FORFERDET: Professor John Strawson (innfelt) ved University of East London har spesialisert seg på islamsk lov og følger med på saken om norske Marte i Dubai. Foto: MATTIS SANDBLAD/PRIVAT

Professor: - Et forferdelig eksempel på forvrengning av islamsk lov

LONDON/DUBAI (VG) Fra England følger islam-professor John Strawson saken om norske Marte som er dømt til fengsel etter å ha anmeldt en voldtekt. - En skrekkelig sak, sier han.

  • Marianne Vikås
  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

Strawson jobber til daglig som professor ved University of East London, School of Law, der han underviser i internasjonal lov og Midtøsten-studier. En av hans spesialiseringer er islamsk lov, et tema han også har skrevet bok om.

Etter at VG omtalte Marte Deborah Dalelv (24), som er dømt til 16 måneders fengsel etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai, har saken spredt seg internasjonalt. Også flere britiske medier har omtalt saken.

- Dessverre er ikke dette en enestående sak om kvinner som anmelder voldtekt i noen muslimske samfunn, for så å bli anklaget for zina - begrepet for sex utenfor ekteskap i islamsk lov, sier Strawson til VG.

Les hele historien om Martes mareritt i Dubai på VG+

- Loven er ikke islamsk

Det var i mars i år at den norske 24-åringen dro ut på byen sammen med flere andre norske kvinner og noen mannlige kolleger i den Qatar-baserte interiørforretningen hvor hun jobbet. I et stort intervju med VG denne uken fortalte hun at hun morgenen etter våknet av at hun ble voldtatt av en av kollegene.

Da hun anmeldte saken til politiet spurte de henne: «Gikk du til oss fordi du ikke likte det?». Deretter ble hun pågrepet og fengslet - siktet for å ha hatt sex utenfor ekteskapet.

- Straffesystemet i De forente arabiske emirater hevdes å være basert på sharia, men når det kommer til kvinners rettigheter og seksuell adferd så mener jeg at loven ikke er islamsk i det hele tatt, sier Strawson og utdyper:

- Helt fra begynnelsen har islamsk lov sørget for mange rettigheter for kvinner, og voldtekt er definitivt et brudd på loven og fordømt i islam. Det vi ser i dette tilfellet er et forferdelig eksempel på forvrengning av islamsk lov utført av et stekt patriarkalsk samfunn.

LES OGSÅ: Slik mistet Marte jobben etter voldtektsanmeldelsen

- Tregt og byråkratisk system

I 2008 ble den da 27 år gamle Alicia Gali fra Brisbane i Australia dømt til åtte måneders fengsel etter at hun anmeldte tre mannlige kolleger for å ha gruppevoldtatt henne i emiratet Fujairah.

Hun bodde i regionen i forbindelse med jobben hun hadde på et Le Méridien-hotell der.

- Straffesystemet er under enkelte reformer, men forblir svært byråkratisk og tregt. Tiltalte som blir feilaktig anklaget må ofte bruke flere måneder og i noen tilfeller år for å bli ferdig med saken, sier professor Strawson og fortsetter:

- Til tross for dette er det mulig å anke, og tiltalte kan i noen tilfeller vinne frem. Problemet er at de må forbli i landet under prosessen.

Norske Marte ble fratatt passet sitt da hun ble arrestert, og er dermed fanget i Dubai frem til ankesaken i september.

Mer om

  1. Midtøsten
  2. Storbritannia

Flere artikler

  1. Advokat: Voldtektsanklaget mann også benådet i Dubai

  2. Emirat-avis til internasjonal presse: Sjekk fakta bedre

  3. Utenriksministeren tar avstand fra dommen mot Marte

  4. Marte Dalelv tilbake i Norge

  5. Marte benådet i Dubai: - Jeg er veldig, veldig glad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder