FBI-sjef: IS større trussel enn al-Qaida

– Det er bare et spørsmål om tid før det vil skje angrep på vestlige land, sier Midtøstenekspert.

  • Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge FBI-sjef James Comey utgjør den såkalte islamske stat (IS) den absolutt største sikkerhetstrusselen for USA.

Da han onsdag kveld talte på Aspen Security Forum, i Colorado, uttrykte FBI-sjefen stor bekymring for utviklingen av IS, og sammenlignet trusselen terrorgrupen utgjør med al-Qaida under Osama bin Laden.

Satser på sosiale medier

En urovekkende forskjell mellom de to gruppene er at det er mye enklere å slutte seg til dagens IS enn fortidens al-Qaida, mente Comey.

– Det som bekymrer meg mest er særlig investeringen i sosiale medier, sa han til avisen The Daily Beast.

– Hvis du ønsker å prate med en terrorist er han rett her på Twitter, sa han.

Ifølge Comey har IS skjerpet tilstedeværelsen på sosiale medier ytterligere de siste seks til åtte ukene.

Intensiveringen av innsatsen kan gi alvorlige utslag på antall tilslutninger til terrororganisasjonen, mener han.

– IS selger drømmer

Morten Bøås, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener bildet er mer sammensatt enn hva FBI-sjefen gir uttrykk for.

–Hadde jeg vært IS, ville jeg også intensivert innsatsen nå i sommerferien. Etteretningstjenestenes svøpe er at de sitter og teller. Jeg ser ingen vesensforskjell fra det som skjer nå til fra noen uker siden – budskapet er det samme, fortsetter han.

LES OGSÅ: Tysk etterretning: Slik er en typisk jihadist

Bøås påpeker at det er viktig å merke seg at IS er en sofistikert organisasjon som bruker sosiale medier aktivt. Dette skiller terrorgruppen fra for eksempel al-Qaida.

– Dette er en moderne markedsføringsbevegelse. De selger drømmen om kalifatet og den islamske staten på samme måte som reiseselskaper selger reisebrosjyrer. Dette slår godt hjem hos unge som leter etter meningen med livet, sier han.

– I tillegg har IS et fysisk avgrenset territorium å vise til, motsetning til al-Qaida. Sammen med markedsføringstaktikken er dette en farlig kombinasjon.

«IKKE REDDE»: Hundretusener av demonstranter marsjerte sammen for ytringsfrihet i Paris 11. januar 2015 etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Forskere tror at det bare er et spørsmål om tid før det igjen vil skje terrorangrep i Vesten. Foto:Charles Platiau,Reuters

– Spørsmål om tid

Tidligere i år omtalte PST ekstreme islamistiske miljøer som en av de største truslene vi ser i Norge i dag. Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI), er enig i at gruppen representerer en trussel for vestlige land.

– Det er bare et spørsmål om tid før det vil skje angrep på vestlige land. IS har ikke som hovedmålsetning å angripe vestlige mål, men i mange sammenhenger kan det være nyttig for å presse oss til å handle slik de vil, sier hun.

LES OGSÅ: PST: Samfunnet har gjort for lite for å hindre radikalisering

FORSKER: Cecilie Hellestveit. Foto:Privat,

Hellestveit peker på at selv om IS og al-Qaida deler mange ideologiske likhetstrekk, er det store forskjeller på deres politiske mål.

– IS har klart å opprette en stat, det klarte aldri al-Qaida. Med IS står vi ovenfor et mye bredere spekter av trusler enn hva vi opplevde med al-Qaida, fortsetter hun.

Midtøsteneksperten sikter blant annet til en mer nærliggende trusselen, fra IS-sympatisører her hjemme.

LES OGSÅ: Over 50 nordmenn til Syria for å krige

– Fremmedkrigerne som ønsker å slutte seg til IS, men som ikke får lov, utgjør en stadig voksende trussel som det ikke er lett å forholde seg til. Våre liberale vestlige demokratier har begrensede verktøy til å håndtere disse, forklarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder