SELFIE: Her poserer Claudineia dos Santos Melo i Rio de Janeiro i Brasil med sin voksende mage. Hun var 35 uker på vei da hun ble truffet av en kule. Nå kjemper babyen for livet. Foto: Claudineia Dos Santos Melo AP

Havnet i kryssilden - babyen Arthur ble skutt i mammas mage

Arthur lå fortsatt i mammas mage da han ble et tilfeldig offer for et væpnet oppgjør i slummen i Rio de Janeiro. Nå kjemper babyen for livet.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over to år gammel

Fredag havnet Claudineia dos Santos Melo, som var 35 uker på vei, midt i kryssilden under en skuddveksling i favelaen i Rio de Janeiro.

Under hastekeisersnittet som fulgte, oppdaget legene at babyen også var truffet. Lungene og ryggraden hans var skadet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Legene opplyser at morens situasjon er stabil og ikke livstruende, men nyfødte Arthur klynger seg fortsatt fast til livet i en sak som har sjokkert brasilianerne.

Les også: Dandara dos Santos (42) er den femte transpersonen som blir drept i Brasil i løpet av en måned.

Mirakel

– Vi hadde aldri sett noe slikt tidligere, sa sjefskirurg Rafael Lopes på en pressekonferanse mandag ved Moacyr Rodrigues de Carmo sykehuset hvor Arthur kom til verden.

Husker du? Dette er verdens farligste byer

Legene mener det er et mirakel at Arthur fortsatt lever, han puster ved hjelp av en respirator og er enn så lenge lammet fra livet og ned. Men legene sier det er for tidlig å si om lammelsen vil vedvare.

Ifølge appen «Fogo Cruzado», som AP oversetter til «kryssild» og som er en gratis app som Amnesty International i Brasil står bak, har det de siste 11 månedene vært gjennomsnittlig 13 skuddvekslinger hver eneste dag i Rios byområder. De fleste av disse skjer i åssidene rundt byen som er kontrollert av narkogjenger, skriver AP.

Fikk du med deg denne? Verdens farligste og fredligste land

Mor og datter drept

Samme dag som høygravide Claudineia dos Santos Melo ble truffet, ble en eldre kvinne og hennes datter drept i favelaen Mangueira nær det ikoniske Maracana fotballstadion i Rio. Dette skjedde under en tre timer lang skuddveksling mellom politiet og kriminelle.

Les også: Politistreik skapte kaos i Brasil: 51 mennesker skal være drept

Marlene Maria da Conceicao (76), ble skutt og drept rett utenfor huset hvor hun bodde og hennes 42 år gamle datter Ana Cristina da Conceicao ble også truffet da hun prøvde å hjelpe moren.

– Regjeringen har gitt opp disse lokalsamfunnene, sa Washington Fortunato, leder i Mangueira favelaen, i de to kvinnenes begravelse.

Ifølge Rios Offentlige Sikkerhetinstitutt (ISP) mistet 920 mennesker livet i fjor under politi-rassiaer og patruljeringer i delstaten Rio de Janeiro, en av Brasils 27 delstater. Så langt i år, er antallet ofre opp 60 prosent, skriver AP.

Husker du? 52 fanger på rømmen i Brasil

– Jeg håper ingen familier må gjennomgå det vi gjør nå for det er alt for smertefullt, sa Arthurs onkel, Walter de Melo, da han fulgte guttens far som skulle registrere sønnens fødsel.

Minst 60 drept i fangeopprør i Brasil: Flere ble halshugget

Mer om

 1. Brasil
 2. Rio de Janeiro
 3. Drap

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sterke bilder fra innsiden av Brasils favela

 2. Evangeliske gjenger forfølger minoriteter i Bolsonaros Brasil

 3. Desperat kamp for Brasils urbefolkning: – Siste utvei for å redde liv

 4. Likvideringen som rystet Brasil: – Hvem ga ordren om å drepe Marielle?

 5. Spyttet Brasils president i ansiktet: Lever med politibeskyttelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder