Obama: Iran uten mulighet til å lage atombombe

Dette betyr atomavtalen med Iran

President Barack Obama hyllet diplomatiet da han i erklærte at USA hevet atom-sanksjonene mot Iran. – Den største diplomatiske suksessen i 2015, ifølge NUPI-forsker.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I tillegg har Iran og USA fått til en avtale der de løslater hverandres statsborgere.

– Dette er en god dag. Vi ser nå hva som er mulig å få til gjennom et sterkt diplomati som jobber smart, tålmodig og disiplinært. I flere tiår har USA og Iran ikke snakket med hverandre. Nå har vi fått til en avtale som løslater en rekke av våre landsmenn som Iran har holdt tilbake, sa Obama da han møtte pressen i Det hvite hus søndag ettermiddag norsk tid.

Lørdag bekreftet IAEA at Iran har oppfylt sine innledende forpliktelser i atomavtalen. En rekke land letter på sine sanksjoner mot landet.

Også Barack Obama slo fast at atomstriden med Iran var løst.

– 11 tonn med anriket uran er hentet ut av landet. Det er 98 prosent av landet beholdning. Det som er igjen er ikke nok til å lage en atombombe. Reaktoren som kunne produsere plutonium er fylt med sement. Vi vil få internasjonale inspektører i landet som overvåker Irans atomprogram 24 timer i døgnet og 365 dager i året. Hvis de forsøker å jukse, vil vi avsløre det. Nå er det verifisert at Iran oppfyller sine forpliktelser i henhold til atomavtalen. Så da kan vi lette på sanksjonene, sa den amerikanske presidenten.

VG FORKLARER: Den historiske atomavtalen med Iran

NUPI-forsker og Iran-ekspert Sverre Lodgaard, er helt enig med Obama i at dette er en stor dag.

FORSKER: Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. (NUPI) mener atomavtalen med Iran er den største diplomatiske suksessen i 2015. Foto: Terje Bringedal , VG

– Dette betyr at største diplomatiske suksessen i 2015 er bekreftet. Og at Iran og USA i tillegg løslater hverandres statsborgere som holdes i fangenskap, kan vi vel bare se på som en godværsbonus.

Irans president Hassan Rouhani skriver seg inn i historien som den som tok Iran ut av isolasjonen. For Obama blir dette en mindre versjon av president Richard Nixons åpning mot Kina, sier Lodgaard.

Han mener det er viktig å merke seg at det kun er sanksjonene som mot det kjernefysiske programmet som er lettet. Våpenembargoen vil fortsatt vare i fem år, og sanksjonene mot Irans rakettprogram vil fortsette i ytterligere åtte år.

Les også: Norge sendte uran ut av Iran

Olje og handel

Men USA vil ikke ha sanksjoner mot tredjeland som handler med Iran. Iran har varslet at landet skal trappe opp sin oljeproduksjon. Eksperter forventer at gir et ytterligere press på oljeprisene. Noen tror at den kan komme under 20 dollar fatet.

USA vil fortsatt ha Iran på listen over nasjoner som støtter terror og bryter menneskerettighetene. Men fire unntak; handel med pepper, matvarer, fly og flydeler, vil direkte handel mellom USA og Iran være forbudt.

– Hvilken betydning får lettelsene i sanksjonene få for Iran?

– Det vil gi landet nye muligheter som aktør regionalt. Saudi-Arabia og andre sunnimuslimske land frykter at et sterkere Iran vil være en rival. En annen mulighet er at Iran bruker åpningen som dette gir til å utnytte det for å styre sin egen økonomi, samtidig som de søker samarbeid om å løse regionale konflikter.

– Hvilke er da mest aktuelle?

– Ved at Iran allerede er med i samtalene om det fremtidige Syria. Så vil tiden vise hvor mye den nye situasjonen får å si på dette og andre konflikter, sier Sverre Lodgaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder