Pave Frans bekrefter at han har vært involvert i samtalene

Frigir fanger

Oppretter ambassader i begge land

Skal bli lettere å handle, reise og investere

RINGER CASTRO: Her ringer president Barack Obama president Raul Castro i Cuba fra det hvite hus like før han gikk på talerstolen og holdt den historiske talen. Foto: Pete Souza / The White House Foto: ,

Obama og Castro talte i kveld: Isfronten mellom USA og Cuba er brutt

En isfront som har vart i mer enn 50 år går nå mot sin slutt. President Barack Obama sier de nå strekker ut en vennskapelig hånd til det cubanske folk.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Cubas president Raul Castro og USAs president Obama holdt i kveld en kunngjøring om å åpne ambassader og normalisering av forholdet mellom landene etter 53 år isfront.

Hør selv hvordan isfronten og Obama har endret seg på fem år i vidoen her:

Ifølge New York Times skal de hemmelige samtalene mellom partene ha pågått i månedsvis, primært med Canada som vertskap. Pave Frans selv har også bekreftet at han har vært endel av forhandlingene som endte opp i kveldens historiske enighet.

« De siste månedene har Pave Francis skrevet brev til begge presidentene og invitert dem til å løse humanitære spørsmål av felles interesse, inkludert situasjonen til spesielle fanger, for å initiere en ny fase mellom partene..»

Kommentar: På høy tid å bryte isolasjonen

I uttalelsen bekrefter også Paven at de to landene har hatt felles møter i Vatikanet i oktober i år som resulterte i en løsning som begge synes var akseptabel.

- Vi samarbeider med Kina som er kommunistisk, vi samarbeider med Vietnam som vi kjempet en krig med, saObama blant annet i talen.

TWITTERMELDING FRA OBAMA: Denne ble lagt ut på White House sin hjemmeside under talen til det cubanske folk. Foto:Øystein Larsen-Vonstett,

Sentral etteretningsagent frigitt etter 20 år i fengsel

Obama fortalte at en sentral etteretningsagent har sittet fengslet i Cuba i snart 20 år, utenfor offentlighetes søkelys, og at vedkmmende nå er også frigitt og skal være trygt tilbake på amerikansk ord.

Denne personen skal ifølge Obama ha spilt en helt avgjørende rolle for å avsløre et nettverk av cubanske agenter som opererte i USA. Vedkommendes identitet er imidlertid hemmelig.

– I dag har USA valgt å fri seg fra fortidens bindinger for å strekke oss etter en bedre fortid, sa den amerikanske presidenten i en tale som allerede blir beskrevet som en meget bra en.

Han la til at de ikke lenger kan tillate at amerikanske sanksjoner legger sten til byrden for det cubanske folket som de ønsker å hjelpe.

Fikk pavehjelp

Det var under et avgjørende møte i Vatikanet med Pave Frans og de to presidentene på telefonen, at de ble enig om å legge fiendenskap til side og jobbe for bedre forbindelser mellom de to landene. Både Raul Castro og Barack Obama takket Pave Frans for hans hjelp i sine taler.

HISTORISK MØTE: President Barack Obama møtte for første gang den katolske kirkens overhode pave Frans i Vatikanet i mai i år. På dette tidspunktet mener New York Times at samtalene mellom USA og Cuba allerede var igang Foto: AFP/ NTB scanpix Foto:,

Her er noen av de umiddelbare tiltakene som blir iverkastt fra USAs side:

* Amerikanerne ønsker å få åpnet en ambassade i Havanna i løpet av de kommende månedene. Cubanerne skal også, hvis ting går som planlagt, få sin ambassade i den amerikanske hovedstaden.

* USA skal også lette på de mange reglene for reisevirksomhet, bankvirksomhet og pengeoverføringer som idag gjelder mellom de to landene. Det skal også, bli lettere å importere varer begge veier. Kommunikasjonen skal også bedres.

ENDELIG FRI: Her går Alan Gross av flyet på Andrews Maryland Joint Base utenfor Washington onsdag. Gross er mannen i vest. Foto:Handout,

Fanger frigis på begge sider

Opplysningene om at begge statslederne skal tale kommer kort tid etter at det ble kjent at Cuba onsdag løslot amerikanske Alan Gross etter fem år i fengsel. Nå 65 år gamle Gross ble arrestert 3. desember 2009, før han senere ble dømt til 15 års fengsel på Cuba.

- Vi hopper opp og ned av glede, sier Gross søstter, Bonnie Rubinstein, til nyhetsbyrået AP.

Ifølge New York Times har Cuba også løslatt en amerikansk etterretningskilde som har sittet i fangenskap i nesten 20 år. De skal også løslate 53 cubanske fanger som amerikanerne definerer som politiske fanger i cubanske fengsel. USA har på sin side løslatt tre cubanske etterretningsagenter.

– Gross ble frigitt av humanitære grunner av kubanske myndigheter på forespørsel fra USA, sier en offisiell talsmann til Fox News.

BEDRE FORBINDELSER: Her håndhilser USAs president Barack Obama på sin cubanske kollega Raul Castro under seremonien etter Nelson Mandelas død. Foto: Reuters Foto:,

I en tale tidligere denne måneden for å markerere at det var fem år siden Gross ble satt i fengsel, sa Barack Obama at en frigivelse ville kunne ha positiv effekt på forholdet mellom de to landene.

- Hvis de kubanske myndighetene frigir Gross av humanitære grunner vil dette kunne fjerne et hinder for et mer konstruktiv forhold mellom USA og Cuba, sa den amerikanske presidenten.

Gross skal ha gått kraftig ned i vekt under fangenskapet. Han skal også slite med å gå og mistet nesten alt syn på det ene øyet. Fem tenner skal han også ha mistet.

Savnet popcorn

Ifølge NBC News fløy Gross fra Cuba med og landet utenfor den amerikanske hovestaden etter 17 onsdag. Ombord på flyet hadde han med seg sin kone Judy. Her skal han ha fått popcorn, som han skal ha savnet under oppholdet i cubansk fangenskap. Han skal også ha nytt ett corned beef smørbrød med sennep.

Ett års forhandlinger

Gross ble dømt for å ha importert forbudt teknologi, deriblant satellittelefoner og datautstyr, til Cuba uten løyve. Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID), en amerikansk føderal etat som har ansvar for USAs ikke-militære utviklingshjelp.

Ifølge senator Durbin har USA og Cuba forhandlet fram utvekslingsavtalen over en periode på ett år.

Mer enn 50 års handelsblokade

Fidel Castro tok makten i 1959 gjennom væpnet revolusjon, og gjorde Cuba til en kommunistisk ettpartistat.

Castro gjennomførte et radikalt økonomisk program med store nasjonaliseringsreformer. Dette førte til at Cuba kom i konflikt med USA. Forholdet forverret seg da Castro fikk økonomisk bistand og begynte å handle med Sovjetunionen. I 1962 innførte USA en streng handelsblokade som fortsatt gjelder i dag.

Det var i 2010 Castro formelt måtte trekke seg på grunn av dårlig helse og måtte overlate makten til sin lillebror Raul.

PÅ GALLERI: 87 år gamle Fidel Castro gikk med stokk, og hadde med seg en mann til å støtte seg da han viste seg i juli iår. Foto: SVEN CREUTZMANN/MAMBO PHOTO/GETTY IMAGES Foto:,

Raúl Castro har innledet en forsiktig liberalisering på flere områder. Han har blant annet opphevet forbudet mot å eie mobiltelefoner, pcer og endel andre forbruksartikler.

Tidlig i 2014 åpnet de også for salg av biler til det cubanske folk.

Les: Denne koster fem ganger mer på Cuba enn i Norge

Senere har en rekke forbud og reguleringer blitt fjernet, blant ble ordningen med utreisetillatelser, som først ble innført i 1962, fjernet i 2013 ifølge Store Norske Leksikon.

Legg krav om regimeendringer på hylla

Castro sa i en tale under årsavslutningen i den cubanske nasjonalforsamlingen for ganske nøyaktig ett år siden at USA måtte legge kravet om regimeendring på hylla, melder BBC. Det vil gjøre det mulig for begge land å jobbe for et bedre forhold, mente den cubanske statssjefen da.

Castro fortalte at amerikanske og cubanske tjenestemenn har hatt en rekke møter det siste året for å diskutere saker som immigrasjon om postforbindelser.

- Vi tror vi kan greie å løse også andre spørsmål av felles interesse, tilføyde han.

Cuba står fortsatt på listen over terrornasjoner i USAs utenriksdepartements årsrapport for i år.

Ifølge NBC News har også Obama bedt sin utenriksminster John Kerry å se på dette punktet. Cuba har tidligere reagert kraftig på at de står på denne listen.

Kan bli politisk rabalder

En normalisering av forholdet til Cuba vil møte kraftig motstand hos innflytelsesrike politisk organiserte eksilcubanere i USA, som kjemper mot enhver kontakt med øystaten. Også enkelte amerikanske politikere har allerede rettet kritikk mot fangeutvekslingen:

– Å bytte Alan Gross mot dømte kriminelle setter en farlig presedens, sier senator Bob Menendez.

Les også

 1. Her viser Fidel Castro seg offentlig for første gang på 11 måneder

  Ekspresidenten deltok torsdag på en galleriåpning i Havana.
 2. USA opprettet twitter-tilbud på Cuba

  USA utviklet et twitter-lignende tilbud på Cuba som skulle gi cubanere mulighet til å kommunisere fritt, men nekter for…
 3. Cubanske båtflyktninger drakk blod og urin for å overleve

  Cubanske båtflyktninger forteller at de drakk sitt eget blod og sin egen urin for å overleve da motoren på båten deres…
 4. Stoltenberg: - Castro får meg ikke til å skifte mening

  De krasse anklagene fra Cubas tidligere leder Fidel Castro får ikke Jens Stoltenberg til å endre mening om Russland.
 5. Russland gjenåpner spionbase på Cuba

  Russland har inngått en avtale med Cuba om å gjenåpne en spionbase sør for Havana, ifølge sikkerhetskilder.
 6. USA: God tone i samtaler med Cuba

  Tonen er god for tiden i forholdet mellom USA og Cuba, sier en amerikansk diplomat.
 7. Cuba: Absurd å være på USAs terrorliste

  Cuba kaller det absurd og manipulerende at de fortsatt står på USAs liste over terrornasjoner sammen med Syria, Sudan og…
 8. Cuba vil ha bedre forbindelser til USA

  Cubas president Raúl Castro vil ha «siviliserte forbindelser» til USA.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. Cuba

Flere artikler

 1. Republikanere vil ødelegge for Obamas nye Cuba-plan: Obama får slakt av opposisjonen etter Cuba-talen

 2. Dette bildet er historisk: Obama og Castro i direkte samtaler

 3. Kommentar: På høy tid å bryte isolasjonen

 4. USA åpner ambassaden på Cuba

 5. Obama og Castro håndhilste

 6. Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder