TILGRISET: Denne pelikanen er blitt tilgriset av olje etter at tjukke flak med olje skylte opp på Mississippis strender. Foto: Reuters

Tjukk olje skyller opp på Mississippis strender

Store flak med tjukk olje fra BP-lekkasjen i Mexicogolfen skylte søndag for første gang opp på Mississippis strender.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hundrevis av mennesker sto og så på mens store, klissete klumper med brun olje og en regnbuefarget oljefilm skylte inn over turiststrendene i Ocean Springs, 15 kilometer øst for Biloxi, og en strand like ved et våtmarksområde som fiskere bruker.

I Louisiana er mange strender og våtmarksområder hardt rammet av oljesølet. Også i Florida og Alabama er det kommet olje inn over kysten, men Mississippi har hittil sluppet unna, bortsett fra noen øyer utenfor kysten.

- Dette kan være siste gang jeg kan komme til denne stranda. Og det som gjør meg rasende, er at det kunne vært unngått, sa 56 år gamle James Vogeny som vokste opp i området.

Les også:- BP brenner skilpadder levende

Oljetilsølt

Dyrevernere plukket opp en oljetilsølt pelikan og en død havskilpadde, mens tilskuerne var rasende over at ingen gjorde noe for å renske opp.

Delstatsmyndighetene og kystvakten, som bare venter på at enda mer olje skal komme flytende, sa de ikke kunne gjøre noe før BP dukket opp med sine folk og samordnet virksomheten.

- Vi kan ikke rense opp eller samle opp olje før BP kommer. De har alle våre folk. Vi ville gjerne komme i gang nå, men BP har alle pengene, sa Earl Etheridge, talsmann for Mississippis miljøvernmyndigheter.

Les også:Hai og delfiner flykter fra oljen

Uklart ansvar

Arbeidet med å rense opp oljesølet blir gjort i fellesskap mellom føderale, delstatlige og lokale myndigheter, mens BP finansierer det.

Tjæreballer med olje og flak med oljefilm skal egentlig finnes og så fjernes i henhold til et BP-finansiert program som sørger for at folk rekrutteres, får opplæring, lønn og det utstyret som trengs.

Men til Ocean Springs kom ingen som kunne gjøre jobben, selv om det like utenfor kysten fløt et tre meter bredt og åtte kilometer langt flak med oransjefarget emulgert olje.

Bare ett skip i delstaten har riktig utstyr, men det ligger i havn med motorproblemer.

- Det er helt skandaløst. Det er åpenbart at ingenting er samordnet. Det er en skam at de ikke svarer, sa ordfører Connie Moran.

SAMLESIDE:Les alt om olje og energi her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder