MAKTKAMP: Justisminister og tidligere innpisker Michael Gove har tatt innersvingen på partikollega Boris Johnson, og er dermed et skritt nærmere å få bostedsadresse i 10 Downing Street. Foto: Leon Neal AFP

Michael Gove utpekes som «virkelighetens Frank Underwood»

Michael Gove sammenliknes med Frank Underwood etter å ha dolket Boris Johnson i ryggen under kappløpet om å bli Storbritannias neste statsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sammenlikningene til Frank Underwood, hovedpersonen i den prisbelønnede TV-serien «House of Cards» kom naturligvis raskt i sosiale medier etter at det konservative partiets justisminister kunngjorde sitt kandidatur som David Camerons etterfølger som ny partileder, skriver Washington Post.

Michael Gove (48) er kjent som stillferdig, bokelskende og en de mer intellektuelle i det britiske parlamentet. De konservatives tidligere sjefsinnpisker, sto side ved side med Boris Johnson i den vellykkede kampanjen mot britisk EU-medlemskap, og det var ventet at han ville støtte Boris’ kandidatur som partileder og britenes neste statsminister.

Bakgrunn: Toryene innleder hard maktkamp

Bakholdsangrep

Til tross for flere uttalelser om at han ikke hadde noe ønsket om å flytte inn i Downing Street, hadde Gove imidlertid helt andre planer. Han overrasket derfor «alle» da han torsdag gikk til politisk bakholdsangrep og kunngjorde at han i stedet valgte å kjøre sitt eget løp.

– Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, sa Gove i en uttalelse.

VG-kommentar: – Om vi skulle styrt gjennom folkeavstemninger, hadde vi fortsatt bodd i huler

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTSPEKULERT: Frank Underwood i TV-serien «House of Cards», som spilles av Kevin Spacey, utmerker seg som en ambisiøs rollefigur, som ikke alltid er like sympatisk. Foto: Mario Anzuoni Reuters

Boris Johnson hadde ifølge Financial Times valgt symboltunge St Ermin’s Hotel i London - samme sted som hans store idol Winston Churchill organiserte Storbritannias spesialoperasjoner - som stedet hvor han var ventet å komme med sin offisielle kunngjøring av sitt kandidatur.

I stedet slapp brexit-generalen nyhetsbomben om at han trekker seg fra partilederkampen.

«Altså, Gove har brukt Cameron og droppet Cameron, og nå brukt Johnson og droppet Johnson. Han tror faktisk han er Frank Underwood» het det i en av de første reaksjonene på Twitter:

«Herregud» Michael Gove er virkelig Francis Underwood» var en annen reaksjon:

«Michael Gove får rollefiguren Francis Underwood til å virke appellerende» skriver en tredje.

En fjerde har postet et bilde av ekteparet Francis og Claire Underwood med teksten «Wannabes»:

Strengere innvandring

Michael Gove blir ansett som en politiker som alltid har vært imot britisk EU-medlemskap, og var en av de første i Camerons regjering til å støtte kampanjen for å forlate unionen.

Til forskjell fra andre brexit-aktivister, fokuserte ikke Gove i første rekke på innvandring, men spørsmålet om suverenitet.

I sin tale fredag, hvor han fortalte om sine planer hvis han blir toryenes leder, sa han at han vil innføre en innvandringspolitikk i stil med den australske, og satte sin innvandringspolitikk i kontrast til EUs frie bevegelser over landegrenser.

– Den beste personen til å lede Storbritannia ut av EU er en som har jobbet for å få Storbritannia ut av EU, sa han.

Følelsesladet Cameron etter EU-middag: – Jeg er lei meg

Elitist

Gove ble født i Edinburgh i Skottland, men vokste opp i Aberdeen etter å ha blitt adoptert som spedbarn av en familie som beskrives som Labour-velgere. Han gikk først i offentlig skole, men som 11-åring begynte han på privatskole etter å ha fått et stipend.

Sin høyere utdanning tok han ved prestisjeuniversitetet i Oxford, og har senere arbeidet som journalist blant annet i The Times og BBC.

Han gikk senere inn i politikken, og ble valgt til parlamentet fra valgkretsen Surrey Heath i 2005. Han var medlem av «skyggeregjeringen» som talsmann for barne- og familiesaker i perioden 2007-2010. Fra 2010 til 2014 var han utdanningsminister. Deretter var han sjefsinnpisker for det konservative partiet fra 2014 til 2015, før han så ble justisminister.

Bakgrunn: Cameron står skolerett for parlamentet

VG-kommentar: Fremtiden er pensjonert

Full torpedering

Dagen før han overraskende kunngjorde sitt kandidatur, publiserte Sky News en e-post fra Michael Goves kone Sarah Vine, som er kommentator i den konservative tabloidavisa Daily Mail. Den skulle til Michael Gove og hans assistenter, men ble lekket.

Her ble det klart at ikke alt var rosenrødt i Boris-land.

Gove skulle i møte med Boris Johnson. Kona ba han om å få konkrete og klare forsikringer fra Johnson om Goves framtidige rolle. Om han ikke fikk det, burde Gove hoppe av Johnsons kampanje for å bli ny tory-leder, mente Vine.

– Det er avgjørende at medlemsmassen ikke er beroliget nok av Boris til å gi sin støtte. Heller ikke Dacre/Murdoch, (mediebaron Rupert Murdoch og Daily Mail-redaktør Paul Dacre, journ. anm.) som instinktivt misliker Boris, men stoler nok på dine evner til å gi sin støtte til et Boris-Gove-alternativ, skrev hun ifølge Sky News.

E-posten avslørte bekymringer om Boris Johnsons støtte i partiet og blant mediebaronene.

The Guardian-kommentator Matthew d’Ancona har kalte Goves valg om å selv gå for å bli Tory-partiets neste leder, istedenfor å støtte Johnson som alle hadde ventet, det største tilbakeslaget i Johnsons karriere.

Les også

 1. Et opplegg for de politisk late

  Om vi skulle styrt gjennom folkeavstemninger hadde vi fortsatt bodd i huler.
 2. Ulltveit-Moe: Ta trygd fra innvandrere for å redde EU

  Investor Jens Ulltveit-Moe er bekymret for EUs fremtid. Han mener EU må stenge grensene for innvandrere fra Afrika og…
 3. Tidligere IRA-soldat og politiker til VG: – Vi er fortsatt i krig med britene

  MULLAGHBAWN (VG) – Vi må komme oss ut av Storbritannia og tilbake i EU. Nå er vi i krig med London igjen.
 4. LO-lederen: Erna Solberg «snakket ned» EØS-avtalen til britene

  LO-leder Gerd Kristiansen beskylder statsminister Erna Solberg (H) for å ha «snakket ned» og «baktalt» EØS-avtalen…
 5. Toryene innleder hard lederkamp: Brexit-generalen trekker seg

  Brexit-general Boris Johnson har trukket seg fra kampen om hvem som skal ta over for David Cameron som ny tory-leder…
 6. Theresa May vil erstatte Cameron

  Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De…
 7. Skotske Alyn rørte EU-toppene med sin gråtkvalte tale

  BRUSSEL (VG) Frykten for at Skottland blir kastet ut av EU fikk EU-politikeren Alyn Smith til å bønnfalle EU-landene om…
 8. Cameron står skolerett for parlamentet

  David Cameron får ikke være med på dagens EU-toppmøte. Han står isteden skolerett i en av de underligste spørretimene i…
 9. EU-toppene møtes uten Cameron

  Stats- og regjeringssjefene i EU-landene holder sitt første toppmøte uten Storbritannias statsminister David Cameron ved…
 10. Fremtiden er pensjonert

  Brexit-avstemningen viser et aldersgap som kan true politikken i flere land enn Storbritannia.
 11. Følelsesladet Cameron etter EU-middag: – Jeg er lei meg

  BRUSSEL (VG) Storbritannias statsminister David Cameron hevder hardnakket at han ikke angrer på at han avholdt EU-valget…
 12. UKIP-lederen til VG: – Det norske folk er blitt bedratt

  BRUSSEL (VG) Nigel Farage ville ha Storbritannia ut av EU. Nå får han viljen sin, men vil ikke ha Norges løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder