Skrekkscenarioet: Slik kan verdens
kystbyer drukne

Den globale oppvarmingen som jorden står overfor kan føre til at deler av noen av verdens største byer vil havne under vann, ifølge ny klimarapport.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Tom Byermoen

Artikkelen er over fire år gammel

Hovedmålet for klimatoppmøtet utenfor Paris, som startet mandag, er å få verdens land til å forplikte seg til å begrense klimautslippene sine.

På den måten skal man forhindre at gjennomsnittstemperaturen på jorden skal stige i den hastigheten som det nå ligger an til.

At havnivået stiger er en direkte konsekvens av temperaturstigningen på jorden. Blant statsledere og eksperter på feltet er det bred enighet om at fremtidsutsiktene er dramatiske.

– Det er ikke tid for taktikkeri eller spill. Det er tid for å handle og for å gjøre vårt beste for å redde planeten vår sammen. Vi må leve opp til verdens forventninger. Vi må gjøre COP 21 (det offisielle navnet på klimatoppmøtet, journ.anm.) til et vendepunkt, sa statsminister Erna Solberg fra talerstolen utenfor Paris mandag.

Les og se bilder: Slik har jorden forandret seg de siste 18 årene

– Langsiktig eksistensiell trussel

Forskere og analytikere ved den anerkjente amerikanske tenketanken Climate Central publiserte nylig en rapport som tar for seg hvordan noen av verdens største byer kan se ut om noen år, dersom havnivået fortsetter å stige.

En oppvarming på to grader celsius vil utgjøre en langsiktig, eksistensiell trussel mot mange flotte kystbyer og regioner, sier Ben Strauss til The Telegraph.

Han er visepresident i Climate Centrals avdeling for havnivå og klimapåvirkning. Overfor VG svarer Strauss følgende på spørsmål om hvor dramatisk temperaturøkningene vil være:

– Det er mulig å tenke seg at mange kystbyer vil være i stand til å håndtere havstigning som følge av en temperaturstigning på to grader, spesielt hvis det skjer sakte. Men det er nesten umulig å se hvordan de fleste byer ville være i stand til å takle havnivåstigning hvis temperaturen øker med fire grader. En enorm mengde av vår kulturarv vil synke og gå tapt.

Spørsmål og svar: Dette må du vite om klimatoppmøtet

Forskningsgruppen har illustrert sin rapport med bilder av store kystbyer som blant annet New York, Shanghai, Mumbai og Durban med sannsynlig fremtidig vannstand. Bildene viser at innbyggerne kan måtte forberede seg på at deler av deres hjemby vil havne under vann.

Her kan du se hvordan byene vil rammes med 2° C og 4° C økning i gjennomsnittsmeperaturen på jorden, sammenlignet med førindustrielt nivå. Dra bildet mot høyre eller venstre for å se forskjellen. (Se flere bilder lenger ned i artikkelen)

Utviklingen vil riktignok ta mange, mange år. Men ifølge forskerne er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvor raskt det vil skje.

– Det er lettere å beregne hvor mye is (fra jordens isbreer og islagte områder, journ.anm.) som etter hvert vil smelte fra en viss oppvarming, enn hvor raskt det vil smelte, sier Strauss til The Telegraph.

– Dramatiske konsekvenser

Som du kan se i videoen øverst i saken står også Norges største byer i fare for å bli oversvømt som følge av en økning av havnivået i fremtiden.

Det kan bety at Operaen i Oslo vil ha vann langt opp på veggen, tradisjonsrike Bryggen i Bergen vil bli historie og Vågen i Stavanger vil spise store deler av havnen.

OVERSVØMT: En økning i jordens gjennomsnittstemperatur på fire grader celsius vil føre til at mange av Oslos gater vil stå under vann. Operaen, den hvite bygningen omtrent midt i bildet, vil ha vann langt oppover veggene. Foto: GRAFIKK: GOOGLE EARTH/TOM BYERMOEN ,

De dramatiske konsekvensene for norske byer har imidlertid vært varslet for flere år tilbake. Allerede i 2009 la forskere fra en rekke institusjoner frem konklusjonene fra et prosjekt som tok for seg konsekvensene av klimaendringene i Bergen.

Professor Helge Drange, som leder Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen, kunne overfor Aftenposten garantere at havnivået ved byen kommer til å stige med 75 centimeter i løpet av dette hundreåret.

– Når vannet kan nå Den blå steinen på Ole Bulls plass, snakker vi om svært dramatiske konsekvenser. Det haster veldig med å få gjort noe med de globale utslippene. I stedet for er det det motsatte som skjer. Det er et stort tankekors, sa Drange.

Les også: Disse ti tiltakene kan redde klimaet

Statens Kartverk har imidlertid tidligere avvist at situasjonen med havstigningen er direkte overførbar til Norge fordi at også landmassene i Norge stiger.

Vil ramme millioner

Norge er også blant de nesten 200 landene som i forkant av klimatoppmøtet har levert inn sine frivillige, nasjonale utslippsmål for fremtiden.

Målene som hittil er levert inn tilsier at man er langt unna å nå det såkalte togradersmålet. Det er et politisk mål om å begrense den globale oppvarmingen til to grader over førindustrielt nivå.

Forskerne ved Climate Central opererer derfor med to ulike scenarioer: at jordens gjennomsnittstemperatur vil stige med henholdsvis to grader og fire grader.

Dersom det første scenarioet blir en realitet, vil landområder med til sammen 280 millioner innbyggere havne under vann. Dersom det andre slår til, vil tallet være svimlende 600 millioner mennesker.

Dersom man skal nå togradersmålet innebærer det at utslippene av klimagasser må kuttes med 40–70 prosent innen 2050 og videre til null eller under null innen 2100 hvis togradersmålet skal nås.

Bakgrunn: Slik starter klimaspillet

Flere bilder

Les også

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pluss content

  –Storbyer i USA blir slukt av havet

 2. Alarmerende klimarapport

 3. Avgjørende klimavalg

 4. Ny studie: Grønlandsisen smelter i dramatisk fart

 5. FN-rapport: Havnivået stiger 2,5 ganger så raskt som på 1900-tallet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder