Brende om Tyrkia: Håper Erdoğan ikke misbruker seieren

«Ønsker Tyrkia en vei til Europa, må de forholde seg til europeiske standarder»

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han vil legge press på at Tyrkias president Erdoğan inntar en forsonende rolle.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hva nå, Tyrkia?

Det er spørsmålet mange stiller seg etter en kaotisk helg med mislykket kuppforsøk, 265 drepte og over tusen skadede, demonstrasjoner og massearrestasjoner.

President Recep Tayyip Erdogan erklærte raskt seier over den militære kuppfraksjonen lørdag. Hans tilhengere sier til VGs team i Istanbul at demokratiet og islam har vunnet. Andre spår en mer autoritær stat.

– Det er viktig at kuppforsøket ikke bidrar til å forsterke en bekymringsfull utvikling vi har sett i Tyrkia det siste året, med menneskerettigheter, ytringsfrihet og pressefrihet under press, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG da vi møter ham på kontoret ved Utenriksdepartementet i Oslo.

Få oversikt: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket i Tyrkia

Erdoğan tar grep

Kuppforsøket beskrives som en protest mot maktkonsentrasjon og islamisering. Allerede har Erdoğan reagert med nye, stramme grep om nasjonen:

• 2745 dommere har fått sparken, og det er blitt utstedt arrestordre på 140 dommere og statsadvokater.

• Om lag 6000 personer er pågrepet etter kuppforsøket, hovedsakelig soldater.

• Regjeringen vurderer å gjeninnføre dødsstraff. Dette vil i så fall kreve en grunnlovsendring, og kaste Tyrkia ut av Europarådet.

• Fra før av vet vi at Edroğans overordnede prosjekt er å overføre makten fra statsministeren til presidenten, og at han har slått hardt ned på meningsmotstandere.

– Det er viktig at kuppforsøket ikke benyttes som en unnskyldning for å bringe kritiske røster til taushet. Rettsstatens rammer gjelder, og det som har skjedd er ingen blankofullmakt til å gå lenger enn eksempelvis Europarådets konvensjoner tilsier, mener Børge Brende.

Ber om et samlet Tyrkia

JUBEL: Erdoğan-tilhengere feiret på den symbolske Taksim-plassen i Istanbul natt til søndag, ett døgn etter kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Harald Henden VG

– Kan vi samlet sett tolke dette som tegn på at regjeringen misbruker kupp-seieren til å skape et mer autoritært regime?

– Det håper jeg absolutt ikke at skjer. Vi må ikke glemme at Erdoğan er valgt av det tyrkiske folk og at partiet hans, AKP, har et klart flertall i parlamentet. Nå er det utrolig viktig at Tyrkia syr sammen, bygger broer og strekker ut en hånd til opposisjonen, svarer Brende.

Kommentar: Tyrkias farlige splittelse

Høyre-statsråden viser til at kuppforsøket ble slått ned på av forsvaret selv, men også opposisjonen, den frie pressen, frivillige organisasjoner og sivilsamfunnet; alle aktører Erdoğan har et anstrengt forhold til. Brende håper disse nå blir alliansepartnere i tiden fremover.

Brende sier han vil legge press på at oppgjøret etter kuppforsøket går riktig for seg, noe han vil ta opp med Mevlut Cavusoglu, Tyrkias utenriksminister, når de møtes i Washington i neste uke.

– Ønsker Tyrkia en vei til Europa, må de forholde seg til europeiske standarder. Jeg håper at kuppforsøket ikke fører til at Tyrkia går i en mindre liberal retning, understreker Brende.

Brende om Erdoğan: Gir «veldig klare svar»

KOLLEGER: Børge Brende (50), Norges utenriksminister, og Recep Tayyip Erdoğan (62), Tyrkias president, har møttes en rekke ganger. Her sist i Ankara 12. januar. Foto: Reuters

– Hvordan er ditt forhold til Erdoğan?

– Jeg opplever at det er mulig å være åpen og klar i møtene med Erdoğan om hva Norge mener, men jeg får også veldig klare svar tilbake, svarer Brende.

Høyre-statsråden slår fast at den tyrkiske presidenten har snudd fra sitt opprinnelige mål om å nærme seg Europa og kurderne.

– Jeg håper at Erdoğan nå velger en forsonende linje og ikke forsterker de motsetningene som er i det tyrkiske samfunnet, sier den norske utenriksministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder