PARIS-TERROR: Innbyggerne i Paris har gjennom helgen lagt ned blomster til minne om alle de drepte etter fredagens terrorangrep flere steder i den franske hovedstaden. Foto: Helge Mikalsen , VG

Tre terrorangrep i år: Derfor blir Paris angrepet av terrorister

For tredje gang på under ett år er Paris rammet av terrorisme. Eksperter mener at Frankrikes hovedstad er mer utsatt enn andre storbyer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

7. januar ble 12 drept i forbindelse med angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

9. januar ble fire drept i en jødisk matbutikk.

13. november ble 129 drept under seks angrep i byen.

Forklaringen på hvorfor Paris er så utsatt består av en cocktail av indre og ytre årsaker:

Frankrike kjemper mot jihadister flere steder i verden og har en av de største muslimske befolkningene i Europa. Så mange som 1500 fremmedkrigere har reist fra Frankrike til Syria og Irak, man antar at rundt 250 er vendt tilbake. Frankrike er også en tidligere kolonimakt det er lett å rette hatet mot.

FORSKER: Pernille Rieker er forsker ved Norsk utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: Foto: Christopher Olssøn ,

Ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at Frankrike blir utsatt for terrorisme, men omfanget av angrepet er nytt, sier forsker Pernille Rieker ved forskningsinstituttet NUPI.

Hun fremhever Frankrikes svært aktive rolle i kampen mot internasjonal terror i Mali, Syria og Irak som hovedgrunner til at Frankrike er så utsatt for terror fra islamister.

Over 10 000 franske soldater er stasjonert i utlandet, blant dem over 3000 i Vest Afrika, 2000 i Sentral Afrika og 3200 i Irak.

– I tillegg har de en forholdsvis stor muslimsk befolkning, som utgjør 7.5 prosent av den totale populasjonen, forklarer Rieker.

Les også: Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Dårlig integrert

For mange muslimer er følelsen av isolasjon og eksklusjon i det franske samfunnet sterk. Mange er provosert av forbudet mot bruk av burka og oppslutningen om partiet Nasjonal Front.

Chérif Kouachi og Amedy Coulibaly, selverklærte islamister som utførte angrepene mot Charlie Hebdos lokaler og en jødisk butikk i Paris i januar i år, hadde samme skjebne som mange andre radikaliserte muslimer i Frankrike:

TERRORIST: Amedy Coulibaly var en av terroristene bak gisseltagningen i en jødisk forretning i Paris i januar. Han ble radikalisert i fengselet. Foto: Uncredited , Ap

Utestengelse og mangel på muligheter fører til kriminalitet, som fører til fengsel - og i fengslet blir de radikalisert.

Ifølge beregninger er 70 prosent av alle fanger i franske fengsler muslimer.

– Internet har noe av skylda

Rachida Dati, som var justisminister i Sarkozys regjering fra 2007 til 2009, er i dag EU kommisjonær og ansvarlig for en fersk EU rapport om hvordan man kan forhindre radikalisering og rekruttering av europeere til terrororganisasjoner.

Les hele her: EU rapport om radikalisering

Dati har lenge vært svært kritisk til at franske myndigheter ikke gjør nok for å forhindre terrorisme. Hun har vært særlig kritisk til at man ikke gjør mer for å hindre radikalisering i fengslene og hun mener man bør straffeforfølge internettselskaper som sprer reklame for IS, og på den måten må holdes medansvarlige for terrorisme. I dag sier hun dette om tragedien i hjemlandet og hva som må til:

EKS-JUSTISMINISTER : Medlem av Eruopaparlamentet, medlem av det franske høyrepartiet og tidligere justisminister i Frankrike, Rachida Dati, mener internettselskaper som promoterer IS må straffes. Foto: Jeremy Lempin , Afp

- Det er nå vesentlig at vi innfører juridisk ansvar for de store internettselskapene som muliggjør reklame for radikalisering av terror-propaganda. Vi bør også innføre streng overvåking av radikaliserte individer, som blant annet husarrest, elektronisk fotlenke på ubestemt tid i de tilfeller der personen ansees som farlig for samfunnet, sier Dati i en pressemelding.

Les også: Dette er terroristene

Frankrike i front

– Frankrike har tatt et større ansvar enn de fleste andre i kampen mot islamisme. Kanskje er landet også et mer tilgjengelig mål enn feks USA, som også er aktiv i denne kampen, mener NUPI forsker Pernille Rieker.

Terrorangrepet i Paris skjer til tross for at Frankrike, i følge Rieker, er et av de landene som er mest og best forberedt på terror.

VAKTHOLD: Politi patruljerer foran den kjente kirken Sacre Coeur i Paris etter terrorangrepene fredag. Foto: Miguel Medina , Afp

– Frankrike har erfaring med terror fra mange år tilbake, de har god etterretning, en sterk antiterrorlovgivning og både politikere og rettsinstanser er godt rustet mot terror. Fransk antiterrorarbeid har høstet internasjonal anerkjennelse, likevel skjer dette. Det viser hvor vanskelig det er å beskytte seg mot denne typen trusler, mener Rieker.

Landet skal ha 11.000 navn på en obs-liste over folk de bør følge ekstra godt med på, i tillegg til de mange fremmedkrigerne.

– Det viser litt hvilken overveldende oppgave det er å skulle følge med på alt og alle, til tross for god etterretning, sier Rieker.

Les også: Terroren minutt for minutt

Hun viser til at Frankrike hadde informasjon om angrepene i USA i forkant av 11. september og som de også ga amerikanske myndigheter, men som ikke ble fulgt opp.

Deler av den muslimske minoriteten i Frankrike er svært godt integrert, men det finnes også en hel del som faller utenfor. De sistnevnte blir ekstra hardt rammet når arbeidsledighetene stiger og det er dårlige økonomiske tider.

– Da kan veien til radikalisering bli kortere, forklarer Rieker.

Under angrepene fredag, skal terrorister har ropt «Her får dere igjen for Syria».

– Det må man anta er direkte linket til Frankrike sterke rolle i kampen mot IS i Syria.

BOMBER: I slutten av september begynte franske fly å bombe IS i Syria. De seks jagerflyene er en del av den USA-ledede koalisjonen, og skulle bombe en IS-treningsleir øst i Syria. Foto: , Ap

Den franske filosofen Michel Onfray, mener Frankrike har seg selv å takke for det som nå har skjedd. Etter terrorangrepet i Paris, tvitret han: «Høyre - og venstresiden som har ført en internasjonal krig mot politisk islam, høster nå resultatet av politisk islam på nasjonalt nivå.»

FILOSOFKRITIKK: Den franske filosofen Michel Onfray, mener Frankrike langt på vei har seg selv å takke for angrepene som nå har rammet Paris. Foto: Charly Triballeau , Afp

I magasinet Le Point mandag, utdyper han sitt synspunkt:

– Det som skjedde fredag 13. november er helt opplagt en krigserklæring, men det er også et svar på andre krigserklæringer som startet med Bush-klanen og de alliertes initiativ for å ødelegge Saddam Husseins Irak. Frankrike har vært med helt fra starten, med unntak av den gode perioden under Chirac, de har vært del av den vestlige koalisjonen som har erklært krig mot de islamske landene, Irak, Afganistan, Mali, Libya. Disse landene truet oss overhodet ikke før vi nektet dem retten til å styre selv og bestemme hva slags styresett de selv ønsket, sier Onfray.

Frankrike var tidlig ute med å forlange Syrias president Bashar al-Assads avgang, og begynte i september med luftangrep mot IS. Tidligere denne uken bombet franske krigsfly olje- og gass-installasjoner, angivelig i et forsøk på å ramme IS' infrastruktur og økonomiske interesser.

Da IS påtok seg skylden for Paris-angrepene, refererte de direkte til «angrep på muslimer i Kalifatets land».

Frankrike har også angrepet IS treningsleiere i Raqqa, terrorgruppens selvproklamerte hovedstad i nord-øst Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder