HACKER-STRID: President Barack Obama har innført nye sansksjoner mot Kim Jong Un og Nord-Korea etter hackerangrepet mot Sony. Den unge lederen nekter på sin side for å ha noe med angrepet å gjøre.

HACKER-STRID: President Barack Obama har innført nye sansksjoner mot Kim Jong Un og Nord-Korea etter hackerangrepet mot Sony. Den unge lederen nekter på sin side for å ha noe med angrepet å gjøre. Foto:,Ap

New York Times: NSA brøt seg inn i Nord-Koreas datasystemer før Sony-hackingen

USA trengte seg inn i nordkoreanske datanettverk for flere år siden, ifølge New York Times.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge avisen begynte USAs etterretningstjeneste, NSA, arbeidet med å få tilgang til nordkoreanske systemer allerede i 2010.

Ifølge New York Times oppnådde de det ved å trenge gjennom kinesiske nettverk som kobler Nord-Korea sammen med omverdenen, og malaysiske forbindelser som blir foretrukket av nordkoreanske hackere. Ved hjelp av Sør-Korea og andre amerikanske allierte skal de deretter ha fått tilgang til Nord-Koreas nettverk.

Som kilder til opplysningene viser avisen til anonyme dataeksperter, tidligere amerikanske og utenlandske myndighetspersoner og et nylig offentliggjort NSA-dokument.

– Noe var annerledes

Informasjon som ble samlet ved hjelp av NSAs operasjon var bakgrunnen for at USA offentlig beskyldte Nord-Korea for å stå bak hackingen av filmselskapet Sony i november, skriver New York Times.

– Å finne ut hvor angrepene kom fra, er utrolig vanskelig og tidkrevende. At USA kom til sine slutninger om Nord-Korea i en slik hastighet, og med en slik sikkerhet, fortalte at noe var annerledes her – at det hadde noe fra innsiden, sier en ekspert på cyberkrig, James A. Lewis, til avisen.

Viste til tekniske analyser

Det var i midten av desember at FBI offentliggjorde sin konklusjon om at det nordkoreanske regimet var ansvarlig for hackingen, som førte til at Sonys datasystemer brøt sammen og at sensitivt materiale ble stjålet.

BLE STOPPET: Filmen «The Interview», med James Franco og Seth Rogen i hovedrollene, ble stoppet etter truslene fra hackergruppen. Senere snudde Sony, og filmen er nå tilgjengelig på internett. Foto:Ed Araquel,Ap

Hackergruppen truet med å angripe kinoer som viste Sony Pictures film «The Interview», en komedie som handler om drapet på Nord-Koreas leder Kim Jong-un, noe som førte til at filmen ble avlyst.

Som belegg for påstandene sine viste FBI tekniske analyser av programvare som de visste at Nord-Korea hadde vært med på å utvikle tidligere, samt at angrepet hadde likheter med tidligere hackerangrep regimet hadde utført.

Nord-Korea nekter

Konklusjonen førte til at president Barack Obama i begynnelsen av januar beordret nye sanksjoner mot landet.

Nord-Korea har nektet for å stå bak angrepet, men har hyllet Fredens voktere, gruppen som har påtatt seg skylden for angrepet. Sony fikk kritikk på hjemmebane for å ha gitt etter for trusler, og i julen snudde filmeselskapet og lot likevel kinoer vise filmen, samtidig som den ble sluppet på internett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder