DREPT: Onsdag kom meldingen om at den norske stastborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad høyst sannsynlig er drept i IS-fangenskap. Foto: PRIVAT ,

Kripos forbereder straffesak etter IS-drapet på norsk gissel

UD:  Grimsgaard-Ofstad var trolig i live 4.november

Kina fordømmer drapet på kinesisk IS-gissel

Kripos etterforsker kidnappingen og det sannsynlige drapet på IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Oftad. Målet er å finne de som sto bak ugjerningen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos vil ikke svare på om noen enkeltpersoner er siktet eller internasjonalt etterlyst for kidnapping og drap.

Men hun bekrefter at Kripos etterforsker saken videre, og at den nå går over i en ny fase etter at IS har publisert opplysningen om at de har drept det norske gisselet.

– I en så alvorlig kriminalsak er det viktig å gjøre alt vi kan for å bringe fram all informasjon og å forsøke å fastslå hvem som står bak ugjerningen, sier Nilssen til VG.

Kripos startet etterforskning allerede i februar, da de ble kjent med at nordmannen var bortført.

– Arbeidet har gått i to spor: Vi har sikret bevis underveis, og vi har jaktet på informasjon som kunne være til hjelp for Utenriksdepartementet, som har ledet foresøket på å få ham frigitt, sier Ida Dahl Nilssen til VG.

Les også: Slik var kontakten mellom UD og IS

Trolig drept etter 4. november

Ifølge loggen som UD nå har publisert, mottok de siste livstegn om nordmannen så sent som for to uker siden, den 4.november.

– Vi har grunn til å tro at nordmannen var i live på det tidspunktet, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef i UD, til VG.

Gransker bildene

Kripos gransker nå bildene som IS selv publiserte onsdag, for å forsøke å fastslå sikkert om Grimsgaard-Ofstad er død.

– Det er vanskelig å fastslå noe med sikkerhet ut fra bildene, men vi jobber ut fra antagelsen at han ikke lengre er i live, sier Nilssen.

– Men en formell konstatering av at han er død vil være krevende ut fra våre standarder, som normalt forutsetter at man har tilgang til levninger som med sikkerhet kan angi en identitet, sier Kripos-talskvinnen.

Har omfattende materiale

Kripos sitter allerede med et omfattende materiale som norske myndigheter underveis. Utenriksdepartementet har bekreftet overfor Aftenposten at det har vært 15 runder med krav og kommunikasjon med gisseltakerne.

Kidnapperne har flere ganger sendt video og bilder av Grimsgaard-Ofstad til norske myndigheter, og de har kommunisert via telefon og e-post. Alt dette materialet er nå samlet i Kripos, som undersøker om bildenes omgivelser eller andre personer på bildene kan fortelle hvem som har stått bak.

Ulike grupper

Kripos ettergår også opplysningene om de ulike gruppene som har holdt nordmannen til fange gjennom månedene fra det første løsepengekravet 1.februar, og fram til IS selv publiserte 9. september at de hadde kidnappet en norsk statsborger i Syria.

Ifølge VGs opplysninger er det også etablert en kontakt med Kinas myndigheter etter at man ble klar over at det satt et kinesisk gissel, Fan Jinghui, i samme fangenskap som nordmannen. Også andre land har vært inne og samarbeidet med norske myndigheter underveis.

– Kripos ønsker ikke spesifikt å si hvilke land vi samarbeider med, sier Ida Dahl Nilssen.

Kina fordømmer

GISSEL: Faksimile av bildet som IS-magasinet publiserte i september av det kinesiske gisselet Fan Jinghui, som ble holdt i fangenskap sammen med nordmannen. Foto: , Dabiq via AP

Kina har også fordømt drapet på de to gislene. Utenriksdepartementet i Beijing uttalte natt til torsdag at de anvarlige for drapet på IS-gisselet Fan Jinghui ikke skal komme ustraffet fra ugjerningen.

Les mer: Dette er nordmannens kinesiske medfange

«Den kinesiske regjeringen motsette seg alle former for terrorisme og vil på resolutt vis slå til mot enhver voldelig terrorhandling som går imot det grunnleggende i menneskelig kultur», uttalte kinesisk UD ifølge NTB-Reuters.

– Målet for etterforskningen er å finne ut om noen kan straffes for kidnappingen og det trolige drapet, sier Ida Dahl Nilssen.

– Er noen siktet eller etterlyst i saken?

– Det kan ikke Kripos kommentere, sier hun.

Frankrike kondolerer

VGs reporter i Paris forteller at da den norske ambassadøren Rolf Einar Fife var i parlamentet for å følge debatten om videre unntakstilstand etter Paris-terroren, tok speakeren ordet.
Han sendte sine kondolanser til Norge etter nyheten om at IS hevder å ha drept kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Deretter reiste hele salen seg og klappet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder