BARNEARBIED: Et økende antall syriske barn blir tvunget ut i arbeid i Libanon. Siden foreldrene ofte ikke får jobbe, så må barna bidra til familiens inntekt. Foto: Hassan Ammar Ap

Syriske flyktningbarn tvinges til barnearbeid i Libanon

Hverdagen til syriske flyktningbarn i Libanon består i økende grad av barnearbeid. Det viser en ny rapport fra organisasjonen Freedom Fund.

  • Siri Marie Seim Sønstelie
Publisert:

I løpet av de fem årene krigen i Syria har pågått har rundt 250.000 blitt drept og om lag 12 millioner blitt drevet på flukt. Det viste tall fra FN i fjor.

Mange syrere har flyktet til nabolandet Libanon i sør, hvor syrere nå utgjør en firedel av befolkningen.

I følge NTB viser en ny rapport fra Freedom Fund, et internasjonalt initiativ for bekjempelse av slavedrift, at et økende antall syriske barn blir tvunget til å arbeide under svært dårlige vilkår.

Rapporten slår fast at så mange som 6 av 10 syriske flykningbarn er i arbeid.

– Våre funn tyder på at tvangsarbeid blir stadig vanligere etter hvert som flyktningene blir mer desperate. Ifølge to av intervjuobjektene er tvangsarbeid nå så utbredt at det er normen, heter det i rapporten.

Rapporten er basert på intervjuer med lokale tjenestemenn, flyktninger og internasjonale og lokale organisasjoner.

Les også: Sover i gresk havn med fire barn- mannen er i Norge

Redd Barna: Et stadig økende problem

Flere organisasjoner har merket seg det økende problemet, deriblant Redd Barna i Norge. Ovenfor VG bekrefer Line Hegna i Redd Barna problemet og forklarer at de har gjennomført en undersøkelse for et par uker siden som peker i samme retning som Freedom Fund.

– Det er helt sant at det er et stadig økende problem. Det at det øker er et symtom på at det er en desperat situasjon for syriske familier, sier Line Hegna til VG, før hun fortsetter:

– Foreldre får ikke jobbe, og barna blir derfor sendt ut på jobb.

– Det at krigen varer så lenge gjør ikke situasjonen bedre. Det blir en mer desperat og farlig situasjon, og mangelen på arbeid leder til at flere familier flykter til Europa.

Bakgrunnen for det økende problemet er at enkelte libanesiske arbeidsgivere skal foretrekke å bruke barn. Grunnen er at barn er billigere arbeidskraft, samtidig som de er mer føyelige enn voksne.

Flere syrere ikke har arbeidstiltaltelse og derfor ingen tilgang til det regulerte arbeidsmarkedet. Barn må derfor stå ansvarlig for familiens inntekt.

Lange dager og lave lønninger

Mange av barna som er drevet på flukt fra Syria har til tross for krigen fremtidsrettede mål, og drømmer om både skolegang og arbeid.

Hverdagen for mange syriske flyktningbarn er likevel annerledes, og består ofte av lange arbeidsdager. I stedet for å gå på skole, er de helt eller delvis ansvarlige for familienes inntekt. Redd Barna og Unicef uttalte i fjor at er det hverdagen til stadig flere syriske barn.

HÅP: De fleste barn drømmer om bedre tider. Noen om skole og arbeid, og andre om å bli fotballspillere. Foto: Bilal Hussein Ap

Syriske familer må finne alternative måter å overleve på, og er ofte nødt til å arbeide under lave lønninger for å blant annet kunne få bo i uformelle flyktningleire. Det er koordinatorene i slike teltleire som organiserer barnearbeidet.

Flykningebarn som bor på grensen til Syria jobber often i åkrene, hvor de kan bli utsatt for farlige plantevernmidler og gjødsel.

Flyktningbarn som bor i libaniseiske byer både tigger, selger blomster, jobber på resturanter eller andre arbeidgivere, i følge rapporten.

Libanon vil ta grep

I fjor gikk den libanesiske utenriksministeren ut med et løfte som skulle åpne for doble skift i landets skoler. Dette skulle bli gjort for at en halv million syriske barn på flukt skal få tilbud om grunnleggende utdanning.

Barn på flukt som følge av krig og konflikter, har økt antallet barn i verden som står uten utdanning, fra 57 til 59 millioner. Utdanning til alle var et av FNs tusenårsmål. Det er enda ikke nådd.

I 2013 la libanesiske myndingheter frem en handlingsplan mot barnearbeid, med mål om å bekjempe barnearbeid - særlig for syriske flyktningbarn- innen 2016.

Kilde NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder