Nektet Kripos å vitne ** Enkens advokat vitnet ** Fortsetter rettssaken tirsdag

Kongo: Kranglet om slåssing, kniv og vodka

KINSHASA (VG) Joshua French, aktor og et vitne er dypt uenige i retten om hva som skjedde forut for Tjostolv Molands død.

Artikkelen er over seks år gammel

Retten startet fredag avhør av vitner i saken hvor Joshua French står tiltalt for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland.

VG DIREKTE: Les hva som skjedde i retten fredag

Etter planen skulle norske Kripos-etterforskere forklare seg for retten om deres undersøkelser av Tjostolv Moland etter hans død. Men fordi de kongolesiske ekspertvitnene ikke var til stede ble Kripos nektet å vitne fredag.

Dermed gikk retten over på andre vitneavhør, blant annet av direktøren ved N'dolo-fengselet i Kinshasa.

Aktor startet sin utspørring av fengselsdirektøren og en fengselsansatt med å spørre om relasjonen mellom Moland og French.

Fryktet dødsfall

Joshua French og Tjostolv Moland skal stadig ha vært i slåsskamp med hverandre og norsk UD skal ha fryktet for livet til dem begge, hevdet fengselsdirektøren ved N'dolo-fengselet.

- Vi informerte madam Alida (norsk ambassaderåd, journ. anm.) og hun ba oss om ikke å separere dem. Hun sa at hvis vi separerte dem, ville det sannsynligvis ende med dødsfall for en av dem, sa direktøren.

Videre spurte aktor fengselsdirektøren om hvordan Moland og French hadde fått tak i alkohol på cellen.

Smuglet inn alkohol

Fengselsdirektøren avviste at det var mulig å få tak i alkohol i fengselet, men det endte i en diskusjon om hvem som hadde fått smuglet alkoholen inn i fengselet.

French understreket at det var Moland som hadde fått tak i vodkaen, og fortalte aktor at han selv aldri har spekulert i hvordan Moland ordnet det, og dermed heller ikke kan uttale seg om det.

- Når jeg ble avhørt så var jeg veldig tydelig på at det var Moland som stod bak at denne vodkaen skulle inn i fengselet, sa French.

Uklarhet om kniv

Da Tjostolv Moland ble funnet død i august 2013 har French forklart at han kuttet repet som Moland hadde brukt for å ta livet av seg selv. Fengselsdirektøren ble også spurt hvordan det kan ha seg at French hadde en kniv til å kutte repet med på cella.

- Herr president, kniven var på cellen, sier French, som forklarte at kniven var bestikkutstyr.

- Tok de tilbake kjøkkenutstyr om kvelden? spurte aktor.

- De hadde ikke til vane å ta tilbake kjøkkenutstyret på kvelden, på det tidspunktet gjennom sommeren, sier French.

Husker ikke

Aktor veivet med armene idet han stilte spørsmål til French om hvor kniven var etter at den hadde vært i bruk.

- Jeg husker ikke eksakt hvor jeg la kniven, svarte French.

Aktor anklaget French for ikke å svare oppriktig på alle spørsmål fra aktor.

- Kniven eksisterer kun i den fruktbare fantasien til French, sa aktor.

Rettsdagen ble avsluttet ved at advokaten til enken til den drepte sjåføren Abedia Kasongo forklarte seg for retten. Der fortalte han at han hadde hørt at Moland og French også hadde kranglet sammen tilbake i 2009.

Joshua French sin norske advokat, Hans Marius Graasvold, synes hans kongolesiske kollega gjorde en god jobb i retten i dag.

- Han parerte uttalelsene fra aktor, sier Graasvold til de norske journalistene utenfor fengselet etter dagens rettsmøte.

Graasvold synes ikke noe om aktor Homère Nkulus spydigheter og fremferd i retten.

- Jeg syns ikke det kler et forum som dette. Det er innholdet til aktor som er viktig, og heller ikke i dag var det mye å hente der, mener Graasvold.

- Ikke ett skritt videre

Advokaten mener det skjedde en hel masse som ikke hadde noe med saken å gjøre.

- Ut fra de signalene vi hadde fått fra retten var det grunn til å vente at kripos skulle få vitne i retten i dag. Vitneførselen i dag, når vi ser hva som er sakens kjerne, er helt irrelevant. Det ble også en hel del styr rundt vitnene som ikke var her. I mine øyne er det nærmest skandaløst at ikke retten selv sørger for å skaffe sine egne vitner. Nå må vi altså utsette saken nok en gang fordi retten ikke har gjort sin del av jobben, sier Graasvold.

Han er sterkt kritisk til at retten ikke sørget for å få sine vitner på plass.

- Og jeg er sterkt kritisk til aktor som ber om utsettelse når hans vitner ikke er på plass. Dette tar på og French begynner å bli alvorlig sliten. Nå får vi sette lit til at tirsdag blir siste dag i denne rettssaken, sier Graasvold.

Han mener French svarte godt på de spørsmålene han fikk.

- Etter min oppfatning kom vi overhodet ikke ett skritt videre i dag. Sakens kjerne er den rettsmedisinske rapporten. Dessverre var dette en dag som var nokså bortkastet. Vi har forhåpninger til tirsdagen når den norske rettsmedisineren skal få vitne, sier Graasvold.

- Jeg håper vi skal slippe å måtte kaste bort så veldig mye mer tid nå, men vi er klare til å gjennomføre rettssaken uansett hvor mange utsettelser og hvor mye tid det kommer til å ta.

Imponert over French

Han er imponert over French som har stått rett opp og ned i flere timer sammenhengende uten pause.

- Akkurat nå skal French få lov til å slappe av foran det neste rettsmøtet på tirsdag, sier Graasvold.

Advokaten sier at Kripos og den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen, som hadde forberedt seg på å forklare seg i retten i dag, er skuffet.

- De som alle andre synes dette er frustrerende. Men de er godt forberedt, og når de får komme med det de skal si, vil det sette aktors påstander i et annet lys, sier Graasvold.

Retten ble hevet ved 17.45-tiden og det ble bestemt at retten settes på ny tirsdag førstkommende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder