REDNINGSARBEID: Redningsarbeidere venter på å kunne ta seg ned i kullgruven for å lete etter overlevende etter gasseksplosjonen. Foto: Reuters

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidere venter på å kunne ta seg ned i kullgruven for å lete etter overlevende etter gasseksplosjonen. Foto: Reuters

42 døde og 66 savnet i gruveulykke i Kina

(VG Nett) 500 meter under bakken ble 42 gruvearbeidere funnet omkommet etter en gasseksplosjon i en gruve i det nordøstlige Kina lørdag. 66 mennesker er fortsatt savnet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Eksplosjonen skjedde tidlig om morgenen i en kullgruve i Hegang i Heilongjiang-provinsen, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge nyhetsbyrået AP er 42 mennesker døde og 66 er savnet.

Gruveselskapet sier at 528 arbeidere var i gruva da ulykken skjedde, men at 389 kom seg ut i live. Redningsarbeidere leter nå etter dem som er innesperret i den dype gruven.

På utsiden står fortvilte kollegaer i påvente av informasjon om de som er fanget eller omkommet nede i gruven.

Svært farlig

Den kinesiske kullgruvene er blant verdens farligste. Ifølge offisielle tall døde over 3.200 gruvearbeidere i fjor, men andre kilder mener at tallet kan være mye høyere.

Senest den 15. oktober skjedde en ligende ulykke i nordlige Kina. Minst elleve arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en kullgruve. Den 8. september omkom 35 i nok en ulykke iprovinsen Henan.

I februar 2005 omkom hele 203 mennesker i det som var den verste gruveulykken på 15 år i Kina.

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTER PÅ SVAR: Gruvearbeidere venter på informasjon om overlevende og døde. Foto: AP

Mangel på sikkerhet

BBC skriver at årsaken til de fleste gruveulykker i Kina er at selskapene ikke følger sikkerhetsforeskriftene godt nok. Grunnen til det er ofte ønsket om å kutte kostnader.

Ifølge TV-kanalen har kinesiske myndigheter jobbet for å bedre sikkerheten ved å stenge mindre gruver og tvinge lokale myndigheter til å regulere industrien.

Myndighetene mener sikkerheten stadig blir bedre, og at dødstallene for 2008 sank med 15 prosent i forhold til året før.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder