HAR MINKET: Disse bildene skal ifølge et amerikansk forskningsinstitutt vise at en haug med byggematerialer har minket kraftig fra juletider og frem til for et par dager siden. Foto: AP

Her avsløres Nord-Koreas testanlegg for atomvåpen

(VG Nett) Nye satellittbilder av et testanlegg for atomvåpen i Nord-Korea viser at landet kan gjøre alvor av truslene mot USA når som helst.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Det mener det amerikanske forskningsinstituttet 38 North.

Bildene som nylig er publisert av instituttet viser ifølge nyhetsbyrået AP Punggye-ri, et anlegg som ble brukt til kjernevåpentester i 2006 og 2009.

Det siste bildet ble tatt så sent som onsdag denne uken.

- Venter kanskje til en merkedag

- Nordkoreanerne kan gjennomføre testene i morgen eller en hvilken som helst annen dag. Eller kanskje de venter til en merkedag, for eksempel Kim Jong Il's bursdag 16. februar, sier Joel Wit, leder for 38 North, til AP.

Forskningsinstituttet er basert i Washington DC, men benytter seg ifølge egne hjemmesider av eksperter i Sør-Korea, Japan, Kina og Europa for å få internasjonale perspektiver på sine prosjekter.

AKTIVITET: Dette satelittbildet viser ifølge forskningsinstituttet 38 North at det har vært stor aktivitet på Punggye-ri-anlegget de siste ukene. dette bildet er tatt på julaften. Foto: AP

Myndighetene i Nord-Korea sa torsdag at de planlegger en kjernefysisk test som vil være «rettet mot USA».

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivå-testen vi vil utføre, er rettet mot USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon.

Kan ha forseglet tunnel

De nye bildene viser ifølge 38 North at veiene i tilknytning til anlegget er ryddet for snø de siste månedene, og nordkoreanerne antas å ha forseglet en tunnel til fjellet, hvor kjernevåpen skal kunne avfyres.

Et satellittbilde tatt 4. januar skal vise omtrent 30 personer, antakelig soldater eller sikkerhetsvakter, som står i en slags formasjon utenfor hovedbygningen på anleggsområdet. På julaften lå det en haug med byggematerialer på samme sted, skriver AP.

Det nyeste bildet, fra onsdag denne uken, viser at haugen har minket. 38 North tror materialene brukes til å forsegle den nevnte tunnelen.

- Vanskelig å vite

Instituttet konkluderer med at Punggye-ri, som ligger nordøst i det lukkede landet, «er et utgangspunkt for at regimet i Nord-Korea kan utføre en atomvåpen-test innen få uker eller mindre, så fort ledelsen i Pyongyang gir ordre om det».

I FORMASJON: Dette bildet fra 4. januar skal vise soldater eller sikkerhetsvakter utenfor hovedbygningen i anlegget. Foto: AP

- Selv om testområdet ser ut til å være klart, er det vanskelig å vite når oppskytingen vil finne sted, sier 38 North-leder Wit.

Regimet, med leder Kim Jong-un i spissen, har tidligere vist at de ikke vil ta hensyn til internasjonale bekymringer og stadige sanksjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Bekymret

I desember gjennomførte de en vellykket rakettoppskyting, som Sikkerhetsrådet gikk ut og fordømte.

Da Nord-Korea denne uken gikk ut og truet med raketter rettet mot USA, etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet få timer tidligere, reagerte USAs forsvarsminister Leon Panetta sterkt.

- Vi er svært bekymret over at Nord-Korea fortsetter med sin provoserende oppførsel, sa Panetta på en pressekonferanse i Pentagon torsdag.

- Forferdelig farlig

Samme dag sa leder Geir Helgesen ved Nordisk institutt for asiastudier i København til VG at reaksjonene fra Nord-Korea var som forventet.

- Vi har sett det mange ganger før. Det er en trist dødsdans hvor Nord-Korea utvikler sine fryktinngytende våpen. Verdenssamfunnet kritiserer, fordømmer og truer og strammer embargoen. Nord-Korea gjør akkurat det man har sett mange ganger før. De fortsetter opptrappingen, sa Helgesen.

Han omtalte videre situasjonen som «forferdelig farlig».

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Her står New York i brann etter rakettangrep fra Nord-Korea

 2. Tror dette er Kim Jong-un nye «atom-tunnel»

 3. Nyhetsbyrå: Frykter Nord-Korea planlegger ny rakett-test

 4. USA om nordkoreansk atomtest: Svært bekymret

 5. Her tester Nord-Korea atombomber

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea lovet å bygge ned anlegget. Analytikere mener de ferske satellittbildene viser noe annet.

  Aftenposten
 2. Kims siste bombe dobbelt så kraftig som hittil antatt

  Aftenposten
 3. Mens Trump roser Kim, bygger Nord-Korea nye våpen og har funnet en ny favorittfiende

  Aftenposten
 4. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Bergens Tidende
 5. Nord-Korea bygger på rakettanlegg

  Aftenposten
 6. Amerikansk etterretning: – Nord-Korea utvikler nye missiler

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no