Kan bli offentliggjort av Obama i kveld

DRAMATISK: Dette bildet er tatt inne i bin Ladens hus i forbindelse med aksjonen. Foto: AP

Slik er bildene av død bin Laden

(VG Nett) Bildene som kan bevise Osama bin Ladens død er så grusomme at amerikanerne har betenkeligheter med å bruke dem.

Artikkelen er over åtte år gammel

En av CNNs korrespondenter i Det hvite hus har fått en rekke detaljer om bildene, som kan bli publisert i kveld norsk tid.

Liket etter bin Laden ble mandag fløyet ut av Pakistan og senere begravd et eller annet sted nord i Arabiahavet.

Amerikanske myndigheter har ennå ikke frigitt bilder som viser at bin Laden er død, noe som nører oppunder spekulasjoner om at al-Qaida-lederen fortsatt er i live.

LES OGSÅ: Slik fulgte de bin Laden-aksjonen i Det hvite hus

Beskriver bildene

Derfor vurderer man nå å offentliggjøre bildene, for å legge debatten død. En sentral kilde beskriver bildeseriene på denne måten overforCNN:

1. Bilder av Osama bin Laden etter at han ble tatt med tilbake til Afghanistan. På dette fotografiet er han mest gjenkjennelig, med et klart bilde av ansiktet. Problemet er at han har et stort, åpent sår i hodet over begge øynene. Det er svært blodig, ifølge CNN.

DREPT: Osama bin Laden ble tatt av dage i en amerikansk aksjon. Foto: MAZHAR ALI KHAN


2. Bilder fra begravelsen til sjøs om bord på hangarskipet USS Carl Vinson. Bildene viser bin Laden før han ble svøpt i et klede, og etter at liket ble pakket inn, ifølge tv-kanalen.

3. Bilder fra selve aksjonen mot huset i Abbottabad, blant annet av de to brødrene og en av bin Ladens døde sønner (han skal være rundt 18 år gammel). Bildene viser også flere detaljer fra innsiden av huset, ifølge CNN.

Problemet for Obama-administrasjonen er at bildene er så blodige og fryktelige at man tviler på at de kan brukes på forsiden av aviser eller tidsskrifter.

Allerede mandag ble et falskt bilde av en død bin Laden spredt på nettet, og i kveld har nok et bilde dukket opp som tilsynelatende viser den drepte al-Qaida-lederen med en soldat i forgrunnen.

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at det nye bildet er ekte, og VG Nett har derfor valgt ikke å publisere det.

LES OGSÅ: - Bin Laden ble skutt over det venstre øyet

Tvil blant rådgiverne

Ifølge flere kilder pågår diskusjonen nå for fullt blant Obama og hans topprådgivere. Spørsmålet er hvor mange av bildene som skal publiseres, og hvilke.

Den kjente bloggeren Matt Drudge hevder at Obama har bestemt seg for å publisere minst ett bilde.

CNNs John King sier derimot at man foreløpig bare heller mot publisering, men at «flere har tvil og det er ikke enstemmig».

Sannsynligvis er det CIA som nå får i oppgave å plukke ut bilder, mens Obama og hans rådgivere vil ta avgjørelsen.

Taliban etterlyser bevis

Taliban i Afghanistan sier at de på grunn av manglende bevis ennå ikke er overbevist om at Osama bin Laden er død.

Tirsdagens uttalelse er den første uttalelsen fra gruppa etter at amerikanske tjenestemenn mandag opplyste av bin Laden var drept i en amerikansk militæraksjon i Pakistan.

- Ettersom amerikanerne ikke skaffet til veie akseptable bevis for å støtte sin påstand, og ettersom andre støttespillere som sto bin Laden nær, verken har bekreftet eller avkreftet hans død, regner Det islamske emiratet påstanden for å være forhastet, heter det i en kunngjøring fra Talibans talsmann, Zabiullah Mujahid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder