Trump til muslimske ledere: Driv ut terroristene

Donald Trump sier til de rundt 50 lederne av den muslimske verden at de må ta ansvar for å bekjempe terrorisme.

  • VG
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

På Donald Trumps andre og siste dag av besøket i Saudi-Arabia, ber presidenten lederne av den muslimske verden om å jobbe sammen med USA om å bekjempe terrorisme.

– Vårt mål er å fjerne terrorisme, gjennom samarbeid og koalisjon, sier USAs president fra talerstolen i Riyadh.

Bakgrunn: Trump besøker Midtøsten: – Han er en helt!

Han legger imidlertid vekt på at det er nasjonene i Midtøsten som må ta ansvar.

– USA er klar for å stå sammen med dere, men nasjonene i Midøsten kan ikke vente på USA. Nasjonene i Midtøsten må selv ta avgjørelsen om hvilken fremtid dere vil ha, sier Trump og fortsetter:

– Driv dem ut. Driv dem ut fra steder å praktisere religion. Driv dem ut av samfunnene deres. Driv dem ut av det hellige land, og driv dem ut av denne jorden, sier Trump til lederne.

Han sier krigen mot terrorisme ikke står ikke mellom trosretninger, men er en kamp mellom det gode og det onde. Han mener man bare kan overvinne det onde hvis de gode står sammen.

– Dette er en kamp mellom barbariske kriminelle som prøver å utslette menneskeliv, og anstendige mennesker fra alle religioner som prøver å beskytte dem.

Tilbyr vennskap med den muslimske verden

Trump la også vekt på at han ønsket et vennskap med den muslimske verden da han talte for blant annet ledere fra Bahrain, Qatar, Egypt og Kuwait.

– I dag begynner vi et nytt kapittel. Jeg står overfor dere som en representant fra det amerikanske folk, om å dele et budskap om vennskap og kjærlighet. Derfor ville jeg ta min første utenlandstur til dere. Jeg vil bygge nytt partnerskap med dere, sier Trump.

Les også: Trump besøker paven på sin første utenlandstur

Besøket i Saudi-Arabia er viktig ettersom det er Trumps første utenlandsbesøk som amerikansk president. Han ble med dette den første amerikanske presidenten til å velge et muslimsk land som sin første utenlandsdestinasjon. Ifølge CNN deltar 51 muslimske land på møtet.

Trump takket spesielt kongefamilien for deres gestfrihet. Han hyllet spesielt kong Salman og hans forgjengere, samt takket alle lederne som var til stede.

– Vi er ikke her for å gi leksjoner eller forteller andre hvordan de skal leve, være, eller hvordan de skal praktisere religion, sier Trump fra talerstolen.

Trump tidligere: «Jeg tror islam hater oss»

Det er også knyttet spenning til møtet ettersom Trumps retorikk rettet mot muslimer i valgkampen førte til stor bekymring blant mange muslimer verden over, og innreiseforbudet har også vakt oppsikt.

Under valgkampen i 2016 fortalte Trump CNNs reporter, Anderson Cooper, at «Jeg tror islam hater oss», og utdypet uttalelsen med det voldsomme hatet han mente delvis definerte religionen. Han utdypet at uttalelsen var rettet mot radikal islam, men la til «Men det er vanskelig og definere. Vanskelig å skille. Fordi du vet ikke hvem som er hvem».

Les også: Frykter Trumps humørsvingninger: – Små ting kan bli storkrig

En statsråd i den saudiarabiske regjeringen slår fast at problemene rundt Donald Trump på hjemmebane ikke har betydning for Saudi-Arabia, skriver NTB.

– Definitivt ikke. Vårt forhold er med USA og landet har i dag en flott ledelse. Vi er svært oppmuntret av posisjonen som Trump-administrasjonen har tatt, sier energi-, industri- og oljeminister Khalid al-Falih til AFP på sidelinjene av den hektiske møtevirksomheten i Riyadh søndag.

Melania Trumps avgjørelse om å ikke iføre seg hodeplagg under besøket har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier siden Trump kritiserte Michelle Obama for det samme i 2015 på Twitter.

Melania Trump besøkte American International School mens president Donald Trump satt i bilaterale møter med arabiske ledere. Førstedamen hadde med seg bøker av den amerikanske forfatteren Dr. Seuss til førskoleelever ved skolen. Førstedamen besøkte også et næringslivs- og datasenter for kvinner, ifølge NTB.

Tildelt æresmedalje

Trump skal blant annet besøke holocaustmuseet Yad Vashem og det israelske nasjonalmuseet i Vest-Jerusalem, Klagemuren i Øst-Jerusalem og Betlehem på den okkuperte Vestbredden, ifølge NTB.

FØRSTE UTENLANDSREISE: Trump har de to siste dagene vært på sitt første utenlandsbesøk som president.

Under besøkets første dag ble presidenten tildelt æresmedalje for sin fredsinnsats. Abdulaziz al-Saud-medaljen ble tildelt Trump begrunnet med at han sprer fred og stabilitet i verden, og styrker bilaterale forhold.

Siste om Russland-avsløringen: – Russerne skrøt av å kunne bruke Flynn

Medaljen er en anerkjennelse av det «historiske og nære bånd mellom Saudi-Arabia og USA», heter det i en uttalelse fra kongehuset i landet.

Presidenten er populær på den arabiske halvøy der mange håper han skal være hardere mot Iran enn hva Obama var. På hotellet, der Trump bor, er det hengt opp et fem etasjer høyt bilde av den amerikanske presidenten.

VG-reporterens historie: Tre dager som kvinne i Saudi-Arabia

Under oppholdet har også Trump skrevet under på en våpenavtale med Saudi-Arabia til en verdi av 110 milliarder dollar.

Ifølge CNN hadde Trump nesten ikke sovet på den 14 timer lange flyturen fra USA, blant annet fordi han jobbet på talen han skal holde om USAs forhold til islam.

Lavrov nekter for at Trump snakket om ComeyFjernet omstridt statue i USATidligere FBI-sjef skal vitne i Russland-høringWashington Post: Trump-rådgiver granskes i Russland-sakenTrump: – Tro meg, det er ingen konspirasjonTrump:  – Den største heksejakten i amerikansk historie
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no