Irma herjer i Florida: Minst 5 døde og millioner uten strøm

ORLANDO/OSLO (VG) Orkanen Irma har forårsaket store ødeleggelser og omfattende strømbrudd i Florida.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Som en kategori-5 orkan forårsaket «Irma» minst 27 dødsfall i Karibia i helgen. Søndag traff orkanen fastlands-USA, og natt til mandag raste den oppover kysten av Florida.

Søndag kveld, amerikansk tid, tikket det inn tornado-varlser for Orlando-området på VGs mobiltelefon.

I Orlando, hvor VGs team befinner seg, var vinden i 8.30-tiden, norsk tid, på sitt kraftigste, samtidig som regnet fortsetter å hølje ned slik det har gjort i timesvis. De kraftigste vindkastene har nå startet å høres ut som et tog som dundrer forbi.

«Irmas» øye befinner seg mandag formiddag ved den vestlige byen Tampa, der ordføreren har erklært portforbud på ubestemt tid. De som befinner seg ute i gatene vil bli stoppet av politiet, melder The Washington Post.

Da orkanen traff Florida søndag var den i kategori 3. Nå er den redusert til en sterk kategori 1-orkan med en vindstyrke på omtrent 38 meter i sekundet, i følge det amerikanske orkansenteret NHC. Det betyr at den er langt svakere enn den var tidligere i helgen – da ble den målt til en orkan i kategori 5.

Hvorfor har det vært så mange sterke orkaner? Se klimaforskernes forklaring.

Minst fem døde i Florida

Det er fortsatt usikkerhet rundt antall omkomne i fastlands-USA. ABC news melder at én person ble funnet død i et hjem på øya Shark Key mandag morgen. Monroe County har rapportert om to døde. Det har også Hardee County.

I tillegg omkom to politioffiserer, Julie Bridges (42) og Joseph Osman (53), fra Palm Beach County søndag morgen i en bilulykke i kaoset i evakueringssonen. Bridges var på vei til å hente forsyninger, mens Osman var på vei til jobb.

Orkanen har også hatt flere konsekvenser. Så langt har over 3,3 millioner husstander og bedrifter i Florida mistet strømmen som følge av det kraftige uværet. Bare i fylket Miami-Dade er nesten 1 million kunder uten strøm, skriver nyhetsbyrået AP. Antallet strømløse i delstaten ventes å stige ettersom Irma beveger seg nordover.

Russel Honore, som ledet det militære redningsarbeidet etter orkanen «Katrina» i New Orleans for 12 år siden, peker nettopp på at mangelen på strøm trolig blir den største utfordringen straks «Irma» har rast fra seg.

– Stormen vil rive med seg strømlinjer, selve distribusjonslinjene. Det vil bli det vanskeligste å få fikse. Det kan ta dager, eller uker, avhengig av hvordan den kraftige vinden rammer de viktige distribusjonslinjene, sier den pensjonerte generalen til VG.

Flom og fortsatt kraftig vindstyrke

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand og katastrofe i Florida. Han har godkjent delstatens etterspørsel om en hjelpepakke.

Midlene skal hovedsakelig gå til lån og til gjenoppbygging av boliger. Trump sier orkanen vil føre til store kostnader, men at han er på dette tidspunktet mest opptatt av å redde liv, skriver NTB.

Vinden har mandag formiddag en styrke på over 33 meter i sekundet i Orlando-området på det meste. Det er likevel mindre enn lengre vest, der vindstyrken i kastene vil ligge opp mot 50 meter per sekund.

NHC gikk tidligere ut med en advarsel om livstruende stormflo langs store deler av vestkysten som følge av det kraftige uværet. I byen Naples på Floridas sørvestkyst steg vannstanden med 2,1 meter på bare 90 minutter søndag. Mandag ettermiddag melder NBC på twitter at flommen i Jacksonville etter «Irma» overgår alle rekorder for vannmengder, selv den satt av orkanen Dora i 1964.

Storm surge flooding in Jacksonville, Florida, exceeds all-time record set by Hurricane Dora in 1964, says National Weather Service

Miami ble også hardt rammet søndag kveld da Irma traff. Vannmengdene i gatene er høyere enn havnivået, og flere bygninger, trær og konstruksjoner ble revet ned.

Les også: Måtte evakuere fra bryllupsreisen

– Merkelig situasjon

Norske Ada Aas var innlosjert på en skole i Tampa i påvente av «Irma» sammen med ektemannen søndag kveld. Det er der er orkanen nå befinner seg like ved.

– Nå sitter vi bare og venter på Irma. Vi er låst inne i et klasserom og her er vi 30 til 40 stykker som nesten ligger oppå hverandre. Men vi er alle i godt humør og som de eneste turistene blir vi tatt godt imot, sa Aas til NTB.

Hun fortalte til nyhetsbyrået at både politi og Røde Kors er til stede.

– Jeg føler meg egentlig trygg, men det er jo en merkelig situasjon vi er oppe i. Det er jo rart, for vanligvis sitter man hjemme i Norge og hører om slike situasjoner og plutselig er vi midt oppe i det.

Fikk du med deg? Babyen Nayiri Storm ble født på flukt fra orkanen «Irma»

Cuba rasert

Selv om ødeleggelsene i Florida er enorme, har orkanen slått enda hardere ned i Cuba. Landet ble truffet av «Irma» søndag mens orkanen fortsatt var en kategori 5-orkan. Stormen ble svakere etterhvert som den beveget seg langs Cubas nordlige kyst på vei mot Florida.

Nødhjelpsorganisasjonen CAREs landerepresentant i Cuba, Richard Paterson, sier orkanen har vært en katastrofe for landet.

– Vi visste det ville bli ille. Praktisk talt hele øya er påvirket, skriver han i en foreløpig rapport om situasjonen mandag.

– Nå prøver vi å nå ut til lokale partnerorganisasjoner for å få et bilde av hvor hardt denne orkanen traff. Vi er særlig bekymret for lokalsamfunnene langs den nordlige kysten i de sentrale provinsene –vi frykter at noen av de områdene ligger i ruiner.

Også i Cuba har det blitt rapportert om strømbrudd, store ødeleggelser og flom. I følge myndighetene har «Irma» hatt en sterk innvirkning på elektriske systemer og infrastruktur i praktisk talt hele landet, og mer enn én million mennesker er evakuert, rapporterer CARE.

Irma startet sin herjing i Karibia, som nå også ligger i ruiner. Ødeleggelsene på øya St. Martin var katastrofale.

Irma raserer Karibia: Les mer om de enorme ødeleggelsene der

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder