Øyenvitne til VG: - Soldater slaktet, hoder hengt opp

Flyktet fraTikrit: - Innbyggere støtter ISIL

Nye sammenstøt lørdag

FILMET ANGREPET SELV: Bildet viser det som skal være krigere fra Den islamske staten (Tidligere ISIL) da de angrep 17. divisjon i den syriske regjeringshæren forrige fredag. De tok med hodene til regjeringssoldatene tilbake til Raqqa. Filmen er tatt av krigerne selv, og AFP har videreformidlet bilder. Foto:-,Afp

Brutalt fremrykk for ISIL på slagmarken

I nyhetsskyggen av Gaza og Ukraina har ISIL i sommer hatt framgang på slagmarken i Syria og Irak. I ISIL-hovedstaden Raqqa er hodene til president Assads regjeringssoldater satt på påler.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over seks år gammel

Angrepet startet like etter midnatt. Selvmordsbombere i to biler gikk først til aksjon, og sprengte seg inn i basen til 17. divisjon av president Bashar al-Assads regjeringshær i Raqqa-provinsen i nord-østlige Syria.

Deretter stormet krigere fra den ultra-ekstremistiske opprørsgruppen ISIL inn i basen. Regjeringsstyrkenes helikoptre svarte på angrepet og bombet opprørerne med dødelige rørbomber.

Når dagen var over, skal 35 ISIL-krigere ha ligget døde, sammen med en syrisk general og et titalls soldater. Hundrevis av regjeringssoldater skal ha flyktet. ISIL tok over basen, og et svært grotesk trofe ble tatt med tilbake til ISILs selverklærte hovedstad, byen Raqqa:

De døde regjeringssoldatenes hoder ble skåret av og satt opp på påler på et gjerde i byens sentrum.

HODER PÅ PÅLER: VG har fått tilsendt en rekke bilder av det som skal være likene til syriske regjeringssoldater, drept i angrepet på militærbasen. Bildet er tatt i sentrum av Raqqa forrige fredag. FOTO: Innbygger Foto: ,

Ingen tør å kommentere

En ung mann i byen VG snakker med, var ute fredag i forrige uke, da han så hodene. Han tok opp mobilen sin og tok bilder og video for å dokumentere den brutale utstillingen. VG har fått tilsendt materialet.

De drepte er kledd i sivile klær. I noen tilfeller er de hodeløse kroppene deres hengt opp og bundet fast ved siden av hodene. Metallpålene er i flere tilfeller spiddet inn i hodene, gjennom øyne og nese. Resten av de forvrengte kroppene ligger blodige på bakken. En har et tau bunnet rundt føttene. Rundt det makabre synet står menn og barn og ser på. Flere tar bilder. I bakgrunn vaier ISILs svarte flagg.

– ISIL-krigerne gikk rundt med våpnene og var glade. De sa til tilskuerne at det var kroppene til 17 soldater, sier øyevitnet.

Når VG snakker med mannen har det gått fem dager siden angrepet på militærbasen, den samme dagen som hodene ble satt opp.

- Hodene er der fortsatt, og barn kommer bort for å studere dem. Det er et forferdelig sted, fullt av fluer. Menneskene som ser på de slaktede soldatene er bare stille, og kommenterer det ikke. De tør ikke, sier han.

BAKGRUNN: Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

Harde slag for regjeringshæren

I den tre år lange krigen i Syria, der over 160.000 mennesker er drept, er utsiktene for en løsning, eller bedring, totalt borte. Regjeringen har i en lengre periode vunnet fram på slagmarken mot de mer moderate opprørerne. Til al-Assads fordel kjemper flere av gruppene også mot hverandre. Flere moderate grupper prøver å nedkjempe både ISIL og regjeringshæren.

Angrepet på militærbasen forrige fredag er bare ett av flere kraftige slag for al-Assads regjeringshær den siste tiden. Den 18. juli drepte ISILs minst 115 soldater, vakter og arbeidere da de overtok et gassfelt i Homs-regionen, sentralt i Syria. Det 12 timer lange slaget skal være de dødeligste kampene mellom ISIL og regjeringshæren så langt i krigen.

SPRENGTE SEG INN: Et annet bilde fra angrepet på militærbasen fredag 25. juli. løpet av 10 dager i midten av juli skal 1240 regjeringssoldater ha blitt drept i kamper med ISIL. Foto:-,Afp

I tillegg til det økonomisk viktige gassfeltet, har sunni-ekstremistene i ISIL omfattende kontroll over den oljerike Deir al-Zour-regionen øst i landet.

I løpet av 10 dager i midten av juli ble 1240 regjeringssoldater drept i kamper med ISIL, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Til tross for den raserende borgerkrigen ble al-Assad gjenvalgt i juni, i et valg bare (naturlig nok) utført i de regjeringskontrollerte områdene.

16. juli var det en offisiell seremoni for den nye president-perioden i Damaskus. Al-Assad var tilsynelatende selvsikker. Han sa at hans styrker vinner fram, og hyllet dem for å «beseire den skitne krigen»

Lørdag formiddag meldte nyhetsbyrået AFP at al-Assads hær har drept 50 jihadister nær grensen til Libanon. Også flere soldater fra regjeringshøren og den sjiamuslimske Hizbollah-militsen mistet livet i sammenstøtene.

Flyktende student: - Mange av mine venner kriger med dem

Ekstremistene i ISIL, som erklærte sitt eget kalifat i slutten av juni og endret navn til Islamic State, gjør også fremgang på den andre siden av den ikke fungerende grensen mot øst, i Irak.

Etter at de den 10. juni tok kontroll over Iraks nest største by, Mosul, og de omkringliggende områdene, nærmer de seg nå Bagdad. Innbyggerne i hovedstaden er redde for at ISIL planlegger et massivt angrep.

Flere militæranalytikere det amerikanske nettmagasinet Daily Beast har snakket med, sier at et angrep på Bagdad kan se ut til å være nært forestående, og at ISIL mest sannsynligvis velger en kaosstrategi: Massiv selvmordsbombing og gerilja-raid.

I Saddam Husseins fødeby, Tikrit, har den shia-dominerte regjeringshæren vært i harde kamper med ISIL.

KAMPER I TIKRIT: Shia-muslimske militssoldater ankommer Bagdad etter kamper med ISIL i Tikrit den 12. juli. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

VG har intervjuet en mann som nettopp har flyktet fra byen, etter de harde kampene. Han sier at ISIL entret Tikrit 13. juni, og at sunnimuslimene i byen støtter gruppen. Han er selv ikke sint på ISIL, men han er redd:

– Det er president al-Malaki som er skyld i alt dette. Han er akkurat som Saddam, han jukser og dreper. Jeg flykter fra hjembyen min fordi jeg er redd for hvordan regjeringen skal ødelegge byen, nå som ISIL er der, sier han.

Den unge mannen, som var student ved universitetet i byen før krigskaoset, sier at han så at regjeringssoldater entret universitetet, og skiftet fra militæruniformer til sivile klær, før de flyktet. En venn av ham skal ha blitt drept da familiens hus ble truffet av bomber fra et regjeringshelikopter.

- Det er mange ulike grupper i byen som samarbeider med ISIL. Mange av mine venner kriger med dem. De er sinte etter tortur, drap og overgrep fra regjeringen, sier han, og legger til:

- Situasjonen i Irak er vanskelig å forstå, selv for irakere.

Mer om

 1. Syria
 2. Irak

Flere artikler

 1. Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

 2. ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

 3. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

 4. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

 5. To briter innrømmer terrorplaner

Fra andre aviser

 1. Obama vurderer alle muligheter i Irak

  Aftenposten
 2. ISIL kan havne på FNs liste over krigsforbrytere i Syria

  Aftenposten
 3. Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

  Aftenposten
 4. Derfor kommer situasjonen i Irak til å forverres i tiden fremover

  Aftenposten
 5. - IS toner ned profilen i sin egen bastion i Syria

  Aftenposten
 6. Syria-aktivister: Kampmoralen faller, IS dreper sine egne desertører

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no