SEIERHERREN: President Recep Tayyip Erdogan møter tilhengere mandag morgen ved Eyup Sultan moskeen i Istanbul. Foto: Murad Sezer Reuters

Opposisjonen i Tyrkia vil kansellere avstemningen

Europarådet og OSSE: Valget var ikke demokratisk

ISTANBUL (VG) Videoklipp som skal vise valgfusk florerer i Tyrkia, og opposisjonen vil at folkeavstemningen kanselleres. Observatører fastslår at valget ikke var demokratisk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Folkeavstemningen i Tyrkia var ikke demokratisk, slår observatørene fra OSSE og Europarådet fast. Europarådets rapportør i Tyrkia, Ingebjørg Godskesen (Frp), var søndag valgobservatør i kystbyen Izmir.

Hun fortalte VG at Erdogans parti fremsto «merkelig selvsikre» i forkant, men at hun ikke selv ble vitne til brudd på valgreglene der hun var utplassert.

– Men prosedyrene for opptellingen av stemmer med uklare stempler ble jo endret underveis. Slik vi har fått det forklart hevder valgkommisjonen at dette ikke er brudd på loven, men det er jo uforsvarlig å gjøre det. Det ville ha blitt ramaskrik om noe slik hadde skjedd i Norge, forteller hun til VG på mandag ettermiddag.

VALGOBSERVATØR: Ingebjørg Godskesen (Frp) er utnevnt av Stortinget til Europarådet, og er Europarådet rapportør på Tyrkia. Foto: Privat

– Ja-siden hadde også ti ganger mer tid i media, og statlig betalt reklame og valgmøter gjorde dem langt mer synlige. Samtidig hadde ikke velgerne nok informasjon om hvor store konsekvenser avstemmingen faktisk får for landet. På den måten var det udemokratisk, fortsetter hun.

Dette samsvarer med det lederen for observatørkorpset, Cezar Florin Preda, la frem under en pressekonferanse i Ankara mandag, melder NTB.

– Folkeavstemningen fant sted på en ujevn bane og de to sidene hadde ikke de samme mulighetene, sier Preda.

– Endringer i opptellingsprosedyren i siste liten fjernet viktige sikkerhetsordninger, legger hun til.

Klager på valgfusk

Tyrkias utenriksdepartement avviser tvert observatørenes kritikk, og kaller den uakseptabel.

– De innledende funnene det snakkes om er et bilde på en forutinntatt og fordomsfull tilnærming, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Det samme skjedde da Veneziakommisjonen, et rådgivende organ for Europarådet, opprettet for å overse demokrati gjennom lovgiving, kritiserte forslaget til å endre grunnloven, og advarte mot at det ville føre Tyrkia i en farlig retning. Da ble også kritikken blankt avvist.

Erdogan har svart på kritikken med å snakke om at han vil ha en folkeavstemning for å vurdere å avbryte forhandlingene med EU, noe han har tatt opp mange ganger før.

Den tyrkiske opposisjonen hevder også at søndagens folkeavstemning, som president Erdogan har erklært seier i, var preget av omfattende valgfusk.

Natt til søndag kunngjorde valgkommisjonen (YSK) i Tyrkia at resultatet blir stående, med en marginal seier til ja-siden på 51,3 prosent.

PROTESTERER: Nei-tilhengere tok til gatene i deler av Istanbul natt til mandag. Foto: Kemal Aslan Reuters

Kommisjonens leder Sadi Gueven har kunngjort at de ikke har grunn til å tro at stemmesedler er blitt manipulert. Samtidig kommer kommisjonen med en oppsiktsvekkende uttalelse om at man i siste minutt tillot å telle stemmesedler uten et offisielt stempel på baksiden, og stemmer fra konvolutter som ikke var forseglet.

Ekspert om Tyrkia-valget: – Det har ikke vært fritt og rettferdig

Blir påklaget

Nettopp at flere av konvoluttene med stemmer ikke var lukket på riktig vis, bruk av feil stempel, og mangel på stempel på baksiden, er blant klagene fra opposisjonen.

VG har fått tilsendt en rekke videoklipp som nå florerer i tyrkiske sosiale medier, og som tilsynelatende viser personer i valglokaler som stempler sedler med ja-stemmer, stapper dem i konvolutter og legger dem i stemmeurnene.

Ektheten av disse videoene er umulig å ettergå. Men slike videoklipp er like fullt med på å forsterke inntrykket mange av de 48,7 prosentene som stemte nei har, om at valgresultatet ble tuklet med.


– Valgkommisjonen har gjort dette valget omstridt. Man kan ikke endre reglene etter en kamp er blitt spilt, sier leder for opposisjonspartiet CHP, Kemal Kılıçdaroğlu mandag morgen.

Nestleder i CHP, Bülent Tezcan, sier nå at partiet forbereder en klage der de vil kreve at hele folkeavstemningen kanselleres:

OPPOSISJONSLEDER: CHP-leder Kemal Kilicdaroglu under sitt siste pressemøte før folkeavstemningen. Foto: Harald Henden VG

– Den eneste måten å få en slutt på diskusjonen om folkeavstemningens legitimitet er at valgkommisjonen kansellerer avstemningen. Kommisjonen sviktet i å gjennomføre en troverdig avstemning, sier Tezcan på en pressekonferanse.

– Det er ulovlig å telle stemmer uten offisielt stempel, og stemmeurner ble talt opp i hemmelige rom uten at observatører fikk komme inn i minst halvannen time før vi fikk gjennomslag for vår klage, fortsetter han, og legger til at CHP vil ha en rettslig klage klar i løpet av kort tid.

Les også: Norsk valgobservatør i Tyrkia: – De var mistenkelig sikre på seier

– Brukte pressmidler

Resultatet bestrides også av den prokurdiske opposisjonen. Det prokurdiske partiet HDP sier at det vil bestride to tredeler av stemmene.

– Våre data tyder på en manipulering i størrelsesorden 3 til 4 prosent, skriver partiet på sin Twitter-konto.

I Tyrkia skal alle partier ha mulighet til å observere opptellingen av stemmer, men flere steder skal de ha blitt hindret fra dette, og igjen er det mange videoklipp som sendes rundt som skal vise nettopp dette.

Det har også kommet en rekke påstander om at velgere har følt seg presset ved at lokale myndighetspersoner, og politi har oppholdt seg ved stemmelokalene.

VG-reportasje fra valglokalet: – Vi stemte for en ny fremtid

Valgkommisjonen forklarte allerede søndag kveld at noen stemmelokaler hadde fått feil stempel, slik at disse var preget med ordet «ja», og ikke ordet «valget er». Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple «ja» på den delen av stemmeseddelen som var merket med «nei», melder NTB.

Dette skal ha skapt en del forvirring, men det skal ikke ha påvirket resultatet, og nei-stemmer stemplet på den måten skal ha blitt talt opp som gyldige.

Reportasjer om det tyrkiske valget:

• Gikk til angrep på Europa

• Valgkamp med partiledelsen i fengsel

• Nei-siden i Tyrkia føler seg truet

• Erdogan trenger kurdernes stemmer

• Slik bygger Erdogan makten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder