«PLANET NI»: En illustrasjon av hvordan solsystemets niende planet kan se ut, med solen i det fjerne i bakgrunnen. Bildet er offentliggjort av California Institute of Technology i forbindelse med den mulige oppdagelsen av en fjern kjempeklode langt utenfor de planetene vi kjenner i dag. Foto: Handout , Reuters

Solsystemet kan ha en ukjent planet

Det som kan vise seg å være den niende planeten, er oppdaget i den fjerne utkanten av solsystemet vårt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

To astronomer ved California Institute of Technology (Caltech) mener de har funnet overbevisende tegn på at det finnes en planet med en masse ti ganger så stor som jorda, som følger en «merkelig, svært avlang bane i utkanten av solsystemet».

– Vi er ganske sikre på at det er en planet der ute, sier Michael E. Brown til New York Times. Sammen med Konstantin Batygin står han bak en artikkel i forskningstidsskriftet Astronomical Journal der resultatene blir presentert.

Har du fått med deg denne? Frigir utrolig New Horizons-bilde av Pluto

Foto: Grafikk: Tom Byermoen ,

Datasimulering

Planeten er ikke faktisk observert, men forskerne har kommet fram til at det er sannsynlig at den finnes ved bruk av matematiske modeller og datasimuleringer.

Særlig utgjør funnet av seks små himmellegemer i fjerne, avlange baner en sterk indikasjon på at kjempeplaneten eksisterer, skriver avisen. Alle de seks banene strekker seg ut i samme retning og har omtrent samme vinkel. Ifølge Batygin er sjansen for at dette er en tilfeldighet, svært liten, og forskerne tror gravitasjonen fra et hittil ukjent legeme er årsaken.

Forbløffer forskerne: På vei ut av Melkeveien med en hastighet på 4,3 millioner km/t

De to forskerne mener planeten som eventuelt finnes der ute, bruker mellom 10.000 og 20.000 år på et omløp rundt sola.

Degraderte Pluto

Pluto ble lenge regnet som solsystemets niende planet, men ble i 2006 «degradert» til dvergplanet etter at det ble oppdaget andre småplaneter på samme størrelse i fjerne baner.

Ekstraordinære bilder: Ildkule på vei mot jorden

Særlig var det funnet av det vi nå kjenner som dvergplaneten Eris som førte til den nye vurderingen. Dette funnet ble også gjort av Brown.

Den teoretiske «Planet ni» har 5.000 ganger så stor masse som Pluto.

– Dette vil være en virkelig niende planet, sier planetjegeren.

Navnekonkurranse

Navnet på planeten er ikke bestemt, men blir avgjort av Den Internasjonale Astronomiske Union (IOU).

Forskerne som oppdaget planeten har personlig kalt den «George» – en referanse til den britiske astronomen som oppdaget Uranus, og ville gi den navnet til Kong George III. Men ifølge TIME ønsker forskerne å «crowdsource» navnet.

Kanskje du har et forslag til navn?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder