GIKK: Sergej Lavrov kom sent og gikk tidlig da han deltok i FNs sikkerhetsråds møte torsdag. Her forlater han salen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langet ut mot Vesten - så stakk han

NEW YORK/OSLO (VG) Med Ukraina blant tilhørerne sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag at påstandene om russiske krigsforbrytelser i Ukraina er vestlig propaganda. Deretter forlot han rommet før møtet var over.

Publisert:

Sikkerhetsrådet er torsdag kveld samlet for å diskutere krigen i Ukraina.

– Jeg kommer til å holde en trygg sosial avstand, sa Dmytro Kuleba.

Spørsmålet fra mediene rett utenfor salen til FNs sikkerhetsråd, var hvordan han kom til å forholde seg til Sergei Lavrov, Russlands utenriksminister, der inne.

Kuleba er invitert for å holde et innlegg – med blant annet Russland som publikum.

– Vesten part i konflikten

Da møtet startet satt foreløpig viseutenriksminister Sergei Vershinin på Russlands plass i rådet, men da det var Russlands tur til å tale var Lavrov på plass. Han kom inn i salen rundt en time etter at møtet startet.

AVSTAND: Dmytro Kuleba (med ryggen til på første rad) ser på Sergej Lavrov mens sistnevnte holder sitt innlegg.

Han brukte sin taletid til blant annet å hevde at russere og russisktalende i Ukraina i årevis har blitt nektet sine rettigheter. Blant annet sa han at de ble nektet å bruke sitt språk gjennom «skandaløse språklover».

– På samme tid innførte man lover som støttet teoriene til nazister, sa den russiske utenriksministeren, og gjentok Russlands påstander om at Ukraina er styrt av nynazister.

Den russiske utenriksministeren var også tydelig på hva Russland mener om Vestens støtte til Ukraina, blant annet gjennom våpenforsyning:

– Denne politikken betyr en direkte involvering av Vesten, og gjør dem til en part i konflikten.

Forlot møtet

Videre hevdet han at påstander om russiske krigsforbrytelser er usanne.

– De er en del av propagandaen, sa Lavrov, som forlot salen like etter at han hadde holdt sitt innlegg.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg tror ikke Mr. Lavrov ønsker å høre den kollektive fordømmelsen fra dette rådet, sa Storbritannias utenriksminister James Cleverly, som talte like etter Lavrov.

Cleverly kalte det meste av det hans russiske kollega sa for løgner.

I SIKKERHETSRÅDET: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov talte i FNs sikkerhetsråd.

Støre: - Han vet hva han gjør

Statsminister Jonas Gahr Støre var selv i salen, og hvor han satt rett overfor Lavrov i salen. Han mener Lavrovs oppførsel er talende for Russlands situasjon.

– Jeg synes han illustrerer at Russland står alene i deres begrunnelse for denne krigen.

– Oppfører han seg som et barn?

– Nei, det er oppførselen til en av de mest erfarne diplomatene i verden. Han vet hva han gjør. Men det gir ikke et inntrykk av stor trygghet å velge sin tid på den måten, svarer Støre på VGs spørsmål.

Statsministeren at han opplevde det som at Lavrov «mekanisk leste opp en lang rekke påstander», og nevner blant annet gjentakelsen om nazister i Ukraina.

– Så merket jeg meg at han knapt nok nevnte forslaget om folkeavstemninger og mulige annekteringer av territorier. Og han nevnte ikke noe om mobiliseringen av soldater som Putin har varslet. Det synes jeg var verdt å merke seg.

Kuleba med melding til Russland

Da Dmytro Kuleba fikk ordet var han opptatt av at Russland skulle vite én ting:

– De vil aldri være i stand til å drepe oss alle.

Han begrunner det med at russere flest egentlig ikke ønsker denne krigen, mens ukrainere flest ønsker å forsvare sitt land. Kuleba viser til at tusenvis av ukrainere vendte hjem til landet da Russland startet sin invasjon, mens tusenvis av russere forlot sitt hjemland etter at Putin denne uken annonserte en ny mobilisering av soldater.

– I dag er alle ukrainere et våpen rede til å forsvare Ukraina, sa Kuleba, som også ba verdenssamfunnet om å holde Russland til ansvar for sine handlinger i Ukraina.

PÅ VEI INN: Statsminister Jonas Gahr Støre sitter i dag på Norges midlertidige plass i FNs sikkerhetsråd. Her er han utenfor salen med Dmytro Kuleba, Ukrainas utenriksminister – som ikke sitter i rådet, men er invitert for å tale.

«Grusomhetens katalog»

Sjefanklager Karim Khan fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) innledet møtet, og fortalte til Sikkerhetsrådet om det nitide arbeidet med å hente ut lik fra massegraver – og dokumentere krigsforbrytelser.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordret til en granskning av menneskerettighetsforbrytelser i krigen.

– Rapportene fra FN viser en grusomhetens katalog – henrettelser uten rettergang, seksuell vold, tortur og annen inhuman og nedverdigende behandling av sivile og krigsfanger, sa Guterres.

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt selv Norges innlegg i dag.

– Får vi muligheten skal vi utveksle noen synspunkter, og da tror jeg ikke det er noen overraskelse for han hva jeg kommer til å si, sa Støre til VG før sikkerhetsrådet satte seg.

I SALEN: Jonas Gahr Støre holder her Norges innlegg om krigen i Ukraina foran verdenssamfunnet.

Støre kaller påstander løgn

Under sin tale kort tid senere viste han til Putins tale onsdag og presidentens påstand om militær trussel mot Russland fra vesten.

– Jeg snakker for Norge, en europeisk stat, et Nato-medlem og en nabo til Russland. La meg si det så klart jeg kan: Disse påstandene er simpelthen ikke sanne.

USAs utenriksminister Anthony Blinken sier i sitt innlegg at verden ikke kan sitte å se på at Vladimir Putin «river i stykker» den internasjonale ordenen, og ber blant annet alle medlemmene i Sikkerhetsrådet om å sende en klar melding til Putin om at truslene om å bruke atomvåpen må opphøre umiddelbart.

Han påpeker samtidig at han mener samholdet blant andre FN-medlemmer er oppsiktsvekkende godt når det kommer til krigen i Ukraina.

– Selv nasjoner som har opprettholdt et nært forhold til Russland stiller seriøse spørsmål rundt Putins invasjon, sier Blinken.

Dramatisk utvikling

Bakteppet for møtet er en dramatisk utvikling i krigen i Ukraina de siste ukene – og noen intense siste dager.

Ukrainske styrker stormet frem i begynnelsen av september og frigjorde store områder i øst. Der avdekket de, etter at russerne flyktet, massegraver med over 400 dumpede lik.

Russland har forsøkt å svare på den militære kollapsen ved å annonsere folkeavstemninger i okkuperte områder – slik at angrep på territorium erklært som Russland med våpen fra Nato-land kan besvares med eskalering.

Og i går holdt Putin en tale hvor han både nevnte atomvåpen og annonserte mobilisering av 300.000 russere til krigen.

Protester brøt ut og et tusentalls ble arrestert.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no