligste spørsmålene for Europas toppledere, som samles i Brussel for å diskutere flyktningkrisen i…
 6. Derfor har Europas flyktning-system kollapset

  Det europeiske systemet for flyktninger har kollapset og står for fall, fastslår eksperter.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. FN-talskvinne til VG: Seks grunner til at syrerne kommer til Europa nå

 2. Bærer datteren inn i Ungarn: - Vi klarte det!

 3. Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

 4. Norsk ekspert: Stengte grenser skaper menneskesmuglere

 5. Abu (25) flykter gjennom Europa i rullestol

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder