HINDRET MULIG TERRORANGREP: Fredag morgen var belgisk politi i gang å sikre spor etter at to terrormistenkte ble drept i byen Verviers torsdag kveld. En mistenkt ble såret og pågrepet. Foto:,Ap

CNN: 20 sovende terrorceller klare til angrep på Europa

Belgiske jihadister kan ha planlagt å kapre buss

Fant politiuniformer i leiligheten

Jødiske skoler holder stengt

En vestlig etterretningskilde hevder at 120 til 180 personer er klare til å utføre terrorangrep i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland i en pågående terroroffensiv initiert av IS, ifølge CNN.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Belgia har økt sikkerhetsnivået i hele landet til det nesthøyeste etter at belgisk spesialpoliti torsdag kveld gikk til aksjon i en landsdekkende operasjon mot flere potensielle terrorceller.

– Vi tror ikke det er direkte kobling mellom Paris-angrepet og hendelsen i Belgia. Koblingen som eksisterer er terroristenes ønske om å angripe våre verdier, sier Manuel Valls ifølge AFP.

Det er utført tolv husransakelser og 13 personer er arrestert. Fredag morgen ble en mann arrestert på en trikkholdeplass i Brussel. Det opplyser belgiske myndigheter i en pressekonferanse klokken 11.

– Sikkerhetsnivået i landet er blitt hevet til nivå 3. Handlingen i går kveld vil kunne aktivere andre celler. Det er ingen spesifikke trusler om flere angrep, men det er logisk å øke sikkerheten, sier innenriksminister Jan Jambon i en pressekonferanse tidligere i dag.

Han bekrefter at de drepte var syria-farere. Det planlegges nå en rekke tiltak mot denne gruppen fremmedkrigere i landet.

– Vi kommer til å inndra id-dokumenter og passet til folk som kan utgjøre en fare, sier justisminister Koen Geens, ifølge De Standaard.

– Du har rett til privatliv, men også sikkerhet, sier Bart Joris Tommelein, statssekretæren i Belgia og ønsker telefonavlytting og enklere overvåkning av sosiale medier.

Spesialpolitiet aksjonerte i går kveld mot i alt ti adresser rundt om i landet, blant annet i Brussel og Vilvoorde.

To personer ble drept og en tredje ble såret i byen Verviers øst i landet. I morgentimene melder belgiske medier at beboere som ble evakuert i går kan vende hjem igjen.

Teksten fortsetter under bildet.

Foto:,

Terrorplanene

Avisen Het Laatste Nieuws skriver at jihadistenes plan skal ha vært å kidnappe og halshugge en høytstående person innen belgiske påtalemyndigheter og publisere video av ugjerningen på internett. Den belgiske etterretningen skal ha ventet i dagevis på ankomst av terrorist som skulle ha en fremtrende rolle i utførelsen av den bestialske planen, melder avisen

Innenriksministeren kunne ikke bekrefte disse opplysningen.

I tillegg melder avisen Lamuse at det er tatt beslag i en rekke gjenstander i leiligheten etter aksjonen. Blant annet politiuniformer, utstyr for produksjon av sprengstoff, håndvåpen og kalasjnikover. Ubekreftede kilder opplyser også ifølge avisen at de mistenkte terroristene skal ha planlagt å avlede en buss, ta passasjerer som gisler og angripe polititjenestemenn.

– En slik utvikling er ikke overraskende, men de konkrete opplysningene om omfanget er vanskelige å kommentere. Men det er dette sikkerhetstjenestene i Europa har vært bekymret for de siste årene sier Magnus Ranstorp, forsker ved Försvarshögskolan i Stockholm til VG.

Han har ledet et nettverk av forskere som gir EU råd i saker om terror og islamistisk radikalisering.

– Jeg har hatt samtaler med sikkerhetstjenestene i Europa som tegner et urovekkende bilde av en urovekkende utvikling, sier Ranstorp.

Sovende celler

Etterretningskilder forteller CNN at det finnes så mange som 20 sovende terrorceller i Europa, og at de kan angripe Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland.

Kilden oppgir også at EU og midtøstens etterretningstjenester har identifisert en umiddelbar trussel til Belgia, muligens også Nederland.

En belgisk etterretningssjef har opplyst overfor CNN at den angivelige terrorcellen hvor to personer ble drept skal ha fått instrukser fra terrororganisasjon Islamsk Stat (IS).

– Dette er del av en operasjon hvor vi ser nærmere på aktive celler bestående av personer, hvorav noen er hjemmevendte syria-farere. Etterforskningen gjorde det mulig å fastslå at gruppen var i ferd med å utføre et stort terrorangrep i Belgia i nærmeste fremtid, sier Thierry Werts talsmann for påtalemyndigheten i Belgia.

Den økte terrortrusselen har ført til at jødiske skoler i Antwerpen og Brussel holder stengt i dag, skriver belgiske Joods Actueel på sin nettside.

Politiaksjon i Tyskland

Også Tyskland trapper opp arbeid mot hjemmevendte fremmedkrigere. Fredag morgen skal tysk politi ha satt i gang en storstilt aksjon mot terrormistenkte i Berlin. To menn av tyrkisk opprinnelse er blitt arrestert mistenkt for å ha planlagt alvorlig voldshandling i Syria.

En talsmann i politiet understreket overfor Welt.de at det er ingenting som tyder på at de hadde planlagt angrep i Tyskland.

250 tjenestemenn deltar i antiterroroperasjonen i Berlin i morgentimene. En av de arresterte er anklaget for å være selvutnevnt "emir" i en islamistisk grupper i Tiergarten.

Ranstorp mener det kommer til å være flere preventive anslag lik den som i gang i Berlin i tiden fremover. Og trusselen kommer fra flere hold. Spesielt er det personer som har reist til Syria, Jemen og Pakistan for å få militæropplæring man er bekymret for.

– Det er parallelle terrortrusler fra rivaliserende grupper. De konkurrer om å sette sitt avtrykk gjennom terroraksjoner. Dette gjør situasjonen enda mer uforutsigelig, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder