KREVER ENDRING: Opposisjonen holder et banner der de ber om president Nicolas Maduros avgang under demonstrasjonen i Caracas. Foto: Christian Veron Reuters

Hundretusener krever at Venezuelas president går av

En gigantisk demonstrasjon ble torsdag kveld holdt i hovedstaden Caracas, og kravet var klokkeklart: President Nicolás Maduro må gå av.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet brukte tåregass mot flere mennesker da de var på vei hjem fra massedemonstrasjonen. Det er uklart hva som utløste sammenstøtet.

Ikke på hundre år har så mange mennesker samlet seg til en demonstrasjon i Venezuela, ifølge Reuters.

Opposisjonen som demonstrerte, har som mål å få gjennom en folkeavstemning mot president Nicolás Maduro.

Opposisjonsleder stiller ultimatum: Ber Hæren velge side

Etter at demonstrasjonen var over gjorde Maduro narr av det lave oppmøte og hevdet det kun var om lag 30.000 mennesker som stilte opp. Ifølge Jesus Torrealba, leder for opposisjonen, deltok imidlertid mellom 950.000 og 1.1 millioner mennesker. Maduros motstandere varsler dessuten nye demonstrasjoner i nær fremtid.

Urfolk reiste i 60 mil

Blant demonstrantene var rundt hundre urfolk fra stammene piaroa og jiwi. De ankom Caracas onsdag etter å ha gått, padlet og tatt buss i over 60 mil fra Amazonas-regnskogen.

VG kommenterer: Et land går under

– Vi har kommet for å se om de kommer til å løslate politiske fanger, sier Miguelina Caballero. Hun sier noen fra hennes stamme piaroa ble fengslet under kongressvalget i desember og anklaget for valgfusk.

MANGE TUSEN: Folket tok til gatene i Caracas for å demonstrere torsdag. Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters

Flere demonstrasjoner

Maduro hevdet tirsdag at motstanderne ønsker å bruke demonstrasjonen til å kuppe makten.

– Dersom de forsøker seg på kupp, bakholdsangrep og politisk motivert vold, vil de revolusjonære komme med et ukjent og overveldende svar, sa Maduro.

Opposisjonen har holdt en rekke demonstrasjoner i år. Noen av dem har endt i voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og aktivister, men de har ikke utgjort noen stor risiko for Maduros grep om makten i Venezuela.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder