FARLIG: Zasyadka-gruven har tidligere vært åsted for Ukrainas verste gruveulykke. 18. november 2007 ble 101 gruvearbeidere drept i en eksplosjon. Dette bildet er tatt i forbindelse med denne ulykken.
FARLIG: Zasyadka-gruven har tidligere vært åsted for Ukrainas verste gruveulykke. 18. november 2007 ble 101 gruvearbeidere drept i en eksplosjon. Dette bildet er tatt i forbindelse med denne ulykken. Foto:Sergei Chuzavkov,AP

Flere hundre arbeidere innesperret i gruve i Donetsk

UTENRIKS

En granateksplosjon ved en strømstasjon gjør at flere hundre gruvearbeidere ikke kommer seg ut fra Zasyadko-gruven.

Publisert: Oppdatert: 26.01.15 14:55

Det melder russiske Sputnik News.

Ifølge avisen skal 496 personer har vært innesperret i gruven etter at gruven mistet strømmen. Dette gjør at heisen som tar arbeiderne opp og ned til gruven ikke virker. Minst 110 personer skal være reddet ut av gruven, skriver avisen.

Ikke meldt om skadede

- En granat landet i nærheten av gruven, og gjorte at strømforsyningen ble hindret. Det er ingen fare for at gruven skal bli oversvømmet, sier Eduard Basurin i den selvoppnevnte opprørsregjeringen i Donetsk.

Det er ikke meldt om skadede hverken blant de evakuerte eller blant dem som fremdeles er innesperret.

Gruva ligger i separatistkontrollerte Donetsk. En lignende hendelse skjedde 11. januar. Da ble 300 arbeidere sittende fast i gruva.

– Vi jobber med å få dem ut i sikkerhet, sier en talsmann fra myndighetene til nyhetsbyrået AFP.

Unntakstilstand og høynet beredskap

Det er for tiden harde kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere i Øst-Ukraina. Opprørerne, som blant annet Nato hevder er støttet av det russiske militæret, startet søndag en ny offensiv mot regjeringsstyrkene. Ukrainask statsminister Arsenij Jatsenjuk høynet mandag beredskapsnivået i hele landet til øverste nivå. Han har også innført unntakstilstand i de opprørskontrollerte regionene Luhansk og Donetsk.

Samtidig sier Russlands president Vladimir Putin mandag at den ukrainske hærer støttes av Nato.

- Hæren deres er i praksis bare en Nato-legion som ikke kjemper for Ukrainas beste, med gjør sitt beste for å begrense Russland, sier presidenten ifølge Russia Today.

Ifølge Reuters har sju ukrainske soldater blitt drept og ytterligere 24 personer blitt skadet i landet det siste døgnet. Over 5.000 personer er drept i kampene i Ukraina.

NATO-landene og ukrainske representanter samles mandag til møte i Brussel etter den siste opptrappingen av kampene i Øst-Ukraina.

Her kan du lese mer om