DEMONSTRERER: Sjia-muslimer som protesterer mot henrettelsen av Nimr al-Nimr, brenner en dukke som skal forestille kong Salman av Saudi-Arabia, under en demonstrasjon i Bagdad, mandag. Det har de siste dagene vært heftige demonstrasjoner i flere sjia-dominerte byer etter at Saudi-Arabiske myndigheter henrettet den skriftlærde Nimr al-Nimr, lørdag.

DEMONSTRERER: Sjia-muslimer som protesterer mot henrettelsen av Nimr al-Nimr, brenner en dukke som skal forestille kong Salman av Saudi-Arabia, under en demonstrasjon i Bagdad, mandag. Det har de siste dagene vært heftige demonstrasjoner i flere sjia-dominerte byer etter at Saudi-Arabiske myndigheter henrettet den skriftlærde Nimr al-Nimr, lørdag. Foto: Khalid Mohammed , Ap

Henrettelsene i Saudi-Arabia: – Ting er på kokepunktet i hele regionen

Konflikten kan få stor påvirkning på din hverdagsøkonomi

Stemningen mellom Iran og Saudi-Arabia etter halshuggingen av Nimr al-Nimr, er spent. Investeringsdirektør Stig Myrseth sier at Saudi-Arabias fremtid er avgjørende for hele verdensøkonomien.

  • Linn K. Yttervik
  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dersom regimet i Saudi-Arabia slår sprekker, vil det påvirke hele verdensøkonomien, sier Dovre Forvaltning-sjef Stig Myrseth til VG.

Investeringsdirektøren mener stabiliteten de siste dagene er satt kraftig på prøve for det største landet på den arabiske halvøyen.

Mandag ble det gjort kjent at Saudi-Arabia har stoppet all flytrafikk til nabolandet Iran, og vil nekte sine innbyggere å reise til nabolandet.

Bakgrunnen er at Saudi Arabias ambassade i Irans hovedstad Teheran, ble forsøkt stormet etter at den skriftlærde Nimr al-Nimr ble henrettet av myndighetene i Saudi-Arabia, lørdag.

Les også: Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

Det er ikke den eneste konsekvensen av massehenrettelsene. Det har vært demonstrasjoner flere steder både i Saudi-Arabia og i nabolandene som følge av henrettelsene:

AMBASSADE-ANGREP: Her står deler av Saudi-Arabias ambassade i Tehran i brann etter at demonstranter stormet byningen sent lørdag kveld norsk tid. Foto: Mohammadreza Nadimi, Afp Foto: ,

• En mann ble drept og en åtteåring ble såret da ukjente åpnet ild mot saudiarabiske sikkerhetsstyrker i Awamiya, hjembyen til den henrettede sjialederen Nimr al-Nimr søndag kveld.

• Samtidig har Sudan, De forente arabiske emirater, Bahrain og Kuwait i likhet med Saudi-Arabia kalt sine diplomater hjem fra Iran etter stormingen av ambassaden i Teheran.

• Den betente konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia eskalerer, og Russland som har gode relasjoner til begge landene har sagt seg klare til å megle.

Uroen øker

Ifølge Myrseth er den voksende uroen i Saudi-Arabia, det største økonomiske og politiske usikkerhetsmomentet i 2016.

Av alle ting som kan påvirke hverdagsøkonomien vår, er situasjonen i Saudi-Arabia en av de viktigste. Og uroen der øker, sier Myrseth.

– Hvis du ser på kartet så er det krig på alle kanter, både i Jemen i sør og i nabolandene Syria og Irak, sier han.

Myrseth sier at Saudi-Arabia har vært stabilt i mange år, men at stabiliteten kan vise seg å være overfladisk.

Stig Roar Myrseth driver forvaltningsfondet Dovre (Dovre Forvaltning). Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Jeg skal ikke si med sikkerhet hva som kommer til å skje, men når det først kommer opptøyer kan problemene eskalere ganske raskt. Den herskende kongefamilien har ikke veldig sterk legitimitet. Det er ikke bare kongefamilien som mener at de har mandat til å lede, både IS og mullaene i Iran, mener det samme, sier Myrseth.

Han tror at den regjerende kongefamilien føler på mange problemer akkurat nå. Oljeprisene har kollapset og de har færre muligheter til å kjøpe seg fred i egen befolkning og i regionen.

– Forsøker å fylle maktvakuum

Videre har de en kostbar krig med Jemen gående, det er press fra ekstreme grupperinger som Den islamske staten og strid mellom sunni- og sjiamuslimer.

– USA var lenge et verdenspoliti i Midtøsten, nå er det er maktvakuum der som både Saudi-Arabia og Iran forsøker å fylle.

I det helt tatt har ting forverret seg raskt på kort tid i Midtøsten.

– Det som har skjedd de siste dagene viser at ting er på kokepunktet i hele regionen. Dette er en av de største truslene mot verdensøkonomien til neste år. En tenkt ustabilitet i Saudi-Arabia vil føre til en sjokkeffekt på oljemarkedet og verdensøkonomien.

UROLIGHETER: Sjiamuslimer med en plakat av Nimr al-Nimr, roper slagord og protesterer i Srinagar i det indisk-kontrollerte Kashmir. Hundrevis av protestanter sa klart ifra hva de mente om henrettelsen av Nimr al-Nimr. Foto: Dar Yasin , Ap

Myrseth tror imidlertid at kongefamilien klarer å holde ting under kontroll.

– Jeg tror at de klarer å beholde roen og at vi ikke vil se noen store forsyningsbrudd i oljeeksporten.

Han legger til at Vesten neppe ville støttet en eventuell revolusjon.

– Alle skjønner hvilke konsekvenser det ville få for hele verdensøkonomien. Men dette er noe alle investorer følger nøye med på. Det er ikke det som skjer i Syria som er viktigst rent økonomisk, den største nyheten i 2016 er uten tvil hva som skjer med Saudi-Arabia, sier Myrseth.

– Økt uro i en komplisert situasjon

Utenriksminister Børge Brende mener Iran og Saudi-Arabia må legge den siste tids hendelser bak seg så snart som mulig.

Utenriksminister Børge Brende (H) Foto: Stian Eisenträger , VG

– Konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran skaper økt uro i en allerede komplisert situasjon i Midtøsten. Reaksjonene i de to landene gjenspeiler de kraftige følelsene som her er satt i spill. Det er likevel min klare appell til de to at de snarest legger dette bak seg og viderefører sitt viktige bidrag for å sikre en politisk løsning i Syria, sier han til VG.

Ifølge Brende skal de innledende drøftingene om Syria etter planen starte i Genève henimot slutten av januar. Det er derfor for tidlig å trekke noen konklusjoner om hvilken virkning denne krisen kan få for oppstarten av disse forhandlingene. Saudi-Arabia og Iran er heller ikke direkte involvert i forhandlingene.

– Partene behovet derfor ikke deres samtykke for å delta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder