TILBAKE I FENGSEL: Joshua French er tilbake i Ndolo-fengselet i Kinshasa etter å ha tilbrakt de siste seks månedene på sykehus. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Ble sjokkert da sønnen ble flyttet tilbake til fengselet

Joshua French ute av sykehuset

Da Kari Hilde French kom til sykehuset på sitt daglige besøk
hos sønnen fant hun rommet hans tomt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Helt uten forvarsel ble Joshua French i forrige uke flyttet fra sykehuset der han har ligget siden midten av januar og tilbake til Ndolo-fengselet i Kinshasa. Hverken moren, norske eller britiske myndigheter, eller høyere kongolesiske myndigheter skal ha fått noen signaler om at den dødsdømte nordmannen skulle flyttes.

EN MORS KAMP: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Overfor VG forteller Kari Hilde French om den sjokkerende opplevelsen hun hadde da hun kom til sykehuset og sønnen var borte.

– Jeg la først merke til at vaktene utenfor rommet var borte og at døren var låst. Da jeg kom inn var rommet tomt. Jeg trodde kanskje han var på badet, men en kvinnelig vakt som fremdeles var der fortalte at en stor gruppe soldater hadde kommet og tatt han med seg en time tidligere. Joshua hadde bedt dem vente til jeg kom, men det ville de ikke, sier hun.

– Det var et sjokk. Vi var fullstendig uforberedt. Absolutt ingen var blitt orientert på forhånd. Det ser ut til at beslutningen ble tatt på lavt nivå, men vi vet ikke noe mer om hvem som tok avgjørelsen. Det fremstår nærmest som en kidnapping tilbake til fengselet. Tingene til Joshua, samt noe mat og drikke sto fremdeles igjen på rommet.

Utenriksdepartementet bekrefter at de ikke ble varslet av kongolesiske myndigheter i forkant av forflytning fra sykehus tilbake til fengselet.

– Utenriksdepartementet følger Joshua French sin situasjon nøye og er i løpende dialog med kongolesiske myndigheter om en løsning i saken. Helse- og sikkerhetsspørsmål tas opp med myndighetene ved behov, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld.

Kollapset på cellen

Da Joshua French ble innlagt på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa i midten av januar hadde han i lang tid slitt med sviktende helse. Nyttårsaften kollapset han på cellen. Til slutt grep Kongos justisminister selv inn og godtok innleggelse på det mest moderne sykehuset i landet, etter at moren hadde arbeidet i to uker for å få medisinsk behandling for ham.

Har du lest? Sjåførens enke til VG: French må få reise hjem

Nå er den dødsdømte nordmannen tilbake på en trang tolvmannscelle i fengselet. Ifølge moren er helsen mye bedre enn da han ble innlagt, men hun legger ikke skjul på at hun er bekymret for situasjonen.

Hun forteller at Kinshasa nå er rammet av en gulfeberepidemi og at flere fanger har dødd mens sønnen har vært på sykehuset. To av dem var i samme avdeling som han. Det er også mye malaria og tuberkulose i fengselet. Cellen er trang, med dårlig ventilasjon og den nyutbygde baren i administrasjonsgården fører til mye støy og uro.

– Joshua trenger fortsatt medisinsk oppfølging og er helt avhengig av at noen utenfor fengselet følger opp, sier Kari Hilde French.

Flyttet til Kongo

Likevel forholder hun seg nå til at sønnen må bli i fengselet.

– Han er nå en av dem som har sittet lengst i fengselet, og han ble tatt godt imot av de andre fangene. Han er ute når jeg er der. Da får vi sitte i administrasjonsgården og han holder seg i aktivitet ved å gå og løfte vanndunker, forteller hun.

I to og et halvt år har Kari Hilde French bodd i Kongo for å støtte sønnen som sitter med dødsdommer og en livstidsdom. Samtidig jobber norske myndigheter med å finne en diplomatisk løsning på den fastlåste situasjonen.

DIPLOMAT-DRAMA: Kai Eide sparket som Kongo-utsending etter intern strategistrid.

I et stort intervju med VG i april ga hun uttrykk for at hun ikke lenger tør å håpe på å få sønnen hjem til Norge med det første.

– Det har vært så mange skuffelser, så mange ganger der vi har trodd at vi var nær en løsning før døren har blitt stengt på nytt. Nå orker jeg ikke flere skuffelser. Smerten blir for stor. Nå innstiller jeg meg på at jeg og Joshua må bli her i Kongo hvis det ikke skjer et mirakel, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder