GJENVALGT: Irans president Hassan Rouhani da han leverte sin stemme fredag. Foto: Reuters

Rouhani gjenvalgt i Iran

Hassan Rouhani har vært sittende president i Iran siden 2013, og er nå gjenvalgt i fire nye år etter å ha sanket 58 prosent av stemmene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Rouhani leder med 22,8 millioner stemmer når nesten alle stemmene er opptelt. Motstanderen Ebrahim Raisi har fått 15,5 millioner stemmer, heter det i en kunngjøring fra valgkomiteens leder Ali Asghar Ahmadi på statlig fjernsyn.

Ifølge det iranske innenriksdepartementet var over 40 millioner iranere innom valglokalene for å avgi sin stemme fredag. Dette tilsvarer en valgoppslutning på 70 prosent.

Røyker, drikker og fester: «Et stille ungdomsopprør i Iran»

68 år gamle Rouhani regnes som moderat i Iransk sammenheng, og har forsøkt å trekke Iran ut av mangeårig isolasjon.

Presidenten inngikk blant annet en avtale i 2015 som gir stormaktene innsyn i Irans atomprogram i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner. Avtalen var et viktig skritt på veien til å trappe ned de farlige spenningene som utviklet seg mellom Iran og Vesten.

Valg mellom frihet og ekstremisme

Rouhanis hovedutfordrer i valget var den ytterliggående ayatollaen Ebrahim Raisi (56), en jussprofessor og tidligere aktor. Han har store næringsinteresser, leder en mektig religiøs veldedighetsorganisasjon og har lovet mer pengestøtte til arbeiderklassen.

Raisi var en av dommerne i de beryktede rettsakene mot opposisjonelle som endte med massehenrettelser i 1988.

Kommentar til valget: Stemmer for skadebegrensning

Rouhani har forsøkt å fremstille fredagens presidentvalg som en valg mellom mer frihet og ekstremisme. Han har imidlertid slitt med å innfri valgløfter om økt sosial frihet og bedret økonomi i sin foregående presidentperiode.

Presidenten har vært populær blant den urbane middelklassen, men har blitt kritisert for å ha gjort lite for å få bukt med fattigdommen og arbeidsledigheten i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet

POPULÆR: Hassan Rouhani er en populær mann blant urbane middelklassevelgere. Her holder en iransk kvinne en kampanjeplakat for Rouhani under en valgkampanje i Irans hovedstad Teheran 17. mai. Foto: Tima Agency

Presidenten først og fremst regjeringssjef

Den politiske makten i Iran er delt mellom folkevalgte mydigheter og islamske teologer. Den øverste lederen, som i Iran er Ali Khamenei, utnevnes på livstid. Khamenei har tittelen statsoverhode, religiøs leder og øverskommanderende for de islamske domstolene, forsvars-, sikkerhets- og etteretningsorganer og mediene.

Det er øverste leder og Vokterrådet som har siste ord. Alle vedtak fra den folkevalgte nasjonalforsamlingen må godkjennes av rådet og deretter av den øverste lederen.

Den folkevalgte presidenten fungerer først og fremst som regjeringssjef, og kan avsettes.

Fikk du med deg?: USA protesterer mot Irans rakettoppskytning

Rouhani var i flere år aktiv i kampen mot sjahens regime, og har studert under ayatolla Ruhollah Khomeini. Fra 1980 til 2000 hadde Rouhani et sete i den iranske nasjonalforsamlingen, hvor han også har vært visepresident i to perioder.

Han har også vært medlem av Det nasjonale sikkerhetsrådet siden 1989.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder