FÅR TROLIG IKKE NORSK HJELP: En soldat fra Burundi i den internasjonale Support Mission to the Central African Republic (MISCA)-styrken på patrulje i Bangui. Foto: AFP/NTB Scanpix
FÅR TROLIG IKKE NORSK HJELP: En soldat fra Burundi i den internasjonale Support Mission to the Central African Republic (MISCA)-styrken på patrulje i Bangui. Foto: AFP/NTB Scanpix

FN sender 12.000 nye Afrika-soldater

Dette skal styrken hete **Norge fortsatt avventende til bidrag

UTENRIKS

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å sende en fredsstyrke på nærmere 12.000 soldater til Den sentralafrikanske republikk. Det er foreløpig uklart om Norge vil bidra til styrken.

Publisert: Oppdatert: 10.04.14 21:56

Fredsoperasjonen har fått betegnelsen MINUSCA og vil bestå av rundt 10.000 soldater og nærmere 2000 politifolk, opplyste FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag.

- Det trengs en robust styrke for å beskytte sivilbefolkningen, sier generalsekretæren i den tidligere franske kolonien midt i Afrika, som har vært herjet av en voldelig konflikt siden mars i fjor da muslimske opprørere tok makten i et kupp.

SE DE UROVEKKENDE BILDENE OG LES HISTORIENE: Lik ligger strødd i gatene

Tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser, som har gått særlig hardt utover den muslimske minoriteten i landet.

Avgjørende

Hjelpeorganisasjoner hilser nyheten om fredsstyrken velkommen og sier den er et avgjørende bidrag for å sikre livnødvendig hjelp til barn og sivile.

- Flere ganger de siste ukene har UNICEF måttet innstille hjelpearbeidet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det er viktig at FN-styrken kommer på plass så raskt som mulig slik at vi kan komme ut med nødhjelp til de som trenger det aller mest, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland.

Frankrike har allerede sendt en styrke på 2000 soldater som opererer sammen med 6.000 afrikanske soldater. I tillegg har EU vedtatt å opprette en styrke på 1000 mann.

Skal, skal ikke...

Det er imidlertid for tidlig å si om Norge kommer til å sende soldater til FN-styrken i Den sentralafrikanske republikk, opplyser Utenriksdepartementet.

- Vi har ennå ikke fått noen anmodning fra FN. Når den kommer, vil vi vurdere saken, sier pressevakt i UD Eskil Sivertsen til NTB.

Norge har allerede sagt nei til å delta i NATO-styrken. Men om vi skal bidra med FN-soldater, vil blant annet avhenge av hvilke militære kapasiteter som etterspørres, ifølge UD.

- Vi må se om dette er noe Norge har til rådighet, sier Sivertsen.

Her kan du lese mer om