PROTESTERER: Mange har møtt opp for å protestere utenfor det kinesiske konsulatet i Filippinene timer før den Haag baserte voldgiftsdomstolen annonserer sin avgjørelse i konflikten som Filippinene tok til retten i 2013. Foto: Bullit Marquez AP

Kinas krav i Sør-Kinahavet har blitt avvist

Voldgiftsdomstolen i Haag avviser Kinas krav om retten til øyene og ressursene i Sør-Kinahavet.

 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over fire år gammel

Den faste voldgiftsdomstolen i Haag (PCA) har tirsdag formiddag dømt til fordel for Filippinene i konflikten om havområdene i Sør-Kinahavet.

Dommen falt tirsdag klokken 11, og slår fast at det ikke finnes lovlige historiske grunner for at Kina kan gjøre krav på havområdene og deres ressurser.

Domstolen avviser dermed Kinas nipunkts linje, som legger krav på om lag 90 prosent av Sør-Kinahavet.

I Filippinenes favør

Domstolen slår også fast at Kina har krenket Filippinenes suverene rettigheter og forårsaket «alvorlig skade på miljø og korallrev» ved å bygge kunstige øyer i havområdene, gjengir BBC.

Det er første gang en internasjonal domstol feller en dom over den betente konflikten.

Filippinenes utenriksminister Perfecto Yasay, i Manila, ønsker avgjørelsen om at Kina ikke har historiske krav på øyene i Sør-Kinahavet velkommen. Foto: Noel Celis AFP

Filippinene brakte saken inn for domstolen i 2013, og Filippinenes utenriksminister Perfecto Yasay gikk få minutter etter offentliggjøringen ut i en pressekonferanse og ønsket avgjørelsen velkommen.

Han understreker at avgjørelsen opprettholder internasjonal lov og ber Kina indirekte om å begrense raksjonene.

Kina anerkjenner ikke avgjørelsen

Kina har imidlertid på sin side boikottet voldgiftssaken fullstendig og opprettholder også i nå etterkant deres beskrivelse av avgjørelsen som urettmessig.

– Kina aksepterer ikke og anerkjenner ikke avgjørelsen, heter det i en uttalelse fra Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua.

Kommentaren ble sendt ut få minutter etter at tirsdagens avgjørelse ble offentliggjort.

People's Daily, kommunistpartiets offisielle avis, kaller avgjørelsen for en «ulovlig voldgift», og understreker at «en ulovlig voldgift kan ikke neglisjere Kinas suverenitet over Sørkinahavet».

– Søksmålet vil ikke på noen måte bidra til fred og stabilitet i regionen. Vi vil ikke godta noen beslutning som påtvinges oss, sa Hong Lei, pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet i forkant av dommen.

Les også: Frykter krig i Sør-Kinahavet

Kina gjør krav på mesteparten av Sør-Kinahavet basert på historiske hendelser. I over en måned har partiet forsøkt å diskreditere FNs juridiske hovedorgan.

Baserer kravene på kinesisk kart fra 1948

Kina hevder å ha krav på mesteparten av det ressursrike havet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet. Det samme gjør Filippinene, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

Kina baserer sine krav på deres aktivitet i øyområdene dateres 2000 år tilbake i tid. De hevdet at kinesere var de første som oppdaget og navnga en av øyene, NanhaiZhudao, og havområdet rundt, heter det i en uttalelse fra kinesiske myndigheter.

De hevder videre at Kina tok tilbake suverenitet av NanhaiZhudao etter den Japanske okkupasjonen under andre verdenskrig. Dette mener kinesiske myndigheter at de offentliggjorde ved å publisere et kart over havområdet i 1948.

Det er imidlertid de siste årene at Kina har begynt å forsvare disse kravene mer og mer aggressivt. Øyene er ubebodd, men undersøkelser viser at det kan ligge store ressurser i havområdene rundt øyene.

Provoserte med militærøvelse

Kina har i forkant av dommen sendt en rekke krigsskip, kampfly og ubåter til Parcel-øyene i Sør-Kinahavet.

Kina hevder at utsendingen for noen dager siden bare var en rutinemessig militærøvelse, men den blir ansett som nok en provokasjon i de omstridte farvannene.

Les også: Kina sender hangarskip til Sør-Kinahavet

Samtidig har det kommet meldinger om at tre amerikanske krigsskip denne uken har patruljert i nærheten av det omstridte Scarborough-revet og Spratlyøyene lenger sør. Kina gjør krav på begge.

– Rå maktbruk?

USA mener at Kina må rette seg etter avgjørelsen i Haag-domstolen for å vise at landet respekterer internasjonal rett.

– Avgjørelsen vil vise om framtiden i den asiatiske delen av Stillehavet vil bli styrt av internasjonale lover og normer eller av rå makt, sa Abraham Denmark, visestatssekretær for Øst-Asia i USAs forsvarsdepartement, i Kongressen forrige uke.

Men ingen embetsfolk ville si om USA vil svare militært hvis Kina fortsetter militære utplasseringer på omstridte øyer og holmer i Sør-Kinahavet.

Les også: USA: Økt spenning i Sør-Kinahavet etter omstridt presidentbesøk

Den republikanske politikeren Randy Forbes sier verden vil følge med på om Kina oppfører seg som en ansvarlig part i det internasjonale samfunnet og også på hvordan USA vil reagere hvis de ikke gjør det.

– Hva vi gjør eller ikke gjør for å støtte våre allierte og det regelbaserte internasjonale systemet i ukene som kommer, vil gi gjenlyd over hele regionen og i andre verdenshjørner, sier Forbes.

Har bygd kunstige øyer

De siste to årene har Kina bygd en rekke kunstige øyer og militære anlegg ved øyer og holmer i havområdene.

MUDRING: Kinesiske mudringsfartøy har tidligere angivelig blitt sett rundt Mischief Reef i de konfliktfylte Spratly Islands i Sør-Kinahavet. Foto: Handout Reuters

På mange av holmene, og på undervannsskjær som bare er over havflaten når det er fjære, har de også bygd anlegg, vakttårn og til og med flystriper. USA har tidligere gått ut og krevd at Kina stanser denne bygging.

– Iscenesatt søksmål

Den engelskspråklige avisa China Daily hevder Filippinene og USA har iscenesatt søksmålet i Haag for å forsøke å tegne en karikatur av Kina som «et utskudd i det lovstyrte verdenssamfunnet».

Les også: USA: Økt spenning i Sør-Kinahavet etter omstridt presidentbesøk

«Hvis USA, til tross for prisen, velger å balansere på randen av krig ved å presse og true andre, vil det kun føre til én ting, og det er at USA vil måtte bære hele ansvaret for at spenningen fortsetter å stige i Sør-Kinahavet», advares det i People's Daily.

VG/NTB

Les også

 1. Storflom i Kina: 6000 griser var fanget på oversvømt gård

  På en gård i Sentral-Kina ble det tirsdag satt i gang en redningsaksjon der flere enn 6000 griser er fanget i flomvannet.
 2. Skjøt rakett ved et uhell – drepte fiskebåtkaptein

  En fisker fra Taiwan omkom da båten hans ble truffet av en rakett som den taiwanske marinen avfyrte ved et uhell.
 3. Minst 35 omkom i bussbrann i Kina

  55 personer skal ha vært om bord i bussen da den kjørte inn i et autovern og begynte å brenne, melder den kinesiske…
 4. Her er verdens styggeste hund

  Dette er Sweepie Rambo - verdens styggeste hund. Kåret i konkurranse med en rekke andre stygge hunder i California…

Mer om

 1. Kina
 2. Filippinene

Flere artikler

 1. Sterk kritikk av Kinas utbygging av småøyer i Sør-Kinahavet

 2. Kina på farlig kurs

 3. Ny kinesisk-russiske militærøvelse i Sør-Kinahavet

 4. Kina kan bli Donald Trumps største utfordring

 5. Kinesisk professor: – Kina trenger Norge-avtale på grunn av internasjonal legitimitetskrise

Fra andre aviser

 1. Internasjonal dom: Kina har krenket filippinsk suverenitet

  Aftenposten
 2. Patriotisk proteststorm sensureres

  Bergens Tidende
 3. Kina advarer USA, viser muskler før internasjonal dom om Sør-Kinahavet

  Aftenposten
 4. Haag-domstol avviser Kinas krav i Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen
 5. «Patriotisk ferie» som propaganda for Kinas suverenitet i Sør-Kinahavet

  Aftenposten
 6. Taiwan sender fartøy til Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no