BILFRELST: Vladimir Putin har aldri lagt skjul på sin interesse for biler. Denne Volga 1956-modellen er hans stolthet. Her har han tatt med George W. Bush på tur. Bildet er fra 2005. Foto: Tim Sloan , AFP

Nå vil Putin satse på el-bil

Bellona-Hauge: – Dette er spennende

Bellona-leder Frederic Hauge setter tommelen i været over Vladimir Putins siste utspill: Nå skal russerne lage el-biler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er på Kremls hjemmeside at presidenten legger ut som satsingen på elektriske biler for de neste ti årene.

På den måten vil han modernisere russisk bilproduksjon, som i år blir subsidiert med mer enn fem milliarder kroner.

Les også: Slik kjører du lengst mulig med el-bil og ladbar i vinterkulden.

– Vi må ta hensyn til de globale trender og gå over til massepduksjon av el-biler, fastslår Vladimir Putin.

– Dette er veldig gledelig! I fjor bestemte statsminister Medvedev at alle bensinstasjoner i Russland også skal ha en ladestasjon for elbil, så det skjer spennende ting i vårt store naboland, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

NY BIL: Vladimir Putin tester her den nye AvtoVaz Lada Vesta i oktober i fjor. Denne modellen kommer trolig som el-bil snart. Foto: Alexei Druzhinin , Afp

– Jeg kjørte selv den første elbilen inn i Murmansk i 1992. I 2013 kjørte jeg Tesla fra Oslo til Murmansk for å vise at det var mulig.

Sanksjonene fra EU og USA mot Russland gjør at et viktig poeng i Putins plan er å rigge om bilindustrien slik at de slipper å importere deler fra utlandet.

Salget av el-biler i Russland er bortimot null. I 2015 ble det for eksempel solgt 82 Tesla S, 27 Mitsubishi el-bil og 26 Nissan Leaf.

Ta deg en kosetur i de hotteste bilnyhetene akkurat nå – billedspesial.

Til sammenligning ble det i Norge solgt mer enn 25.000 el-biler. 17,1 prosent av solgte biler her til lands i 2015 var el-biler, opp fra 12,5 prosent i 2014.

Det har vært et kraftig fall i bilsalget i Russland den siste tiden, fordi russernes realinntekt har falt.

Les: Her er bilforhandlerne kundene er minst og mest fornøyd med.

Frederic Hauge mener at el-bil i Nord-Russland er en god idé:

– Den nordlige regionen har et stort kraftoverskudd, så det er slett ikke dumt å satse på elbiler der, sier Hauge.

Det eneste russiske bilkonsernet som har satset på el-bil til nå, er AvtoVaz. En el-variant av Lada Vesta skal visstnok komme på markedet i løpet av kort tid.

Vladimir Putin har gitt regjeringen frist bare til 1. mars med å komme opp med en plan for utvikle en strategi for bilproduksjon, med særlig vekt på elbiler, i Russland fram til 2025.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder