Boko Haram-fangene vender hjem igjen

Over 1 million fordrevet

SNART SLUTT?: Den fryktinngytende terrorgruppen har herjet i det nordøstlige Nigeria i lang tid. De siste indikasjonene tyder på at islamistene begynner å miste fotfeste. Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

Slik har Boko Haram blitt nedkjempet i Nigeria

Utmagret og traumatiserte reddes fangene fra skrekkregimet de har levd under i flere måneder. Nå returnerer 4000 flyktninger til hjemmene de en gang ble revet vekk fra.

 • Emil Mogård
 • Grafikk: TOM BYERMOEN

Artikkelen er over fem år gammel

Storoffensiven som føres mot de brutale islamistene ser endelig ut til å bære frukter. De siste månedene har den nigerianske regjeringshæren gjort enorme fremrykk og utkjempet store deler av Boko Harams terrorregime.

Kartet over viser hvordan terrorgruppen har blitt slått ut av sitt territorium de seneste månedene.

HJEMREISEN: Her bli de terrorutsatte flyktningene sendt tilbake til sine hjemstater i Nigeria. Foto:,Reuters

LES: Festet bombe til tiårig jente

Hele 700 mennesker skal ha blitt reddet bare den siste uken, og nå kan endelig tusenvis av terroriserte barn og kvinner få livene tilbake igjen.

Utsatt for bakholdsangrep

Etter å ha holdt seg i skjul for islamistene ved Tsjad-innsjøen i Niger i lang tid, sendes nå 4000 nigerianske flyktninger tilbake til sine hjemsteder i Nigeria, skriver Reuters. Første stopp var landsbyen Geidam i staten Yobe onsdag.

Frykten har vært stor for at flyktningleiren skulle bli utsatt for angrep, etter at flere sivile og soldater ble drept i området i slutten av april.

LES: Skal ha steinet fanger under redningsaksjon

Området rundt Tsjad-innsjøen har en rekke ganger blitt brukt av ekstremistene som bakholdsangrep i grenseområdene mellom Tsjad, Kamerun, Niger og Nigeria. Tusenvis av mennesker er drept og over 1 million fordrevet siden Boko Harams blodige opprør i 2009.

Artikkelen fortsetter under billedspillet!

Konflikten fikk et ansikt

Islamistene, som på det meste kontrollerte et område på størrelse med Belgia, har siden storoffensiven blitt fortrengt til Sambisa-skogen nordøst i landet (60 000 km²).

Dette har også vært stedet hvor de har holdt store antall av sine gisler fanget. Forrige uke ble flere hundre kvinner og barn, blant dem 200 jenter, satt fri etter et fremrykk av den nigerianske hæren.

Vitner melder også om spenninger innad i terrorgruppen mellom fotsoldatene og lederne, grunnet våpen- og drivstoff-mangel.

LES: Angrep millionby

Tross ekstremistenes mangeårige herjinger var det likevel ikke før i 2014 brutaliteten fikk et ansikt, og internasjonal oppmerksomhet, da over 200 skolejenter ble bortført fra landsbyen Chibok i Nord-Nigeria

Hva som har skjedd med skolejentene, og om de fremdeles er i live, er fortsatt usikkert.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

Ruinerte landsbyer

Så langt har vestlige styresmakter ikke grepet inn i den pågående dramatikken, og anser dette som en konflikt som best lar seg løse av det lokale militære, skriver AFP.

Over 13 000 har blitt drept og over en millioner, deriblant 800 000 barn, fordrevet fra sine hjem siden terrorgruppens blodige opprør.

Den militante opprørsgruppen har siden sverget troskap til Den islamske stat (IS), som har akseptert terrorgruppen.

UTSLETTET: Det øverste bildet viser landsbyen Doro Gowon, også kjent som Doro Baga i Nordøst-Nigeria, 2. januar. På bildet tatt fem dager senere, er store deler av byen utslettet. Foto:Micah Farfour,Amnesty International

Mer om

 1. Nigeria
 2. Terrorisme
 3. Boko Haram

Flere artikler

 1. Boko Haram skal ha steinet fanger under redningsaksjon

 2. Nigeria: Vi har tatt Boko Haram-bastion

 3. FN: Boko Haram brukte barn som menneskelige skjold

 4. Maner til kamp mot islamist-gruppe: Niger og Tsjad med storoffensiv mot Boko Haram

 5. 30 drept i helgen: Derfor er ikke Boko Haram nedkjempet

Fra andre aviser

 1. Boko Haram stenger én million barn ute fra skolen

  Aftenposten
 2. - 234 nye fanger reddet fra Boko Haram

  Aftenposten
 3. Kampen mot Boko Haram er ikke over

  Aftenposten
 4. - 900 Boko Haram-gisler satt fri av Kameruns hær

  Aftenposten
 5. Derfor er Boko Haram jaget på flukt

  Aftenposten
 6. Jentene verden glemte

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no