MØRKETALL: Torsdag meldte VG om en jente som skal ha blitt voldtatt på det populære feriestedet Alanya i Tyrkia. Hvor mange norske jenter som voldtas på ferie hvert år er det vanskelig å si, ifølge ekspertene. Foto: Illustrasjonsfoto:Krister Sørbø,VG

Forsikringsselskap: Spania og Tyrkia skiller seg ut: UD: Flere voldtektsmeldinger i sommer

Utenriksdepartementet har fått 15 voldtektsmeldinger i år

Forsikringselskap tror mange norske jenter venter med å varsle om at ferien ble et mareritt, og at det er store mørketall knyttet til ferievoldtektene.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Denne uken har VG meldt om to norske jenter som skal ha opplevd at ferien ble et mareritt. Tre australske menn er mistenkt for seksuelle overgrep mot en norsk tenåringsjente på en nattklubb i Kroatia. En jente på ferie i Tyrkia forteller hun ble tvunget til å røyke hasj, truet med pistol og deretter voldtatt.

– Hvert år blir UDs operative senter og utenriksstasjonene kontaktet av norske borgere som har vært utsatt for voldtekt i utlandet. De siste årene har vi mottatt 20-30 slike henvendelser årlig. Vi tar høyde for at det er store mørketall, opplyser underdirektør i Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet, Kristin Enstad.

– Så langt i år har vi mottatt om lag 15 henvendelser, hvorav flere nå i sommer, opplyser Enstad til VG.

Hvert år drar tusenvis av nordmenn på ferie til varmere strøk. Hvor mange som blir voldtatt er det ingen som vet. Mørketallene er store, da mange av jentene aldri anmelder eller forteller om hva som skjedde på ferien.

– Hittil i år så har vi fått melding om at én av våre kunder har blitt utsatt for voldtekt, sier PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

VG har vært i kontakt med flere reiseoperatører som flyr til populære reisemål som Bulgaria, Dubai, Tyrkia, Spania og Hellas. Selskapene Solfaktor og Star Tour fører ikke statistikk over meldinger om voldtekt. Apollo har ikke besvart VGs henvendelser.

Jeg har snakket med en del som har vært utsatt for seksuelle overgrep på feriedestinasjoner, sier Roy Vetaas. Han er kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, og har jobbet 13 år som skadekonsulent med reiseskader i samme selskap.

Jeg har ikke kontrete tall, men vil anslå at jeg har snakket med opptil fire personer hvert år som har blitt utsatt for dette, og anslår at mine 20 kollegaer i Norge har det samme antallet, opplyser han.

Spania og Tyrkia skiller seg ut

Roy Vetaas i Tryg forsikring Foto:Privat,

Det er som regel unge jenter under 25 år det er tale om. De har vært på ferie alene eller sammen med en venninneflokk, og overgrepet skjer ofte når jenta har kommet bort fra de andre og er på vei hjem alene, sier han.

Hvor overgrepene skjer følger som regel nordmenns reisemønster. Vi reiser mye til Spania, Bulgaria, Tyrkia og Egypt, og derfor er det ofte her slike hendelser skjer. Spania og Tyrkia skiller seg litt ut, forteller Vetaas.

Bare en tiendel melder fra

Tidligere har VG skrevet om tallene fra ferievoldtekter fra 2013; 31 personer ba UD om hjelp etter at å ha blitt utsatt for voldtekt.

– Men det er snakk om store mørketall. Det er ikke slik at alle som blir utsatt for voldtekter kontakter oss, eller andre for den saks skyld, uttalte Mari Wålberg, leder for UD's operative senter.

LES HELE SAKEN: Flere titalls nordmenn voldtatt på ferie i fjor (krever plussabbonement)

Wålberg får støtte fra Irene Aunan i Dixi ressurssenter.

Vi har ingen statistikk på hvor mange som er utsatt for voldtekt i utlandet. De som blir utsatt for voldtekt i utlandet tar oftest kontakt med oss på Dixi Ressurssenter i ettertid, forteller hun.

Vi får henvendelser fra kvinner og menn som har vært utsatt for voldtekt i utlandet, men det er flest kvinner. Vi får også henvendelse fra foreldre eller partner til den som har vært utsatt for voldtekt, opplyser hun.

Her er det også store mørketall, mange som kommer til Dixi Ressurssenter i ettertid har ikke anmeldt voldtekten og heller ikke snakket med andre om voldtekten.

Hvor mange ferievoldtekter som rammer nordmenn hvert år er det ingen som kan svare på.

Det er nok store mørketall. Mange sier aldri fra, opplyser Vetaas i Tryg forsikring.

Fra forskning vet vi at bare en mindre andel, cirka ti prosent av de som utsettes for overgrep, vil melde fra om det. Det betyr at det er store mørketall, slik er det også med overgrep som skjer på ferie i utlandet, uttalte Helle Nesvold, overlege ved Overgrepsmottaket i Oslo kommune, tidligere til VG.

Si ifra med en gang

Dersom en norsk jente først opplever å bli utsatt for et seksuellt overgrep, råder reiseoperatørene vedkommende å ta kontakt med dem.

Ikke hold det for deg selv. Formidle det til noen som kan hjelpe henne videre. Turoperatørene er ansvarlig for sin kunde, så det er naturlig å henvende seg til denne, sier Hans Christian Birkeland, grunder av Solfaktor.

Ta kontakt med reiseleder så vil de hjelpe henne videre. Likevel er ikke disse eksperter på regelverket, så hun må også få hjelp av Utenriksdepartementet. Men Vings reiseledere som kan hjelpe henne med å komme i kontakt med politi og sykehus, sier PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving Foto:,

Mange venter med å rapportere voldtekt. De sier ikke noe når de er på stedet, heller ikke til venninner. Vi opplever at mange venter til de han kommet hjem og får bearbeidet det. Likevel er det viktig at de sier fra til oss med en gang- vi kan skaffe dem lege og psykolog på stedet, og også få sendt dem hjem, eller flydd foreldrene ned hvis det er behov, sier Vetaas i Tryg forsikring.

Fikk fengselsstraff etter anmeldelse av voldtekt

Å gå til politiet på en feriedestinasjon i utlandet for å anmelde en voldtekt er likevel ikke alltid uproblematisk. En ung norsk kvinne som anmeldte en voldtekt i Dubai i 2013, endte opp med å få en dom på 16 måneder i fengsel. Grunnen var at hun hadde hatt sex utenfor ekteskap, samt drukket alkohol uten tillatelse.

En av reiseoperatørene VG har snakket med sender norske turister til Dubai.

Hvilke utfordringer kan det være ved å anmelde en voldtekt i utlandet ved de forskjellige feriedestinasjonene?

Poenget er at en ofte ikke kjenner til utfordringer ved å anmelde eller gå videre med en sak. Derfor vil jeg anbefale alle å henvende seg til turoperatøren for råd om hvordan gå videre med sin sak. Norske konsulat eller ambasade vil også kunne gi deg de beste råd i slike situasjoner, sier Hans Christian Birkeland i Solfaktor.

Leserinnlegg: Ville du anmeldt en voldtekt?

Dixi: Ingen tvil om at jenter dopes ned

Det er ofte mistanke om at de som blir utsatt for voldtekt blir dopet ned. Dette er vanskelig å påvise, men etter beskrivelser er det ingen tvil om at dette har skjedd i mange tilfeller. Flere av voldtektene er også av de som bor i utlandet, som studerer eller jobber, det skjer ikke bare i charterturismen, sier Aunan i Dixi.

– Det tar gjennomsnitt 3,3 år, før den som har vært utsatt for voldtekt snakker om hva som har skjedd. Mange tør ikke anmelde av frykt for å ikke bli trodd. Hvis unge er på ferie første gang, kan de være redd for å fortelle om dette til sine foreldre. Det er viktig at de da vet at de ikke har skyld i en voldtekt, men at det er en kriminell sak, opplyser hun.

Også Birkeland i Solfaktor tror det er viktig å være oppmerksom på at man kan risikere å bli dopet.

Helt generelt kan jeg si det handler om å være forsiktig, og oppmerksom på at man kan bli dopet. Jenter kan være spesielt utsatt, så man bør unngå å være alene. Vær sammen med folk du kjenner og stoler på. Vær oppmerksom hvis du er på bar. Ha det gøy, men forsøk å være bevisste på at ikke alle har like ærlige hensikter, sier han.

- Ikke gå alene hjem

Vi råder alle våre kunder til ikke å gå alene om natten, spesielt ikke unge jenter og heller ikke hvis man har drukket alkohol. Ta heller en Taxi fra et kjent taxi-selskap fremfor å gå, sier Nora Apengren i Star Tour.

Jeg er ikke den rette til å si hvordan folk skal oppføre seg på ferie. Helt uavhengig av hvor man er bør man bruke sunn fornuft, passe på hverandre og være forsiktige med alkohol. Det gjelder uavhengig om du er på Aya Napa, Danskebåten eller i Oslo, mener Larsen-Vonstett i Ving.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder