OFFENTLIGGJORT: Sarah Palin, tidligere guvernør i Alaska og Republikanernes visepresidentkandidat i 2008, må nå finne seg i å få sin e-postkorrespondanse gjennomgått av verdenspressen. Foto: AP

Palin utsatt for drapstrusler i 2008

Sarah Palin ble utsatt for drapstrusler etter at John McCain valgte henne som Republikanernes visepresidentkandidat i 2008.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det viser e-poster som Sarah Palin mottok mens hun var guvernør i delstaten Alaska. Hele 24.000 e-poster som Palin sendte eller mottok som guvernør, er nå blitt offentliggjort av delstatsmyndighetene i Alaska.

«Kan du tro det?» skrev Palin i slutten av august 2008 som svar på en gratulasjon. Da var det nettopp blitt kunngjort at John McCain ville ha henne som sin visepresidentkandidat.

«Han fortalte det til meg i går - det gikk fort!» skrev Palin, som også oppfordret mottakeren av e-posten til å be for henne.

Men det var ikke bare gratulasjoner hun mottok. Hun mottok også flere drapstrusler. «Sarah Palin MÅ BLI DREPT» sto det i ett av trusselbrevene.

Ingen store overraskelser

Offentliggjøringen av de 24.000 elektroniske brevene kommer etter at delstatsmyndighetene i Alaska nylig godtok en begjæring om innsyn i Palins e-postkorrespondanse.

En rekke journalister og andre nysgjerrige fra inn- og utland begynte fredag det møysommelige arbeidet med å pløye seg gjennom all e-posten, blant annet i håp om å finne noe som kan bygge under spekulasjonene om at erkekonservative Palin vil forsøke å bli Republikanernes presidentkandidat til valget neste år.

Palin har ennå ikke villet si om hun vil forsøke å stille til valg eller ikke.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det lørdag morgen ikke funnet noen politiske bomber i materialet. Allerede da var nærmere halvparten av e-postene gjennomgått og publisert på nettet av diverse medier.

Mesteparten av e-postene var preget av dagligdags innhold, men også av Sarah Palins folkelige uttrykksform.

Yahoo-konto

CNN og Alaska-avisen Anchorage Daily News var blant mediene som i 2008 begjærte innsyn i guvernør Palins e-postkorrespondanse. Men på det tidspunktet sa delstatsmyndighetene at det ikke kunne la seg gjøre av tekniske årsaker, blant annet på grunn av gamle og utdaterte databaser.

Den gang ble det samtidig avslørt at Palin brukte en helt vanlig Yahoo-e-postadresse for å styre delstaten, gov.sarah@yahoo.com.

En e-post fra 2008 viser at Palin under Republikanernes nominasjonskamp også vurderte å stille seg bak Mike Huckabee som partiets presidentkandidat i stedet for John McCain.

«Han ringte», skrev Palin om Huckabee. «Veldig kult. Med mindre McCain ringer, er Huck et godt valg for meg, bare så du vet det.»

Ifølge Reuters har mediene som har bedt om e-postene, måttet betale 725 dollar for dem. De har da fått papirutskrifter av e-postene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder