TRENER: Britiske soldater instruerer kurdiske peshmerga-styrker under skytetrening i Arbil, nord i Irak. Foto:Azad Lashkari,Reuters

IS har mistet kontrollen over to irakiske byer

Kurdiske styrker har tatt tilbake den nordirakiske byen Zumar og landsbyene rundt fra Den islamske staten (IS).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I tillegg har irakiske sikkerhetsstyrker erobret byen Jurf al-Sakhar nær Bagdad.

En kurdisk etterretningsoffiser i Zumar sier den kurdiske peshmerga-militsen angrep fra fem hold tidlig lørdag morgen. Styrkene fikk støtte fra kampfly, og møtte sterk motstand før de fikk overtaket.

Zumar ligger omkring 60 kilometer nordvest for Mosul, den første irakiske byen som falt under IS' offensiv i juni.

Byen var blant de første kurdiskkontrollerte byene som ble erobret av IS i august. I september tok kurderne igjen over kontrollen, men måtte trekke seg tilbake igjen etter å ha lidd store tap.

- Vi elsker bombene

Nylig var VG i Tyrkia, i nærheten av den syriske grensebyen Kobani. Her fortalte fembarnsmoren Hamida (30) om flukten fra IS.

FRYKTER VINTEREN: Dette er det nye hjemmet til Hamida Hamelo (30) og barna Saleh (3) og Abian (1). For snart to uker siden flyktet de da IS angrep Kobani. Dette er alt familien fikk med seg - et helt liv samlet i to sekker. Foto:Harald Henden,VG

Den kurdiske krigeren Mahmoud (35), som oppholdt seg i Kobani, fortalte om kampen mot terrorgruppen.

– Vi elsker bombene fra de amerikanske flyene! Det gir oss ti minutter pause før alt braker løs igjen. Det betyr at vi kan flytte på oss, eller flytte sårede eller martyrer, sa Mahmoud på telefon til VG.

Kampene pågår fortsatt for fullt i Kobani.

Bomber og minefeller

Tilbake i Irak vil det gjøre det enklere for den kurdiske peshmerga-militsen å rykke frem mot Sinjar-fjellet, hvor IS omringer den irakiske Yazidi-minoriteten, dersom de klarer å holde Zumar.

De kurdiske styrkene får luftstøtte fra USA og andre medlemmer av koalisjonen som har tatt opp kampen mot ekstremistgruppen, men mangler tunge våpen og hindres av hjemmelagde bomber og minefeller lagt igjen av islamistene.

Et peshmerga-medlem sier til Reuters at en snikskytter fortsatt opererer i en landsby i nærheten av Zumar, og at en bilbombeeksplosjon i området kostet sju kurdiske soldater livet.

I landsbyen Ayn al-Helwa skal 17 IS-medlemmer ha blitt tatt til fange av den kurdiske militsen, alle sunnier fra den irakiske byen Tel Afar.

Framgang ved Bagdad

De irakiske sikkerhetsstyrkenes erobring av byen Jurf al-Sakhar nær Bagdad lørdag regnes som et av de største framskrittene i det strategiske området på lang tid.

Klarer irakiske myndigheter å holde byen, kan det hindre sunni-opprørerne i å nærme seg hovedstaden og gjøre det vanskelig for dem å holde forbindelsen med områdene i Anbar-provinsen der de står sterkt.

– Vi har greid å presse ut terroristene fra Den islamske staten fra Jurf al-Sakhar i dag, og heiser nå det irakiske flagget over de offentlige kontorene, sier provinsguvernør Sadiq Madloul til Reuters.

Luftangrep

USA og allierte land har gjennomført 22 luftangrep mot IS i Irak fredag og lørdag, opplyser Pentagon.

Amerikanske fly har også ødelagt IS-artilleri ved grensebyen Ayn al-Arab i Syria, opplyser militære tjenestemenn.

Angrepene var blant annet rettet mot mål nær Mosul-demningen, Fallujah og byen Bayji i nord, der det ligger et oljeraffineri. Blant målene var både små og store IS-enheter, bygninger, kjøretøy og stillinger, opplyser kildene.

Både bombefly, jagerfly og droner deltok, og alle skal ha kommet trygt tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder