Ekstrem tørke truer California: Ekstremtørke tvinger innbyggere i California til vannrasjoneringer

Enorm utvikling, folkevekst og høy levestandard legger press på Californias vannressurser. For fjerde året på rad ligger staten knusktørr etter langvarig tørke.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

California – en stat mange forbinder med Hollywood, strender, glitrende hav og Syden-stemning året rundt.

Staten har over 420 000 kvadratkilometer med fjell, byer, kystlinje og gårdsbruk. I USA har den vært selve symbolet på muligheter, skriver New York Times.

Staten er også USAs mest folkerike stat. Men det fjerde året med rekordtørke gjør at staten nå må stoppe opp og vurdere den ubegrensede veksten som har preget «The Golden State» i mange år.

– Moder jord hadde ikke beregnet at det skulle bo 40 millioner mennesker her, sier California-historiker Kevin Starr til New York Times.

Les også:Her er tallene som skremmer klimaforskerne

Vannrestriksjoner

Onsdag annonserte California-guvernør Jerry Brown restriksjoner på vannforbruket.

På grunn av den ekstreme tørken må innbyggerne kutte vannforbruket med 25 prosent. Bønder blir ikke omfattet av disse, men er allerede underlagt andre restriksjoner.

– Folk har bodd i California i over 10.000 år, men antallet var aldri mer enn 300 – 400.000. Nå står vi overfor et eksperiment som aldri er prøvd ut tidligere: 38 millioner mennesker, 32 millioner kjøretøy og en høy levestandard alle jobber hardt for å oppnå og opprettholde. Det vil kreve tilpasning. Det vil kreve læring.

Norsk klimaekspert:Det er grunn til bekymring – Verden vil få mer ekstremvær

– Vi må oppføre oss annerledes

Pressekonferansen holdt han på bar mark nær Tahoe-innsjøen, et område det vanligvis er snø på denne tiden.

– Vi står nå på tørr grunn, men vi burde stått med beina plantet i halvannen meter snø, sa Brown.

BAR MARK: Her holder guvernør i California, Jerry Brown, pressekonferanse 1. april. Vanligvis er dette området ved Tahoe-innsjøen dekket i snø. Foto:Florence Low,Afp

Det har aldri vært registrert lavere snømengde enn i år, siden California startet med snø-målinger. Brown understreket at tørken kan bli varig, og at innbyggerne er nødt til å endre vannbruken sin.

– Det er en annen verden nå. Vi må oppføre oss annerledes, sa han.

Klimaforsker om værfenomen:All grunn til å tro at 2015 vil bli tidenes varmeste år

Men Nord-Europa er minst rammet:Derfor får vi ingen supersommer i Norge

Bot: 80.715 kroner per dag

Vannrasjoneringen skal tre i kraft i mai, skriver Los Angeles Times. Den skal innføres både på delstats- og lokalnivå.

Myndighetene skal utarbeide refusjonsordninger for innbyggere som vil bytte ut gamle vanningssystemer i hagene med nye og mer vanngjerrige modeller, skriver Reuters.

Vanndistrikt som ikke lykkes i å innføre restriksjonene risikerer 10 000 dollar per dag i bot. Med dagens kronekurs blir det 80.715 norske kroner.

Forskere advarer mot megatørke

Tidligere i vinter gikk en gruppe amerikanske forskere ut advarte mot megatørke. Det er tørke som varer flere tiår eller lenger, skriver NTB.

Forskerne mener denne typen tørke kan oppstå hyppigere i det vestlige USA senere dette århundre på grunn av global oppvarming.

Forskernes studie spår at de kommende intense tørkeperiodene kan overstige de flere tiår lange megatørke-periodene som oppsto for flere århundrer siden. Disse periodene har fått skylden for at enkelte sivilisasjoner forsvant sent på 1200-tallet, skriver NTB.

– Jeg ble ærlig talt overrasket over hvor tørr fremtiden sannsynligvis vil bli, sier en av forfatterne bak studien, Toby Ault, som er assisterende professor ved Cornell University.

Ault mener ifølge USA Today det er minst 80 prosents sjanse for megatørke i det sørvestlige USA og området Great Plains, dersom klimaendringene fortsetter med uforminsket styrke.

Faren for megatørke er større i dag på grunn av en større befolkning og større avhengighet av vannressurser, advarer forskerne bak studien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder