ALLIERTE: Et Orion-fly fra Japans sjøforsvar deltar for tiden i letingen etter det malaysiske passasjerflyet fra Perth i Australia. Foto: REUTERS

USAs forsvarsminister beroliger Japan

USAs forsvarsminister Chuck Hagel understreket lørdag at USA står fast ved sine forpliktelser og avtaler som skal trygge Japans sikkerhet.

Artikkelen er over seks år gammel

Forsikringene kommer etter at Russlands anneksjon av Krim har fått øyenbrynene til å heve seg i Øst-Asia der mange stater har uavklarte stridigheter med et stadig mer selvhevdende Kina om territoriale spørsmål.

USA og de NATO-allierte har gjort det klart at man ikke har planer om å forsvare Ukraina militært. Ukraina er ikke medlem av NATO. I stedet velger USA og NATO en politikk for å isolere Russland politisk og straffe landets ledelse med begrensede økonomiske sanksjoner.

- Ikke svakhet

Hagel forsvarte denne politikken, men sa samtidig at det er naturlig at allierte ledere møtes i lys av krisen i Ukraina.

Han avviste at USA viser svakhet i Ukraina-situasjonen og gjentok at USA står ved løftene og avtalene med Japan, som har en uavklart strid gående med Kina om en gruppe ubebodde øyer i Øst-Kinahavet.

- Vi mener alvor, sa Hagel til amerikanske og japanske militære ved Yokota flyvåpenbase lørdag.

Avskrekkende

USAs viseutenriksminister for Øst-Asia, Daniel Russel, sa torsdag at de økonomiske straffetiltakene mot Russland burde være nok til å skremme Kina fra å bruke makt for å fremme sine territoriale krav i Asia.

President Barack Obama ventes til Øst-Asia senere i april.

Japans konservative regjering har økt forsvarsbudsjettet og samtidig løsnet på de konstitusjonelle begrensningene for bruk av japanske styrker i utlandet.

Større rolle

I et intervju offentliggjort før han kom, sier forsvarsminister Hagel at han ønsker velkommen utsiktene til at Japans militære kan få en større rolle ved å tillate at de kommer allierte til unnsetning.

- Vi setter pris på Japans anstrengelser for å spille en mer proaktiv rolle i alliansen, inkludert en ny gjennomgang av grunnloven når det gjelder kollektivt selvforsvar, sier Hagel i intervjuet med Nikkei, Japans største næringslivsavis.

Hagel, som reiser videre til Kina etter helgens besøk i Japan, har akkurat avsluttet et tre dager langt møte med sørøstasiatiske forsvarsministere på Hawaii. Der informerte Hagel om USAs voksende bekymring for uoverensstemmelsene om Sør-Kinahavet.

Kina krever rundt 90 prosent av det enorme havområdet. De andre med krav i havområdet er Filippinene, Vietnam, Malaysia, Brunei og Taiwan.

Mer om

 1. Japan
 2. USA

Flere artikler

 1. Trump ber om bråk

 2. USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

 3. Kina på farlig kurs

 4. Ordkrig skaper frykt i sørøst-Asia: Japan vil gjenreise militærmakten

 5. Kina kan bli Donald Trumps største utfordring

Fra andre aviser

 1. Kina beskylder USAs forsvarsminister for trusler

  Bergens Tidende
 2. Kina beskylder USAs forsvarsminister for trusler

  Fædrelandsvennen
 3. Kina beskylder USAs forsvarsminister for trusler

  Aftenposten
 4. Kina raser mot USA og Japan for kritikk

  Aftenposten
 5. Obama: - Folkeavstemning på Krim bryter folkeretten

  Bergens Tidende
 6. USA roser ukrainske styrker for tilbakeholdenhet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no