Ekspert: Ny terrortrend skaper følelse av krigstilstand

Frankrike er spesielt utsatt for terror, mener eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Terrordramaet i Paris er ennå ikke er avklart. For andre gang i 2015 rammes byen av omfattende terror.

Terrorekspert Tore Bjørgo ved Politihøgskolen mener Frankrike lenge har vært spesielt utsatt for terror:

– Frankrike har en lang historie med islamistisk terrorisme, også fordi de har involvert seg i konflikter i andre land. Nå har de vært involvert i kampen mot IS, det er grunn til å tro at det er en av årsakene til dette angrepet, men det behøver ikke være organisert av IS sentralt, sier Bjørgo.

IKKE OVERRASKET: Professor Tore Bjørgo mener ekspertene ønsker å spre frykt med krigslignende terror som varer lenger enn en bombe. Foto: VG ,

Han sier at franske myndigheter allerede har sagt at de ikke klarer å overvåke alle jihadister og hjemvendte fremmedkrigere:

– Det sa de allerede etter Paris-angrepet i januar. De som sto bak det angrepet hadde myndighetene fulgt en stund, men måtte slippe taket på grunn av kapasitetshensyn. det er ekstremt ressurskrevende å overvåke personer, det trengs ofte 15-20 stykker for en 24/7-overvåkning, så det sier seg selv at når det blir mange å overvåke, klarer man ikke det, sier Bjørgo.

Ekstra farlige

Han anser hjemvendte fremmedkrigere som ønsker å begå terror som ekstra farlige.

– De har kamperfaring og en kompetanse som hjemmesitterne ikke har, og det gjør dem svært farlige, sier Bjørgo.

Han sier at denne type aksjoner, med både skyting og sprengninger ser ut til å være den nye trenden blant terrorister.

– Tidligere brukte terroristene gjerne en bombe, men etter Mumbai-terroren har man sett at det har blitt mer en kombinasjon. Når terroren varer i flere timer og kanskje flere dager, skaper det en følelse av krigstilstand, og det skaper en helt annen langtidseffekt, sier Bjørgo.

Frankrikes president François Hollande kalte terrorangrepet for en krigshandling da han møtte pressen lørdag formiddag.

En av de som har kommentert angrepet i Norge er Profetens Ummahs talsmann, Ubaydullah Hussain. Hussain er siktet for å ha rekruttert en eller flere personer fra Norge til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria - noe han nekter straffskyld for.

Han mener angrepet er en direkte konsekvens av Frankrikes krigføring i Mali, Syria, Irak og Afghanistan.

– Den franske regjeringen må ta ansvar for å ha satt livene til sine borgere i fare gjennom sine krigshandlinger, og dette angrepet er et klart bevis på at den Islamske Staten har muskler til å angripe sine fiender på deres hjemmebane. Vi håper at vestlige styrker og deres allierte med dette angrepet i minne trekker seg ut fra kriger som ikke er deres, slik at befolkningen i deres land slipper slike lidelser i fremtide, sier Hussain.

– Er dette en støtteerklæring eller hvordan skal jeg tolke det?

- Du får se på det som en analyse fra de troende muslimske øyne som setter denne hendelsen i et større perspektiv.

– Er ikke de drepte bare uskyldige og tilfeldige ofre som ikke har noe med «det større perspektivet» å gjøre?

– Når Vesten og deres allierte kan begynne å svare for de uttalige muslimske livene som har gått tapt grunnet deres militære aksjoner under pådekke av den falske krigen mot terror, så kan vi ha en diskusjon om disse angrepene som er utført av den Islamske Staten og deres allierte, sier Hussain.

Sjelden aksjon

Terror-forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen er på et fly til USA, men skriver at det er sjeldent at terrorister klarer å gjennomføre så store aksjoner som den i Paris:

– Det er forholdsvis sjeldent at grupper ikke fanges opp under forberedelser til aksjoner. De siste år er det typisk enslige aktører som har lyktes i å initiere angrep. Dette angrepet i Frankrike demonstrerer også hvor farlige slike terrorister er når de besitter eksplosiver, og ikke minst militære automatvåpen.

TERROR-EKSPERT: Forsker og Cato Hemmingby, Politihøgskolen. Foto: , Politihøgskolen

Han regner med at man raskt kan fastsette identiteten til gjerningspersonene:

– Det er interessant i hvilken grad dette angrepet kan være initiert fra sentralt hold i Syria eller Irak, og om det er en del av en sentral strategi med å iverksette angrep mot Vesten. Så langt har for eksempel ISIL hatt hovedfokus i regionen, mens å slå til på hjemmebane har vært en løpende oppfordring til de som ikke kan komme seg til konfliktområdet, skriver Hemmingby.

Han tror ikke det er miljøer i Norge som er i stand til å gjennomføre så store aksjoner som Paris-terroren uten å bli oppdaget.

– Tar normalt måneder

Franske myndigheter fastslo lørdag formiddag at de mener terrornettverket IS står bak. Thomas Hegghammer, forsker på Forsvarets Forskningsinstitutt, er skeptisk til den raske konklusjonen, og skriver på twitter:

– Normalt tar det uker eller måneder, noen ganger år, å etablere hvem som står bak og å få kontroll på historien bak angrep. Enten har de sjeldent avslørende etterretningsinformasjon, eller så lager de antagelser om direktiver fra IS-ledelsen, skriver Hegghammer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder